G -7, Üç Akdenizlinin Krizini Konuştu, İtalya Kuşkusu Doğdu
Kanada'da Başlayan G -7 Maliye Bakanları Toplantısına, Yunanistan'dan Sonra İspanya ve Portekiz'i de İçine Alan Avrupa'daki Ekonomik Çalkantı Damga Vurdu. Zirveye Ev Sahipliği Yapan Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, "7 Ülke Arasında Avrupalıların Sayısı Az Değil. Bu Nedenle Avrupa Bölgesinde Yaşanan Krizin Öncelikli Olması Normal" Dedi.
Kanada’da başlayan G-7 maliye bakanları toplantısına, Yunanistan’dan sonra İspanya ve Portekiz’i de içine alan Avrupa’daki ekonomik çalkantı damga vurdu. Zirveye ev sahipliği yapan Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, “7 ülke arasında Avrupalıların sayısı az değil. Bu nedenle Avrupa bölgesinde yaşanan krizin öncelikli olması normal” dedi.
30 trilyon dolara ulaşan borçları nedeniyle maliyetli kurtarma planlarına son verme hazırlıklarının da konuşulduğu toplantıda Jim Flaherty, Çin para birimi konusunda da önemli kararlar alınabileceğini bildirdi. Flaherty, “Bu aslında G-20’yi ilgilendiren bir sorun ancak G-7’deki gelişmiş Batı Avrupa ülkelerini de etkiliyor” diye konuştu. Çin Yuanı’nın 2008 ortasından bu yana ABD dolarını ciddi anlamda etkilediği, Doğu-Batı ticaretinin sürdürülebilmesini isteyen Çin’in para birimini sürekli düşük seviyede tuttuğu belirtildi. Böylece Çin’in 2009 yılındaki dış ticaret açığı da 196.1 milyar dolara ulaştı.
Bazı pazarların potansiyel başarısızlıklara yakalanmamasını, bankaların zararlı varlıkları elinde tutma konusunda direnç göstermesine bağlayan Jim Flaherty, “Yunanistan, İspanya ve Portekiz, kamu finansmanını kontrol altına almak için büyük baskı altında. Çünkü tehlikedeki diğer pazarlar da bunun yayılabilecek bir durum olduğunu düşünüyor” dedi. İtalya’da artan kamu borcu nedeniyle tehlike çanlarının çalmaya başladığı ifade edildi.
Muhalefet birleşti, Portekiz’de bütçe 400 milyon Euro delindi
PORTEKİZ’de muhalefet partileri, oy çoğunluğu sayesinde hükümetin kemer sıkma politikasına karşılık hazırladıkları kendi kanun tasarılarını kabul ettirdi. Hükümete karşı birleşen muhalefet partilerinin, ülkenin özerk bölgelerini daha da fazla borç batağına çekecek tasarısı yarın yürürlüğe girecek. Hükümet, hazırladığı paketle, yüzde 9.3’e ulaşan bütçe-milli gelir oranının 2013 yılına kadar, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için sınır olan yüzde 3’ün altına indirmeyi hedefliyordu. Ancak onaylanan tasarının, dört yıl içinde ülkenin bütçesinde 400 milyon Euro’luk bir delik daha açacağını savunan hükümet yetkilileri, uzlaşma çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Portekiz Parlemento Başkanı Jorge Lacao, onaylanan taslağın sorumsuzluk olduğunu ve uluslararası piyasalara oldukça kötü bir işaret olacağını söyledi. Lacao, hükümetin 2010 bütçesinde değişiklik yaparak, muhalefet partilerinin aldığı kararın çalışmaz hale getirilebileceğini söyledi. Hükümet, Azores ve Maderia özerk bölgelerinin merkezi yönetimden para almasını engelleyerek borç yükünü hafifletmeyi planlıyordu.