Haberler

'Genetik'te Şimdi de Fetva Tartışması Çıktı

Abone Ol

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (Gdo'lu) Ürün Tartışması İyice Alevlendi.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO’lu) ürün tartışması iyice alevlendi.

CHP’li Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında ironi yaparak Devlet Bakanı Faruk Çelik’e ilginç bir soru sordu. GDO’lu ürünlerin ‘helal mi haram m?’ olduğu konusunda görüşler ortaya konulurken, CHP’li Ergin ise karşı olduğu GDO’lu ürünlerle ilgili olarak “Türban konusunda AHİM’ye gidildiğinde ve dava kaybedildiğinde sizin arkadaşlarınız çıkıp, ‘hakimin değil, ulemanın görüşü önemli’ dedi. Birçok ülke din açısından buna (GDO’lu ürüne) karşı çıkıyor. Siz alelacele GDO’lu ürünlerle ilgili yönetmelik çıkarırken, Diyanet’ten veya sizin tabirinizle ulemadan fetva aldınız mı” sorusunu yöneltti.

Bakan: Fetva alınabilir

Bu soruya karşılık, Bakan Çelik ise GDO konusunda Din İşleri Yüksek Kurulu’na soru sorulabileceğini, gerekli fetvanın alınabileceğini kaydetti. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ise dün de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yönetmeliği’ne açıklık getirirken GDO’lu ürün ithalatının zorlaştırıldığını öne sürdü. Bakan Eker, siyasiler, bilim adamları ve ziraatçilerden gelen eleştirilerin basında yer alması üzerine dün apar-topar bir açıklama yaparken şu noktalara dikkati çekti:

Eker: Yönetmelik açık

“Rating uğruna halk kandırılmasın. Çıkardığımız yönetmelikle GDO’lara izin vermedik, ülkeye girişini zorlaştırdığımız gibi ek analiz şartı getirdik. Bu konu ile ilgili düzenleme, yasal mevzuat bir bakanlık talimatı idi. Bu konularla ilgili ne yapılacak? Nasıl ticari mevzuat oluşturulacak? Bir mevzuat gerekiyordu. Yasa tasarısı hazıradık. Bakanlar Kurulu gündeminde, o da TBMM’ye gelecek. Ancak bu yasa çıkıncaya kadar arada boşluk olmasın diye; insan, çevre, hayvan sağlığını dikkate alacak ve bu ürünleri engellemeye dönük kontrol mekanizmasını belirleyen yönetmeliği uygulamaya koyduk. 30 Ekim tarihinde bütün illere talimat gönderildi, ‘önceden yapılan analizlere ilave olarak ekteki listede yer alan ürünler, bunları içeren bileşen içeren ürünler için GDO analizi yaptırılması, GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerekir. GDO analizi de zorunu olarak yapılacak’ diye net olarak belirttik. Riskli görülecek ülkelerden gelen ürünlere denetim yapılacak.”

GDO yönetmeliğinin iptal edilmesi için Danıştay’a dava açıldı

GENETİĞİ değiştirilmiş Organizmalı (GDO’lu) ürünlerin ticaretini düzenleyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle, Türk Sağlık-Sen Danıştay’da dava açtı. Sendika üyeleri dün, ellerinde pankartlar ile hormonlu sebze ve meyvelerle  Danıştay önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci,  “İnsan sağlığını hiçe sayan, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek yönetmeliğin iptali için toplandık. Dünyada ‘Frankeştayn Gıda’ olarak adlandırılan GDO’lu gıdalar  ‘soğuğa dayanıklı olması için domatese balık geni yerleştirilmesi’ gibi tuhaflıkları içinde barındırıyor” dedi. Bu gıdaların insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklıklık oluşturduğunu, alerjik rahatsızlıklara yol açtığını, böbrek yetmezliğine ve kısırlığa neden olduğunu ifade eden Kahveci, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu yönetmelikle milletin sağlığını tehlikeye attı” iddiasını da ortaya attı. Kahveci, şunları ekledi: “Yönetmelikte GDO’lu ürünlerin bebek mamalarında ve küçük  çocukların ek gıdalarında kullanımının yasak olduğu belirtiliyor. Bu, bebekler dışındakiler ürünleri kullansın anlamına gelir.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title