Haberler

Fransa'dan Türk İş Adamlarına Vize Çalışması

Abone Ol

Fransa -Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Senatör Jacques Blanc Başkanlığındaki Grup, Türk İş Adamlarına Daha Kısa Sürede, Çok Giriş Çıkışlı ve Uzun Süreli Vize Kolaylığı Sağlamak İçin Çalışıyor

Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Senatör Jacques Blanc Başkanlığındaki grup, Türk İş adamlarına daha kısa sürede, çok giriş çıkışlı ve uzun süreli vize kolaylığı sağlamak için çalışıyor

Fransız Senatosu Avrupa İşleri Komisyon Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Blanc, Senatodaki ilişkileriyle, Fransız Hükümeti nezdinde, Türkiye ile ticareti artırmak için daha etkin bir ticari vize sistemi için çalışmalarda bulunuyor.

Türk yetkililerin, Gümrük Birliği sayesinde 1996 yılından beri Türk iş adamlarının ürettiği ve pazarladığı mallar Avrupa pazarında serbestçe dolaşmasına rağmen, bu kolaylığın iş adamlarına sağlanmadığı ve bu durumun Türk iş adamları için çok ciddi bir sorun olduğu tezine destek çıkan Blanc'ın, bunu Fransız yetkililere de anlattığı kaydedildi.

Yeni kolaylık çerçevesinde, Fransa'ya iş amaçlı seyahat için Schengen vizesi başvurusunda bulunacak olan iş adamlarına, uzun süreli, çok giriş ve çıkışlı vize verilebileceği kaydediliyor. Türkiye'nin Avrupa'nın nüfus açısından 2., ekonomik açıdan da 6. büyük ülkesi olduğunu belirten Türk yetkililer, aynı kolaylığın AB genelinde sağlanması gerektiğine de dikkat çekiyorlar.

TÜRKİYE-FRANSA TİCARİ İLİŞKİLERİ

Fransa-Türkiye ticari ilişkileri, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Gümrük Birliği Antlaşmasıyla dinamizm kazanarak, 1995-2000 yılları arasında 2,5 katına çıktı. Türkiye, Fransa'nın, Avrupa Birliği dışında, ihracat yaptığı üçüncü ülke olup aynı dönemde, Fransa da Türkiye'nin üçüncü ticari ortağı durumunda bulunuyor.

2001 krizi, iki ülke arasındaki ticaret hacminde yüzde 19 oranında bir gerilemeye neden olurken, fakat 2002 yılında yaşanan yeniden canlanma sayesinde ticari ilişkiler 2000 yılı rakamlarına yakın bir seviyeye geldi.

Fransız doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye gelmeye başlamaları 80'li yılların ikinci yarısına dayanmakta olup, bu yatırımlar, 90'lı yılların başında hızlı bir gelişme kaydettikten sonra yavaşlama eğilimine girdi ve 2001 krizinden sonra da bir dönem tamamen durdu.

Resmi ticari kayıtlara göre, Fransızların en önemli yatırımları, otomobil yapımı, elektrik işleri, çimento ve eczacılık, sigorta ve dağıtım alanlarında faaliyet gösteriyor.

FRANSA'DAKİ “TÜRK MEVSİMİ”NİN ETKİLERİ

Fransa'da 1 Temmuz 2009'da başlayan “Türk Mevsimi”nin bu tanıtım için iyi bir fırsat olduğuna dikkat çeken Frnasız yetkililer, Türkiye'nin 2008'de Fransa'ya yaklaşık 6,6 milyar Dolar ihracatı ve 9 milyar dolar da ithalatı olduğunu, potansiyelin değerlendirilmesi halinde yaklaşık 16 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 20-25 milyar dolara çıkartılabileceğini vurguluyorlar.

Türkiye'deki toplam yatırımları 5 milyar doları aşan Fransa, Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler arasında 9'uncu sırasında bulunurken, Türkiye'de 700'ün üzerinde Fransız sermayeli firma faaliyette bulunuyor.

Verilere göre, Türkiye'deki en büyük 500 firmanın yüzde 20'sinin Fransız firmalarının yer aldığı ortak yatırımlardan oluşuyor. Söz konusu ortak yatırımlar içinde Renault, Carrefour, Promodes, Parcifim, Compagnie Fin. De Camondo, Danone, Telecom, Par Satel Mobil, Total Gaz, Thomson ve Lafarge gibi şirketler de yer alıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title