GİMDES: Helal Jelatin Üretmek Zor Değil
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer mevcut jelatinlerin 'Helal' sertifikası alabilecek düzeyde olmadığını fakat 'Helal' jelatin üretmenin zor olmadığını söyledi.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer mevcut jelatinlerin 'Helal' sertifikası alabilecek düzeyde olmadığını fakat 'Helal' jelatin üretmenin zor olmadığını belirtti.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer mevcut jelatinlerin 'Helal' sertifikası alabilecek düzeyde olmadığını fakat 'Helal' jelatin üretmenin zor olmadığını belirtti. Büyüközer, çeşitli ürünlerde kullanılan farklı jelatinlerin ısrarla helal olduğunun iddia edildiğini belirterek, "İlaç sanayicileri teknik elemanlarını arkalarına takmışlar, Kozmetik sanayicileri teknik elemanlarını arkalarına takmışlar, Gıda sanayicileri teknik elemanlarını arkalarına katmışlar bir de zamane din bezirganı fetvacılarını da eklemişler bizim ürettiğimiz veya kullandığımız jelatin helal iddiasında bulunuyorlar. Kimisi İslam'ın 'zaruret' maddesine yapışmış, kimisi İslam'ın 'istihale' maddesine yapışmış, kimisi İslam'ın 'belva ı umumi' maddesine yapışmış, bir kısmı da her zaman yaptıkları gibi "bizim her şeyimiz Helal" yalanına yapışmış. Bu yapışanlar biliyor ki bu yapıştıkları hep çürük mazeretler. Muteber Fıkıh kaynaklarına baksalar,doğru teknik bilgi kaynaklarını okusalar bu çürük iddialarını tasdik edecek bir fetva ve teknik bilgi bulamayacaklar.
Büyüközer, 'Helal' jelatin üretmenin zor olmadığını belirterek şunları söyledi: "Halbuki Helal Jelatin yapmak atla deve değildir. Milyonlarca Müslüman hanımefendiler her gün mutfaklarında farkında olmadan 'Helal jelatin' üretiyorlar. Tencerelerine, eti helal ve kesim şartları helal etli ürünlerini koyuyorlar ve pişiriyorlar. Pişirmenin sonucunda Jelatin, yemeğin suyuna geçmiş oluyor. Ev halkı da o yemeği afiyetle yiyor. Sanayide de Helal jelatin üretmek için öyle karmaşık prosesler yok. Helal ham madde, su ve ısı proses bundan ibaret. Burada en önemli husus kullanılacak ham maddenin bir DNA'sı bile haram veya şüpheli olmayacak.
Ham maddeyi biraz açalım. Beden sahibi bütün canlıların vücudu çoğunluk proteinden oluşmaktatır. Proteinlerin yapı taşları ise farklı yapıda amino asitlerden oluşmaktadır. Farklı amino asitlerin farklı sayıdaki kompozisyonları da farklı protein guruplarını oluşturur. Jelatin üretimi için kullanılacak protein gurubunun adı kollagendir. Bu protein sıcak suyla temas edince kısmen hidrolize olur, bağları gevşer ve ana gövdeden suya geçer . Suyu buharlaştırınca elde ettiğimiz madde bazı farklı özelliklerinden dolayı jelatin ismini alır. Jelatin üretimi için ucuzluk sağlamak maksadı ile hayvanların deri ve kemiklerden istifade edilir.
Sanayide mutfağımızdaki tencere yerine 100-150 tonluk beton havuzlar kullanılır. Bu havuzlara koyacağımız ham madde kesimhanelerden ve deri işleme tesislerinden toplanan hayvanların işe yaramaz deri parçaları veya kemikleri olmaktadır. Bundan sonraki süreç ısıtma, suda bekletme, buharlaştırma, kurutma ve öğütmeden ibarettir. Burada önemli olan husus görüldüğü gibi havuza girecek ham maddenin her zerresinin yüzde yüz helal olmasının sağlanmasıdır. Elde edilen jelatin eti haram kılınmış hayvanlardan olmayacağı gibi, dananın eti gibi, tavuğun eti gibi helal şartlarda kesilmiş hayvanlardan olmalıdır.
6-7 sene önce bizimle temas kurmuş bir mühendis kardeşimize bilgi desteği vererek teşvik etmiş, fabrikayı kuracak noktada 3. şahıstan sermaye desteği alarak fabrikayı kurmuş, helal sertifika almak için de GİMDES'e müracaat etmiş, ancak ham maddeyi yüzde yüz helal çizgide sağlayamadıkları için Helal sertifika verilememiştir. Sağlayabilselerdi belki dünyada ilk Helal ve Tayyib şartlarında jelatin üretimi ülkemizde gerçekleşmiş olacaktı. Yine de ihlasla çalışmalarına sebat etseler sonuç alabileceklerini ümit ediyoruz.
Dünyada 380 bin ton jelatin üretilmektedir. Bunun bin tonunun dahi Helal ve tayyib şartlarda üretimi yok. Türkiye yılda 5-6 bin ton jelatin ithal ediyor. Dünyada üretilen jelatinin en az yarısını müslümanlar tüketiyor. Gıdalarında, ilaçlarında, kozmetiklerinde ve sanayilerinde. Ama ne yazık ki 100 tonluk dahi jelatin üretebilecek bir tesis kurmaktan aciz kalmış. Bunun yerine gayrimüslimlerin ürettiği haram jelatin için envai tür söz cambazlığı yaparak tüketmeye, tükettirmeye çalışıyor". - İSTANBUL