Haberler
BBC

Ford Otosan'ın Gölcük fabrikasındaki yüzlerce işçi evlerinde karantinaya alındı

Güncelleme:
Abone Ol

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 7 bin 500 kişinin çalıştığı Ford Otosan fabrikasında 893 işçi, koronavirüs testleri pozitif çıktığı ya da virüse yakalananlarla temas ettikleri için evlerinde karantinaya alındı.

Türkiye'nin en büyük fabrikalarından olan Ford Otosan'ın Gölcük fabrikasında koronavirüs alarmı yaşanıyor. 893 işçinin karantinada olduğu fabrikada, üretime devam eden diğer işçiler, üzerlerinde "üretim baskısı" kurulduğunu, işe yetişmekte zorlandıklarını ve çoğu zaman risk altında çalıştıklarını söyledi.

BBC Türkçe'ye yazılı açıklama gönderen Ford Otosan ise "Çalışanlarımızın sağlığı her zaman birinci önceliğimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir. İş süreçlerimiz ve operasyonlarımızı ülke ekonomisine katkı sağlayarak kesintisiz olarak sürdürüyor ve bu zorlu süreci en iyi şekilde yöneterek geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"SENDİKA İŞVERENDEN YANA"

Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesinin BBC Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 7 bin 500 çalışanlı fabrikada an itibarıyla "evde izolasyona gönderilen" 893 işçi bulunuyor. İşçiler, fabrikada ciddi sayıda pozitif vaka çıkmasına rağmen tam kapasite üretime devam edildiğini, işlere yetişmek için mesaiye kaldıklarını, Türk Metal Sendikası'nın ise işçi haklarından yana değil işverenden yana olduğunu söylüyor.

"2 VARDİYADA 3 VARDİYALIK ÜRETİM YAPIYORUZ"

BBC Türkçe'ye konuşan ve işini kaybetme endişesi taşıdığı için haberde isminin gizli kalmasını isteyen Gölcük'teki bir fabrika işçisi, üretim kapasitesinin artırılmasıyla birlikte vaka sayılarının da artmaya başladığını söylüyor:

"Pandemi öncesinde bir vardiyanın günlük araba üretim sayısı 230 civarıydı. Pandeminin ilk iki ayında üretim kapasitesi tedbir amaçlı 100-130'a indirilmişti. O dönem üretim hattı yavaş çalıştığı için işçilerin birbirinden uzak çalışmaya vakti oluyordu. Ama sonra tekrar tam kapasiteye, 230 araba üretimine çıkardılar, tam gaz sürüyor. Üretim hızını artırmaya başladıktan sonra vaka artışları başladı.

"Görünürde 2 vardiya olarak çalışıyoruz ama aslında 3 vardiyalık üretim yapıyoruz. İşçiler ya vardiyasından 4 saat erken çağırılıyor ya da 4 saat daha fazla çalışması isteniyor. Dün farklı bölümdeki bir arkadaşımın yanına gittim, 'Burada fazla durma, çok temaslı var şu an' dedi. Üretim azalacak, iş duracak diye bir grupta temaslı olanların tamamı değil, 1-2 tanesi eve gönderiliyor."

Ford Otosan'ın Gölcük fabrikasındaki yüzlerce işçi evlerinde karantinaya alındı

"SANKİ VİRÜSÜ FABRİKAYA İŞÇİLER BULAŞTIRIYORMUŞ GİBİ BİR ALGI VAR"

Kimi zaman üretimi yetiştirmek için işçilerin "yan yana" çalışmak zorunda kaldığını söyleyen işçi, "Sanki bütün suç işçideymiş, işçi bu virüsü fabrikaya bulaştırıyormuş gibi bir algı var" dedi.

Üretim kapasitesini artırdıkları için virüsün yayılımının arttığını söyleyen işçi sözlerini şöyle sürdürdü: "İşçiler koştur koştur çalışıyor, o an canını bile düşünmüyor çünkü hat durursa hesap sorulacağı kaygısıyla canını unutuyor. İşsizliğin bu kadar arttığı bir dönemde işini kaybetmek istemiyor, sesini çıkaramıyor."

