Haberler

Gpd, 750 Üretici ve Tedarikçiyle Bir Araya Geldi

Abone Ol

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 8 Ekim 2015 tarihinde ikincisi düzenlenen “GPD-Ortak Gelişim Kongresi”nde 750 perakendeci, üretici ve tedarikçi bir araya geldi.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 8 Ekim 2015 tarihinde ikincisi düzenlenen "GPD-Ortak Gelişim Kongresi"nde 750 perakendeci, üretici ve tedarikçi bir araya geldi. Türkiye'de market zincirleri, gıda servis zincirleri ve tedarikçilerini bir araya getiren tek organizasyon olan kongrede, sektörün önde gelen ulusal ve uluslararası oyuncuları, verimlilik, sürdürülebilirlik ve ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamalarını paylaştı.

40 milyar dolarlık perakende satış hacmini ve 245 bin kişilik istihdam gücünü temsil eden Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), tüketici odaklı perakendeci ve tedarikçi verimliliği temasıyla "GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nin ikincisini gerçekleştirdi. 8 Ekim 2015 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleştirilen kongreye tüm Türkiye'den yaklaşık 750 perakendeci ve tedarikçi katıldı. Türkiye'de market zincirleri, gıda servis zincirleri ve tedarikçilerini bir araya getiren tek organizasyon olan "GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nde tüketici odaklı gelişimde verimliliği artırarak her kesimin kazanacağı bir ortam oluşturulması ana konu oldu. Defne Sarısoy'un sunuculuğunu üstlendiği kongrede ulusal ve uluslararası oyuncular, verimlilik, sürdürülebilirlik ve ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamalarını paylaştı.

"GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nin açılış konuşmalarını Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun, yaptı.

45 DAKİKALIK TANIŞMA MARATONU İLE YENİ İŞBİRLİKLERİ

"GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nde ilgi çeken etkinliklerden biri de "Tanışma Maratonu" oldu. "Tanışma Maratonu", Türkiye'nin her noktasından 40 üretici ve tedarikçinin modern gıda perakendeciliğine yön veren 20 firmanın üst düzey yöneticisiyle birebir tanışmasına olanak sağlarken, yeni işbirliklerinin oluşması için de zemin oluşturdu. 45 dakikalık "Tanışma Maratonu"nun pek çok ticari anlaşmanın da önünü açması bekleniyor.

"GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nin dikkatleri üzerine çeken bir başka etkinliği ise "Elektronik Oylama ve Sokak Röportajları" oldu. Müşteri davranışlarının ele alındığı oturumda "Sokak Röportajları"yla halka yöneltilen sorulara, kongrede yer alan 750 profesyonel de elektronik oylama aracılığıyla cevap verdi. Beğendik İcra Kurulu Başkanı ve Real Genel Müdürü Hacı D. Beğendik'in yönettiği oturumda, aynı soruların profesyonellerden ve halktan gelen cevapları, ilginç sonuçları ortaya çıkarırken tüketicinin sesine de kulak verilmiş oldu.

"ULUSAL VE YEREL OYUNCULAR ORTAK FAYDA İÇİN BİR ARADA"

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir açılış konuşmasında, geçen yıl beklentilerin de üzerinde başarılı geçen ilk kongrenin ardından bu yıl ikincisini düzenledikleri "GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nin sabahın erken saatlerinde sektör oyuncularının katıldığı "Tanışma Maratonu" ile başladığına dikkat çekti. Özdemir, "Özellikle Anadolu'daki tedarikçilerimiz için mühim bir fırsat olduğunu gördüğüm, bizim için de yeni bir deneyim olan bu buluşmanın doğrudan iletişim için çok iyi bir zemin hazırladığını düşünüyorum" diye konuştu.

Kongrede ulusal ve yerel gıda market zincirleri, gıda servis zincirleri, tedarikçiler ve çözüm ortaklarından yaklaşık 750 profesyonelin bir araya geldiğini belirten Nihat Özdemir, şöyle devam etti:

"Bu sahnede sektörün önemli oyuncuları, deneyimlerini ve kazanımlarını katılımcılarla açık yüreklilikle paylaşıyor. Bugün bu salonda ulusal ve yerel üreticilerimiz, gıda servis zincirleri, market zincirleri ve tedarikçilerimizle ortak akılda, ortak faydada buluşuyor. Bu büyük buluşmanın, tüketici odaklı gelişmemizde verimliliğimizi artıracağına ve hepimizin kazanacağı bir ortam yaratacağına inancımız tamdır. Tüm paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür etmekten mutluluk ve onur duyuyorum."

