Fonlar 'Güvenli Liman'a Koştu Altın 865 Dolarla Zirve Yaptı
Uluslararası Piyasalarda Doların Hızla Değer Kaybetmesi, Benazir Butto Suikastinin Ardından Pakistan'da Yaşanan Gerginlik ile ABD ve Avrupa Ekonomilerine Yönelik Durgunluk Endişesi Hedge Fonları 'Güvenli Liman' Olarak Görülen Altına Yönlendirdi.
Uluslararası piyasalarda doların hızla değer kaybetmesi, Benazir Butto suikastinin ardından Pakistan’da yaşanan gerginlik ile ABD ve Avrupa ekonomilerine yönelik durgunluk endişesi hedge fonları ’güvenli liman’ olarak görülen altına yönlendirdi.
Fonların, sermaye piyasalarından çıkarak ellerindeki likidite fazlalığını altına yatırımları, piyasaları dalgalandırdı ve altının ons fiyatı 28 yılın zirvesine oturdu. Londra spot piyasada altının onsu, 8.20 dolarlık artışla yüzde 1 yükselerek, 865.75 dolara ulaştı.
ALTINA YÜKLENDİLER: ABD Doları’nın Euro dahil önemli para birimleri karşısında güç kaybetmesi ve Pakistan’daki gerginlikler nedeniyle uluslararası yatırımcıların kendilerine, daha sağlam ve güvenli alternatif yatırım aracı aramasıyla, altına yüklendikleri belirtiliyor. Global piyasalarda fonların başı çektiği altına artan bu taleple birlikte, fiyatlar hızla yükselişe geçti.
PETROL DE TIRMANDI: Altının onsu, bundan önceki rekorunu 28 yıl önce 850 dolar ile kırmıştı. Altının yanısıra, petrol fiyatları da, tırmanışa geçerek 100 dolarlık yeni zirvesini gördü. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, spekülatif işlemlerin yanısıra önde gelen petrol üreticisi ülkelerden biri olan Nijerya’da yaşanan şiddet olaylarına bağlanıyor. New York Borsası’nda (Nymex) petrol fiyatı da yerli iki işlemcinin yaptığı işlemler sonucunda 100 dolara çıktı. Bu işlemlerden önce petrol varil fiyatları 99.53 dolar seviyesindeydi. Ham petrolün varili de 3.64 dolar yükselerek günü 99.62 dolardan kapadı.
GERÇEK NEDENLER: Goldaş Kuyumculuk Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Binatlı, altını zirveye taşıyan nedenlerin bugüne kadar bilinen şeyler olduğuna dikkat çekerek, "Nijerya’da petrol refinelerine yapılan saldırılar her dönem yaşanıyor. Pakistan’daki gerginlik, Kuzey Irak’a Türk askerlerinin girişi de altını zirveye taşıyan gerçek nedenler olduğun düşünmüyorum" dedi. Likidite fazlasının alternatif yatırım aracı aradığına değinen Binatlı, altının ons fiyatının 28 yılın zirvesine tırmanmasındaki temel nedenin hedge fonların piyasada dalgalanma yaratmak için için spekülatif işlemler olabiliceğini belirtti.
Tedirginlik arttı
borsa yüzde
2.1 düştü
ABD ekonomisine yönelik durgunluk endişesi, uluslararası borsalarda satış dalgasını devam ettirdi. Dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) gün içinde yüzde 2.5’e varan değer kaybı yaşadı. Dolar ise gün içinde 1.18 YTL’ye dayandı. Avrupa borsalarında yaşanan kayıplara paralel İMKB Ulusal 100 Endeks’i de, güne hızlı satışla başladı. 60 milyon YTL yakın para çıkışı gözlenen borsada, satışlar ağırlıklı olarak bankacılık hisselerinde gerçekleşti. 53.348 puana kadar gerileyen İMKB 100 endeksi, ABD borsalarında vadeli işlemlerle yukarı yönlü hareketle birlikte kayıpları biraz azalttı. Endeks günü 53.541 puandan 2.13 değer kaybıyla tamamladı.
OPEC: Suç bizim değil
yapabilecek bir şey yok
ABD Teksas petrolünün varil fiyatının yılın ilk işlem gününde, ilk kez 100 doları görmesi piyasalarda tedirginliği artırırken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) sorumluluk kabul etmediğini açıkladı. OPEC’in Suudi Arabistan’ın ardından ikinci büyük üreticisi İran’ın Ulusal Petrol Şirketi yöneticilerinden Hüccetülislam Ganimferd, fiyat artışının arz yüzünden olmadığını söyledi. OPEC üyesi Katar Petrol Bakanı Abdullah el Attiye de, "OPEC olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Sorun arz yetersizliğinden kaynaklansaydı o zaman bir şeyler yapabilirdik" dedi.
Esra
SAHİCİ