Gıda İş Geliştirme Platformu Mersin'de Yapıldı
Kar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, yaklaşık 42 yıldır gıda sektörünün içinde olduğunu ifade ederek, "Artık perakendecilik aldı başını gitti.200 bin noktaya eskiden satış yapardım."
Kar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, yaklaşık 42 yıldır gıda sektörünün içinde olduğunu ifade ederek, "Artık perakendecilik aldı başını gitti. 200 bin noktaya eskiden satış yapardım. Artık mahalle bakkalları bitti. Büyük zincirler ipi ele aldı. Artık küçük firmalar birleşmeli" dedi.
Mersin Akdeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) organizasyonu ile Anadolu Sanayici İş Adamları Federasyonu (ANSİFED) işbirliğiyle Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye illerinden 17 TUSKON üyesi derneğin katılımıyla Gıda İş Platformu programı Mersin'de yapıldı. CNR Yenişehir Fuar Alanı'nda gerçekleşen programa; Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ile Vahap Seçer, Kar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, ASİAD Başkanı Ömer Faruk Berksan, ANSİFED Başkanı Ahmet Coşkun, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve birçok iş adamı katıldı. Programda bilgi ve deneyimlerini iş adamlarına anlatan Kar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Berksan, 42 yıldır sektörün içinde olduğunu belirterek, "İnişli çıkışlı bir iş hayatım oldu. Ülke ekonomisine bağlı olarak kötü günlerimiz de oldu. Büyük şirketlerin başında da oldum. Tecrübemin önemli bölümü gıdada oldu. Tarıma dayalı tarımsal üretim de yaptım. Halen organik tohumculuk da yapıyorum. Gıda kadar diğer dallarda da sonrasında çalışmalarım oldu. Bu bakımdan gıdayı diğerleriyle mukayeseli değerlendirebilirim" diye konuştu.
"ÜLKEMİZDE KALİTENİN KARŞILIĞINI ALMANIZ ZOR"
1985 yılında ABD'ye ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Berksan, "Orada gördüm ki üreten ayrı, pazarlayan ayrı, taşımasını yapan, satan ayrı firma. Bizim yaptığımız işi 10 ayrı firma yapıyor ve hepsi kendi alanında uzman. Dünya buraya gidiyor. O alanda boşta kalan, büyük firmaların yapmadığı ama ihtiyaç olan az miktarda üretim yapmak. Belli bir büyüklüğe gelene kadar niş ürünler üretilmeli. Hedefleri yüksek tutmalı. Nüfus, gelir seviyesi artıyor ama biz aynı yerde kalırsak sıkıntı. Bu işlerde zamanın etkisi büyük. 1940'larda başarılı olan bir iş şimdi başarılı olmayabilir. Yaptığınız ürünü çok kaliteli yaparsanız para kazanamıyorsunuz. Tüketicide henüz kalite kavramı gelişmiş değil, üretici fiyata bakıyor maalesef. Ülkemizde kalitenin karşılığını almanız zor" ifadelerini kullandı.
"HELAL GIDA DÜNYADA 30-40 YILDIR VAR"
Gıdanın geleceği konusunda da düşüncelerini söyleyen Berksan, "Gıda değişik yönlere doğru gidiyor. Hızlı bir gelişim başlangıcı var. Gıda yemek için eskiden beri kural lezzetli yapacaksınız. Bedava verseniz alınmaz yoksa. İsterseniz zararına olsun. 2.'si fiyat. Fiyatı makul ölçüde olacak. Doğal ürün yapmak çok pahalı. Ülkemizde yok gibi bir şey. Koruyucu tarafları az, çabuk bozuluyor ve bunları yapınca yeterince karşılığını alamıyorsunuz. Tohumculuktan hiç para kazanamıyorum. Belki de kapatacağım. Perakendecilik aldı başını gitti. 200 bin noktaya eskiden satış yapardım. Artık mahalle bakkalları bitti. Büyük zincirler ipi ele aldı. Artık küçük firmalar birleşmeli. Helal gıda da dünyada 30-40 yıldır var. Yoksa Suudi Arabistan gibi ülkelere satış yapamazsınız. Jelatini sığırdan yapıyorsanız helal gıda. Tüm dünya İslam ülkeleri helallik arıyor" şeklinde konuştu.
