Fotoğrafına Bile Bakamadığı Solucanlar Ekmek Kapısı Oldu
Kayserili kadın girişimci Ayşe Coşkun, önceleri bilgisayardaki fotoğraflarına bile bakamadığı solucanlarla yaptığı gübre üretimiyle ülke ekonomisine ve topraklarına katkı sunuyor.
Solucan gübresi üretmek için kolları sıvayan Kayserili kadın girişimci, önceleri bilgisayardaki fotoğraflarından bile ürperdiği bu canlılar ile yaptığı üretimle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
6 MİLYON SOLUCANI BESLİYOR, BAKIYOR
Solucan gübresi üretimi için kolları sıvayan ve evinde başladığı işi hayvanların sayısı hızla artınca Gürpınar Mahallesi'nde kiraladığı tavuk çiftliğinde sürdüren 49 yaşındaki Coşkun, kasalara yerleştirilmiş 6 milyonun üzerindeki solucanın beslenmesi ve bakımı ile ilgilenmesi için iki kadın işçi çalıştırıyor.
Coşkun, işletmesindeki gübreyi gerekli işlemlerden geçirdikten sonra yurt içindeki pek çok firmaya satıyor.
EŞİ YÜZÜNDEN BU İŞİ KURDU
Solucan gübresi üretimiyle uğraşanları tek çatı altında toplamayı amaçlayan Vermikültür Derneğinin başkanı da olan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hac ve umre işiyle uğraşan eşinin yılın 9 ayı yurt dışında olduğunu, "Eşim yanımda olmuyor, işim yanımda olsun" düşüncesiyle bir iş kurmaya karar verdiğini söyledi.
İnternette araştırma yaparken solucan gübresi üretimini öğrendiğini anlatan Coşkun, şunları kaydetti:
"İŞ YAPMAYI KAFAMA KOYDUM"
"Hayatımda en son görmek isteyeceğim şey solucandı. Kımıl kımıl hareket etmesi beni ürpertirdi. İnternette araştırdıkça vatanımızın topraklarına çok fayda sağlayacağını anladım. Solucanlara bakamadığım için bilgisayar ekranına kağıt yapıştırmıştım. İşi yapmayı kafama koyunca o kağıdı yavaş yavaş kaldırdım.
"FOTOĞRAF VE VİDEOLARINA BAKARAK ALIŞTIM"
Solucanların fotoğraflarına ve videolarına bakarak alıştım. Eşimi ikna etmem zor oldu. Solucanı duyunca kabul etmedi, butik açmayı, pastane açmayı teklif etti ancak kabul etmedim. İl tarım müdürlüğünün onay verdiği bir firmadan solucan aldım. 100 solucanla işe başladım. Gecekonduya sığmayınca tavuk çiftliği kiraladım. Şu an 6 milyonun üzerinde solucanım var."
Coşkun, toprağı yenileyen ve "Kırmızı Kaliforniya Solucanı" olarak bilinen bu canlı türünün toprak solucanı ile aynı olmadığını, çiftçilerin zaman zaman bu yanılgıya düştüğünü dile getirdi.
"ÇOK HIZLI ÜRÜYORLAR"
Solucan gübresi yapan bu hayvanların çok hızlı ürediğine dikkati çeken Coşkun, "Her 3 ayda bir sayısını ikiye katlıyor. Özellikle ev bütçesine katkı sağlamak isteyen kadınlar, evlerinde, bahçelerinde bu solucanları mutfak atıklarıyla besleyebilirler çünkü en ufak bir koku olmuyor. Çay posası, yemek artıkları, meyve kabuklarıyla bile beslenebilir. Sadece asitli, tuzlu ve pişmiş yemek vermemek lazım." diye konuştu.
TOPRAK DENGELEYİCİ
Solucan gübresini anne sütüne benzeten Coşkun, bu gübrenin içinde toprağın ihtiyacı olan her şeyin bulunduğunu, bu nedenle literatürde "toprak dengeleyici" olarak geçtiğini belirtti.
Coşkun, solucan gübresinin toprağa olan faydalarına da işaret etti.