"ÜRETİMİ AKSATACAK ŞEKİLDE VAKALAR ARTINCA SİSTEMİ FAZLA MESAİ İLE DÖNDÜRÜYORLAR"

"Sözleşmeli işçiler ise ancak 6 aylık bir çalışmadan sonra kadroya alınıyor. Bu yüzden işe yeni alınan birçok sözleşmeli işçi, kadroya alınabilmek için 'Ne isterlerse yapayım' diyerek itiraz edemiyor. Sözleşmelilerin daha çok mesai yaptığını görebiliyoruz. Bir bölümde vaka çıkıyorsa, onun fark edilip karantinaya alınmasına kadar bir sürü insana bulaşmış oluyor. Dönem dönem farklı bölümlerde vaka yoğunluğu yaşanıyor. Üretimi etkileyecek şekilde patlak veriyor ama fazla mesailerle sistemi döndürüyorlar"

"Sendikayı ise işverenden farklı görmüyorum. İşçinin sendikadan hiçbir ümidi yok. İnsanlar şu an geçim derdinde olduğu için sendikayı da çok düşünecek halde değiller. Belki başka bir ortam olsa sendikayla yeniden 2015 durumu yaşanabilirdi. 2015'te işçiler, toplu iş sözleşmesindeki tutumundan ötürü sendikaya karşı ayaklanıp üretime ara vermişlerdi."

TÜRK METAL SENDİKASI: İŞÇİLER VİRÜSÜ DIŞARDA KAPIYOR

İlk olarak Evrensel Gazetesi'nden Arzu Erkan'a konuşan işçiler, 28 Mart itibarıyla fabrikada iki çalışanın pozitif olduğunu, akabinde fabrikada vaka ve temaslı işçi sayısının artmasına rağmen çalışmalara ara verilmediği söyleyerek en az 14 gün tam kapanma istediklerini belirtmişti.

BBC Türkçe'ye konuşan Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener ise fabrikada herhangi bir sorun olmadığını, işçilerin fabrikada bir müddet üretimin durdurulmasını talep etmediklerini söylüyor.

Şener'e göre, virüs sıkı tedbirlerin alındığı fabrikada yayılmıyor, işçilerin virüsü çalışma saatleri dışında kapıyor.

14 gün süreyle evine izolasyona gönderilen pozitif ve temaslı işçi sayısının an itibariyle 893 olduğunu aktaran Şener, salgın başından bu yana toplamda kaç işçinin koronavirüs kaptığı için eve gönderildiğini bilmediğini söylüyor:

"Nasıl son zamanlarda ülkemizde vaka sayıları arttıysa, bizim fabrikamızda da artmaya başladı. Fabrikamızda virüse karşı üst düzey önlem alınıyor. Fabrikamızın içinde virüs yayılmıyor, dışarıdan kapanlar fabrikaya getiriyor. Bir kişi fabrikaya virüs getirdiğinde ve pozitif olduğu tespit edildiğinde, o arkadaşla beraber onunla aynı ortamda çalışan, yemekhanede aynı masada oturan temaslılar da tedbir amaçlı izolasyona gönderiliyor."

2020 yılı içerisinde fabrikaya 852 yeni işçi alındığını ve şu anda izolasyonda olduğu için çalışamayan 893 işçinin yükünü karşıladıklarını söyleyen Şener, bu şekilde mevcut çalışanların üzerinde ek bir üretim baskısı yaratılmadığını söylüyor:

"Fabrikada çalışamayan 893 kişi yerine zaten 852 yeni kişi işe alındı. Ayrıca fazla mesailerle de bu döngüyü sağlıyoruz. Sendika olarak işçilerle sürekli diyalog içerisindeyiz. Gelirler sendikaya durumlarını anlatırlar, sıkıntılarını söylerler, biz çözeriz. Onların fabrikanın üretimi durdurması gibi bir talebi yok."

FORD OTOSAN: ÇALIŞANLARIMIZIN SAĞLIĞI HER ZAMAN BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMUŞTUR

İşçilerin iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Ford Otosan şu ifadeleri kullandı:

"Kocaeli Fabrikamızla ilgili çıkan ve kesinlikle gerçeği yansıtmayan haberlerin, pandemi sürecinin başından beri insan sağlığı önceliğiyle ve büyük bir fedakarlıkla yürüttüğümüz çalışmalara gölge düşürmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Ford Otosan'ın da içinde olduğu tüm otomotiv sektörü her zaman büyük bir disiplinle hareket eder. Nitekim, Ford Otosan olarak dünyadaki gelişmeleri takip ederek Türkiye'de vaka görülmeden önce her türlü tedbiri almaya başladık ve bugün de Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların yönlendirmeleri doğrultusunda tüm önlemleri en üst düzeyde uyguluyoruz."

"Türkiye'nin en büyük ikinci sanayi kuruluşu olarak bayilerimiz, tedarik zincirindeki iş ortaklarımız ve çalışanlarımız ile Kovid-19 önlemlerinde her zaman örnek olacak uygulamalara imza atıyoruz. Bu kapsamda pandeminin başlangıcından beri Türkiye'deki vaka yoğunluğunun altında kalıyoruz. Çalışanlarımızın sağlığı her zaman birinci önceliğimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir. İş süreçlerimiz ve operasyonlarımızı ülke ekonomisine katkı sağlayarak kesintisiz olarak sürdürüyor ve bu zorlu süreci en iyi şekilde yöneterek geçirmeyi hedefliyoruz."

