Haberler

Fitch'in Not Artırımı En Çok Bize Yarar

Güncelleme:
Abone Ol

32 milyar doların 10 milyarı markalara akar.

"Neden ortak bulmalıyız?, Nasıl ortak olmalıyız?, Kiminle ortaklık kurmalıyız?" sorularına cevap arandığı bir dönemde gelen Fitch'in not artırımının perakende sektöründeki hareketliliği artıracağını söyleyen BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz :

Türkiye'nin 766 milyar dolarlık milli gelirinde perakendenin 250 milyar dolarlık paya sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz Yılmaz, "Orantısal bir değerlendirme yapıldığında 32 milyar dolarlık ek yabancı yatırımın üçte biri olan yaklaşık 10 milyar dolarının sektörümüze akmasını bekliyoruz. Bu da son yıllarda uluslar arası fonlarla ciddi evlilikler yapan Türk perakende sektöründe kısa zamanda önemli hareketliliklere neden olacak" dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisine almasının ardından 32 milyar dolarlık ilave yabancı yatırım beklendiğini vurgulayarak, "Milli gelirin üçte birini oluşturan perakende sektörüne 10 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin en büyük markalarını çatısı altında toplayan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), son dönemde iş dünyasının önemli gündem maddelerinden birini oluşturan global ortaklıklar ve satın almalar konusunu masaya yatırdı.

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele L Capital Yatırım Direktörü Andrea Bertoncello, Mavi Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, Goldman Sachs Intl. Yatırım Bankacılığı Bölümü Türkiye Ülke Müdürü Çağlayan Çetin ile Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Yöneticisi Başak Vardar katıldı.

"Neden ortak bulmalıyız?, Nasıl ortak olmalıyız?, Kiminle ortaklık kurmalıyız?" sorularına yanıt aranan panele, markaların ve perakende sektörünün üst düzey yöneticileri yoğun ilgi gösterdi.

Yılmaz Yılmaz açılışta yaptığı değerlendirmede, Fitch Ratings'in 18 yıl aradan sonra Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden notunu BB'den BBB-'ye yükselttiğini belirterek, bu gelişmenin ardından perakende sektöründe yaşanan hareketliliğin daha da artmasını beklediklerini söyledi. .

MİLLİ GELİRİN ÜÇTE BİRİNİ PERAKENDE SEKTÖRÜ OLUŞTURUYOR

Fitch'in kararından sonra Moody's ve S&P'den de Türkiye ile ilgili pozitif yönde değerlendirme beklendiğine işaret eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Fitch, Türkiye ekonomisinin daha dirençli bir kimliğe kavuştuğunu vurgulayarak, notumuzu yatırım yapılabilir ülke kategorisi olan BBB-'ye çıkardı. Türkiye'nin yıllardır alamadığı bu not doğrudan yatırımların artmasına neden olacaktır. Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, not artışları sonrasında ülkelerin Gayrı Safi Milli Hasıla'larının (GSYH) yüzde 4'ü kadar küresel doğrudan yatırım çektiğini, Türkiye'nin de bu çerçevede 1-2 yıl sonra yaklaşık 32 milyar dolar ilave doğrudan yatırım çekebileceğini açıkladı. 2011 yılında 766 milyar dolar olan milli gelir içinde perakende sektörü harcamaları 250 milyar dolarlık bir paya sahip. Orantısal bir değerlendirme yapıldığında 32 milyar dolarlık ek yabancı yatırımın yaklaşık 10 milyar doları sektörümüze akacaktır. Bu da son yıllarda uluslar arası fonlarla ciddi evlilikler yapan Türk marklarında kısa zamanda önemli hareketliliklerin yaşanacağı anlamına geliyor."

Türkiye'de gıda ürünleri dışı perakende sektörünün 2008 – Haziran 2012 arasında yüzde 11.3 büyüdüğünü bildiren, BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, giyim sektöründe ise ilk 10 markadan dokuzunun toplamda yüzde 14,5 gelişme gösterdiğini ifade etti.

PRIVATE EQUITY YATIRIMI ALAN 2 KAT BÜYÜYOR

Yılmaz, aynı zaman diliminde Private Equity (PE - özel sermaye fonu) yatırımı alan Türk perakende şirketlerinin ise yüzde 26,6 ile neredeyse iki kat daha fazla büyüdüğüne dikkat çekti.

