Haberler

Gıda ve Üretim Güvenliği İçin Çiftçilere Birlik Çağrısı

Abone Ol

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, yeni hal yasası ile ekilen tohumdan tüketicinin sofrasına kadar tüm aşamaların kontrol altına alınacağını belirterek, bunun için de üretici birliklerinin artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, yeni hal yasası ile ekilen tohumdan tüketicinin sofrasına kadar tüm aşamaların kontrol altına alınacağını belirterek, bunun için de üretici birliklerinin artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Polatlı ve Haymana ilçelerini kapsayan 'tarımda üretici birlikleri ve kooperatifçilik' konulu toplantı, Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde yapıldı. Çiftçiler ve üretici birlikleri yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, tarımsal üretimin AB normlarına uygun olarak yapılmasının artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Bunun için üretici birlikleri ile kooperatiflerin kurulması gerektiğini belirten Köseoğlu, Polatlı'daki tarımsal potansiyeli rakamlarla açıkladı.

'KÜÇÜK TARIM İŞLETMELERİ DÖNEMİ BİTİYOR'

Zekai Köseoğlu, tarımda küçük işletmelerin ve bireysel üretim döneminin yavaş yavaş sona erdiğine dikkat çekti. Polatlı Ziraat Odası'nın 23 bin üyesiyle Türkiye'nin 13'üncü, Ankara'nın ise en büyük odası olduğunu hatırlatan Köseoğlu, ilçede şimdiye kadar 20 tarımsal sulama kooperatifi, 27 tarımsal kalkınma kooperatifi kurulduğunu söyledi. 10 Kooperatifin kapanma aşamasına geldiğini hatırlatan Köseoğlu, "Biz her şeyi devletten bekliyoruz, her şeyi başkası yapsın istiyoruz. Oysa kendimiz bilinçlenmeliyiz" dedi.

'TESİSLER KURSAK'

Köseoğlu, Polatlı'daki tarımsal üretimin ülkedeki ihtiyacına ilişkin de şunları söyledi:

"20 milyon kişinin soğan ihtiyacını, 2 milyon kişinin buğday ihtiyacını, 1 milyon kişinin şeker ihtiyacını, 1 milyon kişinin kavun karpuz ve sebze ihtiyacını biz karşılıyoruz. 17 milyon litre süt üretiyoruz. Bunların hepsi için tesisler kursak, pazarlama alanları oluştursak, şirketleşsek, tüzel kişilikler kursak olmaz mı? 23 bin üyeli odamızda her üye bin lira verse, 23 milyon liraya çok büyük tesisler kurulabilir."

2011 yılında ilçedeki 350 bin tonluk soğan üretimi yapıldığını, ancak pazarın olmaması nedeniyle üreticilerin tek kalem üründe 50 milyon lira zarar ettiğini kaydeden Köseoğlu, "İşte bunun için örgütlenmeliyiz, meslek birlikleri kurmalıyız, üretici birlikleri kurmalıyız" diye konuştu.

'TARIM ALANLARI YOK OLUYOR'

Toplantıda konuşan Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel de, tarımsal üretim alanlarının sanayileşme ve yeni yerleşim bölgeleriyle yok edildiğini söyledi. Cumhuriyetin kuruluş yıllarından bugüne kadar tarımsal üretim alanlarında yüzde 20 ile 30 arasında azalma olduğunu kaydeden Temel, bu konunun dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Temel, tarımsal üretici birliklerinin önemine dikkat çekti ve Türkiye'de üretilen 1580 çeşit tarım ürününün 158 ülkeye ihrac edildiğini hatırlattı. - Ankara / Polatlı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Muhsin Temel Polatlı Haymana Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title