Gelişmekte Olan Ülkelerden Dolara Ortak Müdahale Mümkün Ancak Uzak
Ekonomistlere göre doların yükselişi karşısında zayıflayan para birimlerini korumak için gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları dolara ortak müdahale yollarını aramaya başlayabilir. Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash’e göre gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının ortaklaşa dolara müdahalesi “mümkün” olmakla beraber bugün bu noktanın çok uzağındayız.
GÖKHAN KURTARAN - Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, gelişmekte olan ekonomilerin ABD doları karşısında kendi para birimlerini değerini kaybetmesini önlemek için dolara ortak müdahalesinin mümkün olduğunu söyledi.
Dış basında Hindistan Maliye Bakanlığı yetkililerine dayandırılan Hindistan Merkez Bankası'nın gelişmekte olan ekonomilerle birlikte dolara ortak müdahale arayışında olduğuna ilişkin iddiaların gündeme gelmesinin arından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, "Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları birlikte dolara müdahale etmesi mümkün" dedi.
ABD Merkez Bankası FED'in parasal genişlemeden kademeli olarak çıkacağını açıklamasının ardından gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değerini kaybetmesi engellemek için arayışta olduğunu fakat ortak döviz müdahalesinde bulunabilmek için atılması gereken çok fazla adım olduğunu belirterek, "Hali hazırda bu noktanın çok gerisindeyiz" dedi
Piyasalarda ayrıca BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) küresel finans piyasasında olası yeni şiddetli dalgalanmalara karşı korunmak için 100 milyar dolarlık ortak savunma hattını oluşturmak için 2012 yılından beri yoğun bir şekilde çalıştığı iddia ediliyor.
Özellikle dış basında, BRICS ülkeleri arasında özellikle Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programından kademeli olarak çıkışının bu ay içerisinde başlaması halinde oluşabilecek finansal şok dalgalarına karşı kullanabilmek için hazırlıklarına başlanan fon için G-20 zirvesinde anlaşmaya varılabileceği iddia ediliyor.
Öte yandan geçen ay Brezilya Merkez Bankası döviz piyasasındaki volatiliteyi azaltmak ve likiditeyi garantilemek için 60 milyar dolarlık müdahale programı başlatmıştı. Programa göre pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri, günlük 500 milyon dolarlık döviz swap, cuma günleri de 1 milyar dolarlık kredi limiti ihalesi düzenleyecek.
Uluslararası Para Fon'nun (IMF) verilerine göre BRIC ülkeleri içerisinde en yüksek altın dahil döviz rezervine 449,8 milyar dolarla Rusya sahip. Brezilya'nın 361,4 milyar dolar, Çin'in 291,5 milyar dolar, Hindistan'ın 258,5 milyar dolar ve Güney Afrika'nın ise 39,4 milyar dolar seviyesinde altın dahil döviz rezervi bulunuyor. - İstanbul