Gündemdeki gelişmelere dikkat çeken Nihat Özdemir, hem global hem de Türkiye bazında ekonomik olarak zor bir dönemden geçildiğini, küresel büyümede belirgin bir iyileşmeden söz etmenin oldukça güç olduğunu anımsatarak, bu ortamda Türkiye'nin sergilediği büyümeye ve sektörün beklentisine dikkat çekti. Nihat Özdemir, "Türkiye, geçen yıl dalgalanmaların yaşandığı global kriz sürecini başarılı bir şekilde yöneterek yüzde 3 seviyesinde bir büyüme yakaladı. Bir genel seçimi geride bıraktık, yakın bir zamanda ikincisini yapmaya hazırlanıyoruz. Genel seçimler elbetteki önemli bir gündem maddesi olarak hayatımızdaki yerini alıyor. GPD olarak günde 19 milyon haneden 15 milyon kişi ile doğrudan temasta olan modern gıda perakendecilerini temsil ediyoruz. Bu durumda doğal olarak müşterilerimizin ekonomiye güveni bizi yakından etkiliyor" diye konuştu.

EKONOMİNİN ÜZERİNDE BÜYÜYEN SEKTÖR 2020 YILINI PLANLIYOR

GPD Başkanı Nihat Özdemir'in dikkat çektiği bir diğer konu, gelecekteki değişimler, modern gıda perakendeciliğinin bu değişimlere uyumu ve kongrenin bu açıdan taşıdığı önem oldu. Bugün 15 milyon kişiyi ağırlayan perakendecilerin 2020 yılında Türkiye'nin nüfusu 81 milyona ulaştığında ne istediğini bilen, geleceğinden emin, standartları hiç olmadığı kadar yüksek, talepleri sonsuz, rahatına düşkün 20 milyon kişiyle bugünkünden çok daha yoğun biçimde muhatap olacağını ve onları mutlu edecek nitelikte hizmet vereceğini vurguladı. Modern gıda perakendeciliğinin Türkiye'nin büyüme oranının üstünde; yıllık yüzde 8-10 aralığında büyüyen bir sektör olduğunu belirten Nihat Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üyelerimizin bugün 40 milyar doları bulan modern gıda perakendeciliği cirosu 2018 yılında 50-65 milyar doları bulacak. Toplam gıda perakendeciliği cirosunun ise o tarihte 200 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda çalışan sayımız da 245 binden 275 bine çıkacak. Bu süreçte başarılı olabilmek ve kaynaklarımızı verimli kullanabilmek için perakendeciler ve üreticiler olarak, son kullanıcı odaklı düşünüp aramızdaki diyalog ve iletişimi geliştirmemiz lazım geliyor. Bu zincirdeki her üç tarafın da kazanması ve 3K yani, Kazan-Kazan-Kazan'ın hayata geçmesi için yapabileceklerimizi yine bu kongrede konuşuyoruz. Verimlilik, sürdürülebilirlik, ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamalarını izleyerek, kıymetli kazanımlar elde edeceğiz."

SEKTÖRÜN VERİMLİLİK YOLUNDAKİ EN BÜYÜK ENGELLERİ

Diğer yandan sektörün verimlilik yolunda çalışırken verimsizliğe yol açan etmenlerle de boğuştuğuna dikkat çeken GPD Başkanı Nihat Özdemir, bunlardan en önemlileri olarak kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabeti gösterdi. Özdemir, "Bizim önümüzdeki en büyük engel" sözleriyle nitelendirdiği kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet hakkında şöyle konuştu:

"Modern perakende olarak mevzuata uygun, düzenlemeleri harfiyen yerine getiren, beraberindeki süreçteki tüm halkaları da kayıt altına alan yapımız, maalesef bu yapının dışında kalan ve haksız rekabet yaratan oyuncular ile yarışıyor. Biz düzenlemelerle günümüz şartlarına uygun mevzuata karşı değiliz, yeter ki bu düzenlemeler herkese eşit uygulansın."