ABD'de 2002-2007 yılları arasında tüm şirketlerin ortalamada yüzde 6,1, PE yatırımı alan firmaların ise yüzde 10,8 büyüdüğünü anlatan Yılmaz, 1998-2008 arasında İngiltere'de de bu oranın yüzde 9,7'ye 14,4 olduğunu hatırlattı.

Yılmaz Yılmaz, hem Türk marklarının hem de dünyanın iki büyük ülkesindeki firmalara ilişkin verilerin PE yatırımlarının sağladığı katkıyı tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Türk markaları olarak önümüze global oyuncu olmak gibi bir hedef koyuyorsak, bu gibi yatırımlara kapımızı sonuna kadar açmak durumundayız. Küçük olsun bizim olsun anlayışına sığınamayız. Bugün Tommy Hilfiger,'ın, Louis Vuitton'un, Zara'nın, Pierre Cardin'in sahibini ya da hisselerinin kimin elinde olduğunu bilmiyor, merak da etmiyoruz. Ancak bu markaların ABD'nin, Fransa'nın, İspanya'nın en büyük markaları olduğuna hiç birimiz şüphe etmiyoruz."

KURLARIN DÜŞTÜĞÜ ORTAMDA ARTIK DOLARİZE OLMUŞ EKONOMİDEN VAZGEÇELİM

Yılmaz Yılmaz, Fitch'in açıklamalarının ardından dolar kurunun 1.80'in altına gerilediğine dikkat çekerek, "Bizler kur yükseldiğinde dolarla kiralamaya karşı çıkmış, kazancımız TL ise giderlerimiz de TL olsun demiştik. Şimdi doların düşmesine rağmen biz yine o günkü bakış açımızı koruyoruz. En azından 'dolar ya da euro ile kiralama yaparım TL ile kiralama yapmam' tabusunun yıkılması gerekiyor. Çünkü bu kurumların zarar etmesine neden oluyor. İsteyen TL, isteyen döviz ile kiralama yapsın. Ekonomimizi dolarizasyondan kurtarmamız gerekiyor" dedi.

Yılmaz Yılmaz'ın açılış konuşmasının ardından söz alan panelistler özetle şu görüşleri dile getirdiler:

L CAPİTAL YATIRIM DİREKTÖRÜ ANDREA BERTONCELLO:

TÜRKİYE GELECEĞİN KİLİT ÜLKESİ

Gelecek için kilit ülkelerden biri Türkiye. Ülkenizi dünya çapında çok önemli bir nokta olarak değerlendiriyorum.. Türkiye'nin diğer ülkelere göre avantajları aslında çok açık.Sağlam ve güçlü bir yapınız var. Temelleriniz de çok dayanıklı. Yurt içindeki talepler de gayet iyi. Dikkat çekici bir demografik yapıya sahipsiniz. Bunlar yabancı yatırımcılar için çok önemli unsurlar. Tabi bunların yanı sıra Türkiye'deki şirketlerle çalışmanın zor yanları da yok değil. Türkiye'de ne kadar başarılı girişimci olursanız olun kullandığınız metotların uluslar arası standartlarda olması gerekiyor.

Bu önemli bir unsur. Türkiye'deki perakende sektörünün geleceğini değerlendirmek gerekirse… Gerçekten de büyümeye açık bir sektörünüz var. Orta ve uzun vadede hızlı bir gelişim göstermeye devam edeceksiniz. Yurtdışındaki şirketler, fonlar da bu potansiyelin farkındalar. Aynı şekilde sizler işinizin konsolidasyonuna da odaklanmalısınız. Rakamlarınızı konsolide etmelisiniz. Buna ihtiyacınız var.

DELOITTE TÜRKİYE FİNANSAL HİZMETLER YÖNETİCİSİ BAŞAK VARDAR:

TÜRK HİSSEDARLAR DUYGUSAL

Bu süreçte ortakların bakış açısı çok önemli. Stratejik ortaklar satıcıların dilinden çok iyi anlıyor. Finansal yatırımcılar ise sürecin kontrollü ilerlemesini sağlıyor. Bu anlamda başta konulan stratejilerin devam etmesi gerekiyor. Dünyada perakende sektörü ileriye gidiyor. Tüketiciye dokunan her sektörde büyüme hızı çok yüksek. Fakat bu noktada büyüme senaryolarının da ulaşılır olması gerekir. Yatırımcılar için Türkiye'deki hissedarın piyasadaki kalitesi ve itibarı önem taşıyor. Kiminle ortak olduğunuz, ne için ortak olduğunuz kadar dikkat çekici bir unsur. Aracı firmaların ciddi bir sorumlulukları var. Müşteriye zaman kaybettirmemek lazım. Türkiye büyük bir pazar. Artık yatırım yapılması şart olan bir ülke. Fakat bununla birlikte Türk hissedarların duygusal bir yapısı var.

