Haberler

Global Catalyst Partners Başkanı Kamran Elahian Açıklaması

Abone Ol

Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki ‘Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri’ konulu oturumda konuşan Global Catalyst Partners Başkanı Kamran Elahian, “30 yıl içinde doğalgaz ve petrolün fiyatı sıfıra düşecek.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki 'Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri' konulu oturumda konuşan Global Catalyst Partners Başkanı Kamran Elahian, "30 yıl içinde doğalgaz ve petrolün fiyatı sıfıra düşecek. 40 ülke bu durumdan çok etkilenecek. Bu ülkelerde istihdam oluşturmazsak DAEŞ, El Kaide gibi terörist yapılanmalar örgütler çıkacak" diye konuştu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 'Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri' konulu oturumda Borusan Holding Ceosu Agah Uğur, Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, Vodafone Türkiye Ceosu Gökhan Öğüt, Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Global Catalyst Partners Başkanı Kamran Elahian ve Finlandiya eski Başbakanı Esko Aho konuştu.

Global olarak yenilikçiliği takip eden bir grup olduklarını dile getiren Kamran Elahian, "Bizim insan ırkı olarak üretimde yeni yollar, yeni metodlar geliştirmemiz birçok adım öteye götürmemiz gerekiyor. 4,5G, 5G konuşuyoruz. Pek çok telekomünikasyon şirketi batacak, enerjide çok değişiklik olacak. Güneş şirketinden ücretsiz yararlanacağız. Petrol şirketleri olumsuz etkilenecek. ABD kömür şirketleri üretimlerini kapatmaya başladı. 30 yıl içinde doğalgaz ve petrolün fiyatı sıfıra düşecek. 40 ülke bu durumdan çok etkilenecek. Kuzey Afrika, Merkez Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya, Uzak Asya'daki ülkelerin yüzde 80'i etkileniyor olacak. Bahsi geçen ülkelerin genç nüfusu olduğunu unutmamalıyız. Petrol ve doğalgaz sıfıra inince ne yapacaklarını bilmiyorlar. Müslümanları yoğun çalıştığı ülkelerde iş yoksa, eş yoktur, cinsellik de yoktur. Bu ülkelerde böyle gerçeklik var. Bu ülkelere istihdam imkanı sağlamazsak DAEŞ, El Kaide gibi terörist yapılanmalar örgütler çıkacak. İş imkanı tanırsanız, eşiniz olacak, cinsel hayatınız da olacak. Terörist olayların önüne geçeceğiz" diye konuştu.

"KADIN VE GENÇLERE FIRSAT VERİLMELİ"

Kadın ve gençlerle ilgili değerlendirmede de bulunan Elahian, "Kadınları iş dünyasında daha çok yer verilmesi, eğitime daha çok önem verilmesi, daha fazla avantaj sağlanması, genç beylere, kadınlara fırsat verilmeli. Dijital çağı onlar daha iyi anlıyor. 80-90 genç ile bir araya gelip konuşuyorum. Tek yaşlı olduğum için şakalarının kurbanı oluyorum. 5 hükümete danışmanlık hizmeti veriyorum. Onlara sürekli söylüyorum ekosistem geliştirin, genç insanlar, yeni strateji ile iş kurabilirsiniz. Mesela Michael Jordan çok başarısız oldu. Spordaki gibi düşünmemiz gerekiyor. Bir numarada olan oraya kazanarak gelmiyor. Öğreniyorlar. Gençlerimiz için ayarlamamız gereken ortam bu. Artık günümüz itibariyle internet ve teknoloji ortamı sayesinde gözardı ettiğimiz kadınları iş dünyasına katılımı daha önemli hale getirmemiz gerekiyor" dedi.

Dünya genelindeki 8 otomotiv firmasının Silikon Vadisi'nde olduğunu belirten Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, "Japon, Alman, Fransız, ABD'li firmaların inovasyon merkezi var. Kendi adımıza yapay zeka anlamında çalışıyoruz. Mühendis alışverişi oluyor. Ortada ilginç bir konu var. Sanayileşmiş firmalar dijitalleşmişler 'Neden Silikon Vadisi'ne gelip merkez kuruyor? Uçak motoru yapan 40 yıllık şirketten, sağlık şirketinden, sigorta konusunda ilk 3'e girenler bizle toplantı yapmak istiyorlar. Herkes aynı noktada Türkiyemiz daha geri, onlar şöyle diye bir durum yok. Genç insanları bir araya getirin. Başarısız olunca genel müdür yapın. Başarısız insanlara tat verebilmek önemli. Silikon Vadisi'nde 3 şirket batırmadıysanız ciddiye alan yok" dedi.

Dijitalleşmede fırsatların öne çıktığını ancak burada tehditlerin de olduğuna dikkat çeken Vodafone Türkiye Ceo'su Gökhan Öğüt ise "Ayak uyduramayan şirketleri zor günler bekliyor. Bizler çok ciddiye almıyoruz. Avrupa'dan çok daha az endişeliyiz. Bize bir şey olmaz demeyelim. Bu konuda bizim formülümüz ise bölüp yapmak, inanıyor muyuz, yatırım yapıyor muyuz, müşterilere sunulan hizmette dijitalleşmeyi yeterince kullanıyor muyuz? Bunlar önemli. Müşteri ilişkiler alanı dönüşüm liderliği geçmişi unutup, geleceğe bakıp ne hayal ederim sıfır bazlı yaklaşım. Sonra gerçekleştirebileceğimiz ile yapıyoruz. Mesela Nokia ibretlik bir hikaye ve refah, barış, özgürlükler ile dünyaya dijitalleşme ile ulaşacağız" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ayşegül İldeniz Ekonomi Uludağ Intel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title