Özdemir, kongrenin kayıt dışı ve haksız rekabet ile nasıl mücadele edileceği konusunda da önemli bir zemin oluşturduğunu vurguladı.

"DEĞİŞEN MÜŞTERİ DAVRANIŞLARI FIRSAT MI YARATIYOR, FORMAT SAVAŞLARI NEREYE GİDİYOR?"

"GPD - Ortak Gelişim Kongresi"ndeki oturumlar ise verimlilik, sürdürülebilirlik ve ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamaları açısından zengin kazanımlara yol açan konuşmalara sahne oldu.

CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane'nin moderatörlüğünü yaptığı "Dinamik Perakende: Format Verimliliği" oturumunda İttifak Holding Perakende Grup Danışmanı Sıtkı Erben, CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, Yıldız Holding bizim Toplu Satış Mağazaları ve ŞOK A.Ş. Yönetim Kurulları Üyesi Tahsin Pamir, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu "değişen müşteri davranışı ve trendlerin sektörün karşısına hangi fırsatları çıkardığını ve format savaşlarına üretici ve perakendeci gözüyle bakış"ı tartıştı.

GPD - Ortak Gelişim Kongresi'nin ilgi çeken bir diğer oturumu sunucu Defne Sarısoy'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Analitik Perakende: Gelir Yönetiminde Verimlilik" oldu. BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, Coca Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Lisani Atasayan, Unilever Türkiye CEO'su Mehmet Altınok ve Nielsen Gelir Yönetimi Optimizasyonu ve Analitik Danışmanlık Lideri Murat Yıldırım oturum çerçevesinde "promosyon kampanya performansını ölçmek ve geliştirmek mümkün mü" sorusuna çarpıcı cevaplar verdi.

"Gıdanın Değişen Dinamikleri" isimli oturumun konuşmacısı ise dünyada gıdada en önemli örgütlü yapılardan birini temsil eden Food Service Consultants Society International (FCSI) Üyesi ve Coverpoint Direktörü Ian Hanlon oldu. Hanlon, yine dünyada önemli bir gastronomi uzmanı olarak kabul görüyor.

CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa ise kongrede modern gıda perakendeciliğindeki gelişmeleri ekonomist gözüyle değerlendiren konuşmasıyla ilgi çekti.

"İNOVASYON DİSİPLİNİNİ NASIL KORUYORLAR, MARKALARIYLA EZBER BOZANLARIN SIRLARI NEDİR?"

"İnovasyon: Verimlilik ve Farklılaşmanın Anahtarı" oturumunun moderatörü ise JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş oldu. Northstar Innovation Endüstriyel Yatırımlar ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Evrim Bayam Pakiş, OBASE Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Haluk Alpay, Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort ve Johnson&Johnson Genel Müdürü Hakan Ergen; "inovasyona ne kadar zaman ayırdıklarını, bu disiplini nasıl koruduklarını ve hangi analizlerle hayata geçirdiklerini" anlattılar.

"GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nin büyük ilgi çeken son oturumu "Markalarıyla Ezber Bozanlar Sahnede" oldu. İletişim Uzmanı, Öğretim Görevlisi ve Köşe Yazarı Ali Saydam'ın moderatörlüğündeki oturumda Domino's Piza Türkiye CEO'su Aslan Saranga, Tab Gıda CEO'su Caner Dikici, Big Chefs CEO'su Gamze Cizreli, Özdilek Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ve Tchibo Türkiye Genel Müdürü Tuba Yapıncak; "hızla büyüyen ve gerçek anlamda değerlerini artıran yaşam tarzı odaklı girişimlerin ortak özelliklerini anlatırlarken, sağlıklı büyümek için nasıl bir strateji" izlediklerini de ele aldılar.

Bu yıl ikincisi düzenlenen "GPD - Ortak Gelişim Kongresi"nin ana sponsorları arasında CocaCola İçecek, P&G, Pepsico, Unilever ve Ülker, platin sponsor olarak Johnson&Johnson, altın sponsorları arasında Nielsen ve Obase, çanta sponsoru olarak da Chep yer alıyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Defne Sarısoy Nihat Özdemir Zafer Kurşun İstanbul Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title