Haberler

Giad: Konteynerlere Yükseklik Sınırı, İhracatı Olumsuz Etkiliyor

Abone Ol

Mersin Genç İşadamları Derneği (GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, deniz nakliyesinde konteynerlere 4.08 metre yükseklik sınırı getirilmesinin ihracaatı olumsuz yönde etkileyeceğini savunarak, yönetmeliğin Türkiye koşullarına göre yeniden...

Mersin Genç İşadamları Derneği (GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, deniz nakliyesinde konteynerlere 4.08 metre yükseklik sınırı getirilmesinin ihracaatı olumsuz yönde etkileyeceğini savunarak, yönetmeliğin Türkiye koşullarına göre yeniden düzenlenmesini istedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliği kapsamında, deniz nakliyesinde ağırlıklı kullanılan konteynerlere yükseklik aşımında ceza uygulaması getirildiğini hatırlatan Alper Gürsoy, ihracatçıların ürünlerinin taşınmasında yüksekliği 4.08 metreyi geçmeyen araç tedarik etmek zorunda kalacaklarını, söz konusu yönetmeliğe uymayan nakliyeciye ise 593 TL, konteynerin sahibi firmaya da bin 186 TL ceza yazılacağını söyledi.

Yönetmelik nedeniyle limanlara giriş çıkışın durma noktasına geldiğini, özellikle Mersin ve Ambarlı Limanı'nda 40 HC konteyner kullanan ihracatçıların uygun araç bulamadıkları için ihracatı durdurmak zorunda kaldıklarını belirten Gürsoy, Türkiye'nin Ortadoğu pazarına açılma kapısı olan Mersin Limanı'ndan çok sayıda ihracat, ithalat ve transit taşımacılık yapıldığına dikkat çekti. Uluslararası konteyner taşımacılığında en fazla tercih edilen konteynerlerin yüksekliğinin 2.90 santimetre olduğunu kaydeden Gürsoy şöyle dedi:

"Yapılan taşımacılıkta kullanılan konteynerlerin üzerine ortalama yüksekliği 140 santimetre arasında değişen çekici ve dorselerin de eklenmesi durumunda azami taşıma yüksekliği 4 metrenin üzerine çıkılmaktadır. Söz konusu yönetmelik göz önünde bulundurulduğunda ise konteyner taşımacılığında belirlenen yüksekliğe göre taşıma yapılması imkansız hale gelmektedir."

İHRACATÇILARIN ÖNÜNE ENGEL KOYMAYIN

Sektör temsilcilerinin görüşü alınmadan yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını belirten Gürsoy sıkıntıları şöyle dile getirdi:

"Mersin'in, bölgenin ve Türkiye'nin belirlediği hedefler var. Bu hedeflere ulaşılması için topyekün hareket edilmek zorunda. İşadamı başta olmak üzere her sektörden temsilcilerin işlerinin kolaylaştırılması yollarının açılması gerekli. Bizler işadamları olarak ülkenin kalkınması için elimizden gelen tüm gayreti gösterirken, bu uygulamalar gelecek planlarımızı sekteye uğratmakla kalmıyor, öngörülerde bulunmamızı da engelliyor. Her şeyden önce Türkiye'nin belirlediği 2023 ihracat hedefleri var. Bilgilendirme yapılmadan, uyum süreci oluşturulmadan uygulamaya konulan yönetmelik bu hedefleri sekteye uğratacaktır."

Gürsoy, yönetmeliğin Türkiye'nin yol şartları kadar ihracat ve ithalatçıyı da göz önünde bulundurarak yeniden düzenlenmesini beklediklerini sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Alper Gürsoy Ekonomi Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title