Haberler

Girişimcilik Ekosistemi Adana'da Buluştu

Abone Ol

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’nda, girişimcilik ortanın iyileştirilmesi ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesinin öncelikler arasında olduğunu belirterek, “Ajans olarak bu tedbirin hayata geçirilmesinde ekosistem yaklaşımını temel alıyoruz” dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, 2014-2023 Çukurova Bölge Planı'nda, girişimcilik ortanın iyileştirilmesi ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesinin öncelikler arasında olduğunu belirterek, "Ajans olarak bu tedbirin hayata geçirilmesinde ekosistem yaklaşımını temel alıyoruz" dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansı ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi işbirliğinde Türkiye'de girişimcilik alanında faaliyet gösteren kamu kurumları, şirketler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve networkleri bir araya getiren '3. Ulusal Girişimcilik Ekosistem Buluşması' Adana'da başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, girişimciliğin kalkınma politikası açısından en büyük değerinin yeni istihdamlar oluşturması olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle tüm dünyada girişimciliğin, kalkınma politikalarının en önemli konularından biri olarak ele alındığının altını çizen Altunsu, "İstatistiklere göre son 10 yılda finans sektörü haricindeki toplam istihdamda, yeni işletmelerin payı yüzde 20'dir. Bununla birlikte yeni oluşturulan istihdamın yaklaşık yüzde 50'sini son 5 yılda kurulan işletmeler tarafından sağlanmıştır. Bu nedenle ekonominin büyümesi, istihdam olanaklarının artması, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gibi pek çok açıdan yeni girişimler çok büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ BÖLGEMİZDE GİRİŞİMCİ DOSTU BİR ORTAMIN OLUŞTURULMASI"

Ajans olarak Çukurova Bölgesi'nin kalkınmasında, girişimciliğin öneminin farkında olduklarını ifade eden Altunsu, "2014-2023 Çukurova Bölge planında girişimcilik ortanın iyileştirilmesi ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi öncelikli tedbirlerin tarafında yer almaktadır. Ajans olarak bu tedbirin hayata geçirilmesinde ekosistem yaklaşımını temel alıyoruz. Hepimizin bildiği gibi girişimcilik ekosistemi, etkin ve başarılı girişimcilik için gerekli bütün iklimin ve kamu sektörü, finansal kuruluşlar, üniversite, özel sektör, kültür ve alt yapı hizmeti sunacak kurumlar gibi ilgili aktörlerin bulunduğu bir ortamı ve bu ortamın içinde yer alan ilişkiler ağını ifade etmektedir. Bu nedenle bölgemizde girişimci dostu bir ortamın oluşturulması, ekonomik ve kurumsal alt yapının geliştirilmesi, bölgemizin girişimci bir ekonomiye dönüşümü öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bölge ve ulusal düzeydeki ekosistem paydaşları ile işbirliği içinde yürütmeyi planladığımız bu çalışma sonucunda, bölge ekosistemindeki eksik alanların tespit edilerek giderilmesine yönelik eylem planları oluşturmayı ve uygulamaya yönelik mekanizmaları oluşturmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

"GİRİŞİMCİNİN TİCARİ PERFORMANSINI ÖNEMSİYORUZ"

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Program Müdürü Hansın Doğan ise bütün girişimcilik çalışmalarının bir kalkınma etkisi olduğuna kaydederek, "İstihdam oluşturuyor, ekonomide bir değer oluşturuyor, daha üretken, daha verimli çalışmasını sağlıyor. Sağlıklı ekonomi olduktan sonra zaten kalkınma süreçlerinin çok hızlandığı malum. Özel sektör inovasyon yapıyor, ihtiyaçları gideriyor. İnsanların ihtiyaçlarını büyük ölçüde özel sektör karşılıyor. Özel sektör olmadan kalkınmadan bahsetmek mümkün değil. O yüzden kalkınmacı olarak biz her türlü girişimcinin ticari performansını da önemsiyoruz. Bununla birlikte ticari performansının yanı sıra sosyal performans da sürekli gündemimizi meşgul eden bir konu" ifadelerini kullandı.

"GİRİŞİMCİLİĞİ HEP ÖZEL SEKTÖR ÜZERİNDEN TARTIŞIYORUZ"

Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da girişimcilik ekosisteminde yerel yönetimlerin çok önemli rolünün olduğunu aktararak, "Toplantının ana başlığı, kent ekonomisinin gelişmesi için girişimcilik ekosisteminde aktörlerin rolleri nelerdir. Çünkü biz girişimciliği hep özel sektör üzerinden tartışıyoruz ve konuşuyoruz. Halbuki bir ülkede girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinde yerel yönetimlerin çok önemli bir rolü var. Dünyada bunun çok örnekleri var. Bir işadamı 'Ben Adana'ya neden gidip iş kurmam gerekir' sorusunu net cevabını bulduğu zaman orada yatırım yapar. O zaman burada ekosistem üzerindeki aktörlerin farklı rolleri var. Ama bütün bu ortaklar bir arada çalıştıkça ve düzenli bir koordinasyon içerisinde oldukça ancak bu yerel ekonominin kalkınmasına bir destek verebilir" diye konuştu.

"GİRİŞİMCİLİK DEMEK, ÜLKENİN GELECEĞİ DEMEK"

Vodafone Kıdemli Müdürü ve Fikir Çarkı Girişimci Destek Program Yöneticisi Ruçhan Ziya, girişimciliğin bir ülkenin geleceği olduğuna dikkat çekerek, "Bugün sadece Türkiye'de değil, dünyada da ekonomik kalkınmanın önemli taşlarından biri olan girişimcilik konusunda neler yapılabileceğini burada tartışacağız. Bu programa destek olmaktan dolayı çok mutluyuz" dedi.

Cumartesi gününe kadar sürecek buluşmada, Türkiye'de kent ve bölge düzeyinde girişimcilik ekosistemlerinin nasıl geliştirilebileceği, ülke içi ve dışındaki kentler arasındaki işbirliklerinin nasıl artırılacağını tartışılacak. Buluşmada aynı zamanda Adana ve Mersin'de girişimcilik alanında faaliyet gösteren aktörlerin Türkiye'deki diğer aktörlerle işbirliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title