Mersin ASİAD Başkanı Emin Rıdvan Oğuz ise dünyada artan rekabet ve küreselleşmenin her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de birçok değişime neden olduğunu vurgulayarak, "Ekonomimizin önemli yapı taşlarından gıda sektörü yatırım, üretimle buluşturduğu gıda sektörü sahip olduğu dinamik yapısında ihracatı önemli noktalara taşırken dış ticarete katkısıyla ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Bu gelişim ve değişimler sektörde faaliyet gösteren firmalar için operasyonel, dünyaya açılan büyüme hedefi ile öne çıkmaktadır. Dolayısıyla firmaların kendisini geliştirmesi açısından önem arz eden markalaşmanın önemini gıdada artırmaktadır. Strateji, yol haritaları geliştirilmesiyle ilgili hazırlıklar yapılması ileride gelişmeyi sağlayacak. Potansiyeli yüksek sektörde ürün çeşitliliği de öne çıkmakta. Bugün 11 ilden 37 TUSKON üyesi, iş adamı, gıda sektör temsilcilerini bir araya getirmekteyiz. Üretici ve satın almacı marketler katılan organizasyonun ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
ANSİFED Başkanı Ahmet Coşkun da federasyonlarının Türkiye ve dünya çapında büyük organizasyonlar yapmaya çalıştığını kaydederek, "Bu toplantılar çok önemli işler için bir başlangıç oluyor. Çoğu dernek üyelerinin birbirini tanımadığını fark ediyoruz. Bu tür organizasyonların devamlı yapılmasını arzuluyoruz. Bu konuda Mersin önemli bir şehrimiz. Daha önce Mersin'de inşaat sektörüyle ilgili ve tekstil sektörüyle ilgili Adana'da programlarımız oldu. Mersin birçok konuda olduğu gibi burada da önemli potansiyele sahip. Gelişme potansiyeli yüksek. Son dönemde belki insan yaşadığı şehrin içinde bazı şeyleri fark etmez. Mersin'de de dışarıdan bakınca çok güzel şeyler olduğu kesin. Dışarıdan pek çok insan bu bölgeye yatırım yapmak istiyor. Yabancıların da çok sayıda mülk aldığını görüyoruz" diye konuştu.
"BİRLİKTE HAREKET ETMEKTE BEREKET OLDUĞUNUN İNANCINDAYIZ"
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise birlikte hareket etmenin bereketli olduğunun inancında olduklarını vurgulayarak, "Bugünkü çağdaş yönetimde olmazsa olmaz değerde birleşmenin gerekliliğiyle buluştuğu, gelenekten geleceğe yol alan ülkemizin bu buluşmalarda değer ve anlam kazanacağına inanıyorum. Bu buluşmaların özellikle sektörsel işbirlikleri temelinde küresel rekabetin olmazsa olmaz koşullarının daha iyi anlaşıldığı, güç birliği oluştuğu, özellikle bölgesel ölçekte aynı alanda üretim yapan iş yerlerinin, kurum ve kuruluşların, birbirleriyle eksiklik anlamındakilerin daha açık gözlenip doğruya yönlendirilip önemli kazanımlar sağlandığını biliyorum" şeklinde konuştu.
Gıda ve gıdaya dayalı üretimin dünyanın en önemli ve stratejik üretim alanlarından biri olduğunun açık olduğunu belirten Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsana dayalı tüm yaşam modellemelerinin vazgeçilmez üretime dayalı sektörlerin başında beslenme ve gıda ihtiyacı gelir. Değişen bütün teknolojinin ve üretim koşullarının farklılaştırması bir yana gıda ve buna bağlı üretim insanın var olduğu her alanda çok önemli bir ihtiyaç ve gerekliliktir. Bugün 21. yüzyılda bilgi ötesi çağa gelinen noktada vazgeçilmeyen ve vazgeçilmesi mümkün olmayan gıdanın, artan dünya nüfusu, tüketim talepleri ve beslenme yaşam gerekleri karşısında yeniden yoğunlaşması, üretimden son tüketiciye kadar tüm zincirlerin rekabete açık, sağlıklı, dayanıklı ve şüphesiz tüketici talepleriyle uyumlu olması gerekmekte."
Her zaman beni bize dönüştürmek gerektiğinin altını çizen Güzeloğlu, "Beni bize dönüştürmediğiniz, güçlerimizi birleştirmediğimiz zaman aynı hedefe inançla, kararlılıkla ve azimle birlikte adım atmadığınız zaman erişeceğiniz ve varacağınız yer sizi ve şüphesiz sizinle beraber yürüyenleri mutlu etmeyecektir. Ülkemizin, kentlerin ve sizlerin hedefleri ancak bu doğrultuda çalışmanın sonucunda elde edilecektir" dedi.
Konuşmaların ardından etkinliğin olmasında emeği geçenlere plaket verildi. Plaket töreninin ardından platformun açılışı gerçekleştirildi. - MERSİN