BBC

Ford Otosan Gölcük Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (69)

Sanduka:

Ne koc ailesinin ne sendikanin isciyi dusundugune inanmiyorum hepsi menfaatinin pesinde

Yanıtla615
Payfal:

Turkmetal anca işverenin yanında ol bir günlük yomuyemizi bizden aliyom bizi destek vermemgerekirken işveren den yanasın size hakkımi helal etmiyom mehmet sener

Yanıtla118
Güven:

Herkes yorum yapıyor kulaktan kulağa dolma sözler ediyor, Ford otosan da alınan tedbirler ülkenin hiç bir şirketinde alınmamıştır, içerde alınan önlemler kadar dışarda da bu önlemlere uyuduğunda hiç kimse bu virüse bulaşmaz, içerideki önlemleri malesef dışarda uygulamıyoruz, çalışan turnikeye geçtikten sonra servis önünde 5-6 kişi yan yana gelip maskeleri indirip mesafeye bakmadan iç içe girmil şekilde 10 - 15 dk sohpet ediyorlar bunun gibi bir sürü örnek sayabilirim, çalışan kendine dikkat etmedim iş yeri ne kadar önlemede alsa faydası olmaz

Yanıtla910
vatandaş:

la ne alakası var hepsi calisyor sa sağlıklı demkktir ne yani insanlar maskesiz olunca mi virüs bulaşıyor yani bizler lama devesi miyiz ki ağzımızdan sürekli tükürük saciyiruz hadi damlacık olur arasıra bu damlacık 50 cm uzagami fırlıyor yada bizler ağız ağıza mi konuşuyoruz bırakın bu işleri hastalık varsa ona göre çalışacaksın işçiyi suçlamak varsayımlar üzerine sadece kişilere yıkmak doğru değil bu insanlar market e pazara vs de mi gitmeyecek yani nasıl bir kafa yapınız var Allah aşkına

50
H s:

Çok nankör milletiz vesselam. Kim mesaiye kalmak ister diye sorsalar millet birbiriyle yarışır ama arkasından böyle atıp tutar. İş varken çalışın işte, sanki sırtında tas taşıyorsun. Bu tür fabrikalarda insanı yoran bir iş yok ki artık. Millet mesaiden sonra gidip halısahada maç yapıyor üstüne. Bu yapılan muhabbet nankörlükten başka bir şey değil.

Yanıtla126
Güven:

Ben bu yazılana tamamiyle katılıyorum bu tür insanların sayısı çok azdır, sinek küçüktür fakat mide bulandırıyor, mesaide şikayet ediyorlar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı evinin geçimini yaptığı fazla mesailerden dolayı sağlayan insanlar var, adamlar resmen duva ediyorlar mesai olsun diye, mesaide şikayetçi olan varsa kalmaya bilir kimse kimseyi zorlamıyorum kendi rızasıyla o mesaiye kalan insan sayısı daha çok

76
İ. G:

Emin ol sana geçinebileceğin hak ettiğin ücreti verse mesaiye kalmak istemezsin

07
İşçi:

Fabrikalarda ki durumlar berbat bende türk metal sendikası üyesiyim temaslı kimse karantinaya gönderilmiyor hastalara isim vermeyin diye yönetim baskı yapıyor sendika ses çıkarmıyor işçi sağlığını düşünen yok varsa yoksa paraa

Yanıtla115
Tolga:

Her zaman olduğu gibi yine yemek yediginiz kaba sıcıyorsunuz. Ben üyesiyim isciyim Ford otosanda çalışıyorum bende hasta oldum temaslı oldum kimse bana baskı yapmadi temas ettiklerini şöyle dedi önce senin sağlığın fabrika bir şekilde yürür saglin bizim için önemli dediler. Baba oğluna bedavadan bakmıyor ne yapsın kapatsın fabrikayı üretim yapmasın mi. Ben Otosan için yazılanların hiç birine katılmıyorum serviste tek oturuyoruz yemekte tek oturuyoruz 2 saatte bir maske değiştiriyoruz(gerçekten de kaliteli maskeler,). Yapmayın çoğu kamu kuruluşundan bile iyi şartlarımız var özel sektörle kiyaslamiyorum bile.

210
urfalı:

Bunların gözü paradan başka bir şey görmez.Kara toprak doyursun.Geçmiş olsun işçi kardeşlrimize.

Yanıtla412
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title