Genişbant Kalitesi Arttı 62 Ülke İçinde 42'nci Olduk
İnternet Ağ Teknolojileri ve Veri İletişimi Şirketi Cisco Systems'ın Yaptığı 'Genişbant Kalite Araştırması'nda, Türkiye Genişbant Bağlantı Kalitesi ve Penetrasyon Oranı Bakımında 66 Ülke Arasında, 42'inci Sırada Yer Aldı.
İnternet ağ teknolojileri ve veri iletişimi şirketi Cisco Systems’ın yaptığı ‘Genişbant Kalite Araştırması’nda, Türkiye genişbant bağlantı kalitesi ve penetrasyon oranı bakımında 66 ülke arasında, 42’inci sırada yer aldı.
ADSL ve kablodan hızlı internet anlamına gelen genişbantın kalitesinde İstanbul, ‘günümüz gereksinimlerini karşılıyor’, Ankara ise ‘bugün için hazır’ grubunda bulunuyor.
Dünyada kalite arttı
Cisco Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı ve Cisco Türkiye Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, araştırmanın Oxford Üniversitesi MBA öğrencileri ve Oviedo Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Bölümü tarafından yapıldığını belirterek, araştırmanın dünyada ortalama genişbant bağlantı kalitesinin yükseldiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Türkiye 42’nci sırada
Araştırmanın sonuçları hakkında da bilgi veren Terzioğlu, indirme (download) hızının yüzde 49 oranında artarak 4.75 Megabite yükselirken, yükleme (upload) hızının ise, yüzde 69 artarak ortalama 1.3 Megabite çıktığını, genişbant internette gecikme hızının da yüzde 21 oranında düşerek 170 milisaniyeye gerilediğini kaydetti. Genişbantın kullanımı ve kalitesinin artmasının ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılaları’na da katkı yaptığını dile getiren Terzioğlu, Türkiye’nin genişbant kalitesinde 62 ülke arasında, 42’inci sırada yer aldığını aktardı.
Kırsal kesimde kalite farkı var
CISCO’nun araştırmasına göre Güney Kore, Japonya, İsveç, Litvanya, Bulgaristan, Letonya, Hollanda, Danimarka ve Romanya’da yüksek çözünürlüklü internet TV veya video iletişim araçları gibi gelecek nesil web uygulamalarına yetecek seviyede bağlantı kalitesi bulunuyor.
Geçen yıl içinde genişbant kalitesini en fazla artıran ülke yüzde 72 ile Güney Kore olurken, Bulgaristan yüzde 56 ile ikinci, Litvanya yüzde 55 ile üçüncü, İsveç yüzde 38 ile dördüncü ve Romanya yüzde 34 ile beşinci oldu.
Ülkelerin büyük çoğunluğunda şehir merkezleri ile kırsal kesimlerde kalite bakımından farklar var. Litvanya, Rusya ve Letonya, dijital kalitede en büyük farkların gözlendiği ülkeler oldu.
İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve İzlanda’da şehir merkezleri ile diğer bölgeler arasındaki kalite farkının çok daha düşük seviyelerde olduğu belirlendi.
Büyük şehirler dışında, en yüksek kalitede bağlantı olanağı tanıyan ülkeler ise Japonya, Kore ve İsveç olarak sıralandı.