Gökçel: "Buğday İthalinde Yanlıştan Dönsünler"
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 230 bin ton ekmeklik buğday ithal edeceğini açıklamasına ve ihale açmasına tepki göstererek, “Türkiye eğer buğdayını kendi vatandaşına yetecek miktarda üretemiyorsa, yurt dışından buğday ithal etmek zorunda kalıyorsak,...
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 230 bin ton ekmeklik buğday ithal edeceğini açıklamasına ve ihale açmasına tepki göstererek, "Türkiye eğer buğdayını kendi vatandaşına yetecek miktarda üretemiyorsa, yurt dışından buğday ithal etmek zorunda kalıyorsak, bir yerlerde yanlışlar var. Hükumetten buğday ithali yerine kendi çiftçisini desteklemesini istiyoruz. Bu yanlışlarından lütfen dönsünler" dedi.
TMO'nun, Ocak ayı başlarında, "Üst kalite buğday fiyatlarını dengelemek amacıyla kuruluşumuzca 13.01.2017 günü AB menşeli yüksek kalite ekmeklik buğday ithalat ihalesi yapılacak olup, limanlarımızdan un sanayicilerine bekletilmeden satılacaktır" açıklamasına, Mersin Ziraat Odası'ndan tepki geldi. Basına yansıyan bu haberi duyduğunda büyük üzüntü yaşayan Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel, hükumetten buğday ithali yerine kendi çiftçisini desteklemesini istedi.
"Tuzun koktuğu yerdeyiz"
TMO'nun buğday ithalatına ilişkin açıklama yapan Başkan Gökçel, Türkiye'nin buğday ithal edeceğine ilişkin haberi duyduğunda çok üzüldüğünü dile getirdi. Bu ithalat kararının, Türk üreticisinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Gökçel, "Tuzun koktuğu yerdeyiz. Türkiye, toprak yapısı, coğrafi koşullar, iklim özellikleri ve arazi miktarı açısından özellikle hububatta kendi ihtiyacını üretebilecek durumda. Ama geçtiğimiz yıllarda da gözlemlediğimiz kadarıyla tarımda genel yaşanan sıkıntılar hububat üretiminde de yaşanıyor. Nedir bu? Girdilerin, maliyetlerin yüksekliği ve oluşan fiyatların düşük olması. Burada çiftçilerimiz üretimden uzaklaşıyor, hububata uygun olan arazilerini ekip dikmek istemiyor. Üstüne bir de son yıllarda yaşanan kuraklık buna tuz biber ekti. Yani hem üreticiler gelir elde edemediği için üretimden uzaklaştılar, hem de iklim koşulları nedeniyle ülke üretiminde azalma oldu" diye konuştu.
"Üreticileri piyasa şartlarına karşı korumazsanız, bütün gıda ürünlerini ithal etmek zorunda kalırız"
Buğday ithalatı kararıyla sadece hububatta, buğdayda, arpada değil, bütün tarım ürünlerinde Türk üreticisinin ne denli önemli olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiğine dikkat çeken Gökçel, "Biz hep söylüyoruz; üreticileri eğer siz piyasa şartlarına karşı korumazsanız, ürettiği ürünlerden yeterince gelir elde ettiremezseniz, üretici üretimden uzaklaşır, dolayısıyla ihtiyacımız olan bütün gıda ürünlerini mutlaka yurt dışından ithal etmek zorunda kalırız. Bu ilk etapta fiyatında uygun, ucuz olabilir ama uzun vadede üreticilerimizin üretimden daha fazla uzaklaşmasına, üretimin daha da düşmesine neden olur. Bu durum ileride bizim ihtiyacımızı artırır ki, bu da bize bu ürünü sağlayabilecek insanların fiyat artırımına gitmesine neden olur ve biz daha pahalıya ürünleri tüketebiliriz. Bu konuya dikkat çekmek istiyorum, yetkilileri de buradan uyarıyorum. Siz ne kadar üretime, tarıma destek verdiğinizi iddia ederseniz edin, maalesef çiftçi borç batağında, borcunu çeviremiyor, üretimden uzaklaşıyor" ifadelerini kullandı.
"Çiftçi para kazanamadığı için hububat üretiminden uzaklaşıyor"
Bugün artık çiftçilerin, kendilerini geçindirecek gelir elde edemedikleri için hububat üretiminden uzaklaşarak, özellikle buğdaya uygun olan bölgelerde meyve ve sebzeye yönelmeye başladıklarına işaret eden Gökçel, ancak burada da hüsran yaşadıklarını söyledi. Gökçel, "Umutla başka çeşitlere yöneliyorlar. Özellikle Adana ve Tarsus'ta son yıllarda buğday ekilen arazilerde narenciye, diğer meyveler ve yavaş yavaş sebzeye yönelme var. Çukurova'da eskinin ekin tarlaları bugün yerini meyve ve sebze bahçelerine bıraktı ama bu da çiftçinin derdine çare olmadı. Narenciyeyi 30-40 kuruşa satıyoruz, sebze fiyatları ortada. Çiftçilerimiz çare arıyor, gelirlerini artırabilecek umuduyla farklı üretimlere yöneldiler ama maalesef orada da çiftçi bir türlü beklediği sonucu alamadı, o ürünlerden de para kazanamıyorlar ve buralardan da yavaş yavaş uzaklaşmaya başlıyorlar. Böyle bir keşmekeşlik ve çarpık bir durum var" şeklinde konuştu.
"Buğday ithalinde yanlıştan dönsünler"
"Hükumetten buğday ithali yerine kendi çiftçisini desteklemesini istiyoruz" diyen Gökçel, beklentilerini şöyle anlattı: "Kendi çiftçimizi öyle bir desteklemeliyiz ki, piyasa şartlarına karşı korumalıyız. Burada tabi biz üretici olarak fırsatçılık da yapmak istemiyoruz, iç piyasadaki tüketicilerin de pahalı ürün tüketmesini istemiyoruz. Asla düşüncemiz bu değil. Ama onu dengeleyecek sistemin kurulması lazım. Eğer üretici maliyetleri düşürecek destekleri alırsa uygun fiyatlara da iç piyasadaki tüketiciye ürün satabilecektir ki, bu iki tarafı da mutlu eder."
Buğday ithalini yanlış bir karar olarak değerlendiren Gökçel, bu yanlıştan dönülmesini isteyerek, şunları söyledi: "İklimi, toprağı, arazisi uygun bir Türkiye eğer buğdayını kendi vatandaşına yetecek miktarda üretemiyorsa, yurt dışından buğday ithal etmek zorunda kalıyorsak, bir yerlerde yanlışlar var. O yanlışları yapanlar da kendileri bilirler, yanlışlarından lütfen dönsünler. Bugün buğdayda, geçmişte samanda, meyvelerde oldu. Önümüzdeki günlerde tarımda üretilen temel gıda maddeleri ithal edilirse bundan biz üzüntü duyarız." - MERSİN