Her ortaklı başarıyla sonuçlanacak diye bir şey yok. Dünyada bir çok başarısız ve olumsuz örneklere rastlamak mümkün. Önemli olan baştan belirlediğiniz stratejiler doğrultusunda çalışmalarınıza devam etmek. Bu noktada güven de en az stratejiler kadar önemli bir unsur.

GOLDMAN SACHS INTL. YATIRIM BANKACILIĞI TÜRKİYE MÜDÜRÜ ÇAĞLAYAN ÇETİN: HALKA ARZLAR YENİ BİR ORTAKLIK YAPISI HALİNE GELEBİLİR

Satış sürecinde satan şirketin objektifleri çok önemli. Onların beklentilerine göre ortaklık gerçekleşiyor. Türkiye'de perakende sektöründeki şirketlerden çok azı halka açık. Önümüzdeki senelerde halka arzlar da bir ortaklık yapısı haline gelecek. Satış yapan şirket sadece kapital merkezli düşünüyorsa kontrollü satış gerçekleştirmeli. Kontrollü satış yüzde 30 daha fazla primli oluyor.

10-12 sene önce EBITDA'nın ne olduğunu çok az insan biliyordu. Biz şirketlere bunu öğrettik. Ama artık Türkiye'de orta ölçekli şirketler bile artık EBITDA'yı öğrendi.

MAVİ GENEL MÜDÜRÜ CÜNEYT YAVUZ:

ORTAKLIKLAR MARKALARIN HAYATINI UZATIYOR

Şirketler ortaklık sürecinden sonra ikinci bir satış daha yapabilirler. Bana göre ortaklıklar markaların hayatını uzatıyor. Mavi olarak biz geçtiğimiz 4 yılda yüzde 33'lük bir büyüme sergiledik. Ortaklık sürecinin bir diğer önemli noktası da ikinci satışlar. Şirketler 4-5 sene sonra ikinci bir satış süreci daha yaşayabilirler. Bunun için birinci süreç çok önem taşıyor.

Ortaklıktan sonra baba Sait Akarlar bir kenara çekildi. Genç nesil öne geçti. En çok sıkıntı daha çok organizasyon yapısını kurarken oluştu. İşin felsefesinde çok büyük tartışmalar çıktı. H&M'in CEO'su satış sürecimizde ombudsman oldu. Kendisi bize bilirkişilik yaptı. Son 4 senedir yönetim kurulumuzda bir tane bilirkişimiz bulunuyor.

Görsel 1 Resim Altı: (soldan sağa)

Goldman Sachs Intl. Yatırım Bankacılığı Bölümü Türkiye Ülke Müdürü Çağlayan Çetin, Mavi Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Yöneticisi Başak Vardar, L Capital Yatırım Direktörü Andrea Bertoncello, BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz

PANELİSTLER:

Andrea BERTONCELLO, LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton Grubu şirketlerinden olan L Capital'da Yatırım Direktörü olarak görev yapmakta ve Türkiye pazarından sorumlu olarak çalışmaktadır. Yeni yatırım fırsatları yaratmakta ve portföy yönetimi yapmaktadır.

Çağlayan ÇETİN, Londra'da Goldman Sachs International bünyesinde, Yatırım Bankacılığı Bölümünde Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yapmaktadır. Bankanın, Türkiye'de yatırım olanağı arayan müşterileri için verdiği çok yönlü hizmetleri ve operasyonları yönetmektedir.

Başak VARDAR, Deloitte Türkiye'de kurumsal finansman alanında çalışmaktadır. Perakende, enerji, altyapı gibi sektörlerde deneyimi bulunmaktadır. Özel sermaye fonları, devlet kurumları ve bankaların da dahil olduğu müşteri grubu için çok sayıda işlem yürütmüştür.

Cüneyt YAVUZ, hızlı tüketim malları sektöründeki 16 yıllık satış ve pazarlama ağırlıklı iş geçmişinin ardından MAVİ Genel Müdürü olarak perakende sektörüne geçmiştir. Satış ve karlılık artışı yoluyla MAVİ'nin büyümesini sağlamıştır.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Yılmaz Yılmaz Cüneyt Yavuz Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title