Haberler

"Gsm"İn Kapsamadığı Yer Kalmayacak

Abone Ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Bugün töreni yapılan projeyle biz, nüfusunun tamamına mobil kapsama hizmeti temin eden dünyada tek ülke olacağız" dedi."Mobil kapsama alanı dışında kalan yerlerde altyapı"...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Bugün töreni yapılan projeyle biz, nüfusunun tamamına mobil kapsama hizmeti temin eden dünyada tek ülke olacağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Konferans salonunda düzenlenen

"Mobil kapsama alanı dışında kalan yerlerde altyapı kurulması ve işletilmesi Projesi" imza töreni öncesinde bir konuşma yapan Acarer, bilişim sektöründe mütevazi olunmaması gerektiğini dile getirerek, "Çünkü bu sektörde özellikle son 10 yılda, Türkiye'nin birçok ilklere ve enlere sahip oldu" diye konuştu.

Türkiye'nin 3. nesil lisans sözleşmelerinde, Ar-Ge koşulunu ve yüzde 50 yerli ürün kullanma koşulunu koyan ilk ülke olduğunu vurgulayan Acarer,

" Türkiye, mobil telefon kayıt sisteminde dünyada ilk kez bu sistemi uygulayan ve bu konuda kayıt dışılığı en fazla önleyen ülkedir. İddia ediyorum, tersi varsa birisi çıksın söylesin" dedi.

Türkiye'nin numara taşıma sistemini, dünyada en yüksek oranda ve başarılı gerçekleştirdiğini, oranın yüzde 75 olduğunu belirten Acarer, "Türkiye geniş bant abone sayısını en hızlı oranda artıran, mobil kapsaması en yaygın olan ülkedir. Artık bize, bu ilkler ve enler de yetmiyor. Bugün töreni yapılan projeyle biz, nüfusunun tamamına mobil kapsama hizmeti temin eden dünyada tek ülke olacağız" diye konuştu.

Bugün imza töreni yapılacak projeyle mobil kapsamın olmadığı 1.799 yerleşim yerinin daha mobil kapsama alanına gireceğini dile getiren Acarer, " Türkiye, dünyada, nüfusunun yaşadığı her yere mobil kapsamını getiren, sağlayan hem de ileri teknolojiyle temin eden tek ülke olacak" dedi.

3,5 yıl önce 3. nesile başlandığını anımsatan Acarer, bu süre içinde işletmelerin tamamının 3. nesil sistemleri nüfusun yüzde 80'den fazlasına ulaştırdığını, 2001'de 3. nesil sisteme başlayan Avrupa'da bu oranın yüzde 65-70 arasında olduğunu ifade etti.

-"4. nesilde tek şebeke modelini de başarabiliriz"-

4. nesil sürecine de değinen Acarer, dünyada uygulama olanağı pek bulmamış olan 4. nesilde tek şebeke modelini de başaracaklarına inandığını söyledi. 4. nesilin özellikle baz istasyonu ve Call Network'ü Türkiye'de üretecek koşullar olduğunu, bunun denemelerinin geçen hafta yapıldığını anlatan Acarer, Türkiye'nin yeni nesil sistemlerde ihracatçı konuma sokulabileceğini kaydetti.

Bugün imzalanacak projeyi ortak şebeke uygulaması için mini uygulama alanı olarak gördüğüne dikkati çeken Acarer, "Müstakil 4. nesil, ortak bir nesil şebeke olmazsa özellikle ülkenin ve işletmelerin katlanacağı mali külfeti ve bant genişliğinin frekans kullanım bedelini düşünmek dahi istemiyorum. 4. nesilde bant genişliği fazla olacak, çok daha hızlı data olacak ve bunun frekans kullanım bedeli, 3G'de yaşanan frekans kullanım bedelinin kat kat fazlası olacak. Bu nedenle bu konuyu çok ciddi bir şekilde değerlendirmemiz gerekir" diye konuştu.

Son 2 yılda dünyada, ses gelirlerinin, işletmelerin gelirlerinin yüzde 75'den 65'e düştüğünü anlatan Acarer, data gelirlerinin de yüzde 14'ten 21'e çıktığını ancak data gelirinin sesten çok daha az olduğunu söyledi.

-"Bu proje Türkiye için gurur verici"-

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de bakanlığın liderliğinde son 10 yılda Türkiye'nin kalkınmasında ve ekonominin büyümesinde çok büyük çalışmaların yapıldığını ifade ederek, Fransa ve İsviçre'de 2011 ve 2012 yıllarında yapılan araştırmada, Türkiye'nin mobil iletişim sektöründe dünyada birinci seçildiğini bildirdi.

Bu projeyle geriye kalan 300 bin insanı hem iletişim hem de internet üzerinde bilgiye ulaşmada fırsat eşitliği yaratacaklarına işaret eden Ciliv, "Bu proje Türkiye için gurur verici" dedi.

Projeyi, 2 senenin altında bir zamanda bitirmeyi planladıklarını dile getiren Ciliv, ilim ve bilimle Türkiye'ye en yüksek katkıyı yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

-Hizmet hemen başlayacak-

Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik ise bugün imzalanacak sözleşmeyle Türkiye'de insan yaşayan her noktada GSM kapsamı olacağını belirterek, "Sayın Bakanımızın liderliğinde sabit ve mobil haberleşmeyle geniş bant internet altyapılarının ülkenin her köşesine yaygınlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Altyapının yaygınlaşmasına yönelik çalışmaların politika ve düzenlemeyle altyapı yatırımı olmak üzere 2 boyutunun olduğunu anlatan Çelik, altyapıların yaygınlaşması için öncelikle teknolojiye ve uluslararası düzenlemelere uygun politika ve stratejiler oluşturduklarını söyledi.

Altyapının yaygınlaşması amacıyla yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Çelik, GSM kapsaması olmayan yerleşim yerlerinin GSM kapsamalarının gerçekleşmesi amacıyla, BTK ve GSM işletmecileriyle yoğun bir çalışma içine girdiklerini vurguladı.

Çelik, vatandaşların aynı baz istasyonundan hizmet alarak istediği GSM işletmecisine abone olabilecek şekilde şebeke mimarisi oluşturulduğunu belirtti.

Sözleşme süresinin, işe başlama tarihinden itibaren 3 yıl olarak belirlendiğini ifade eden Çelik, "Kurulumu tamamlanan altyapı, proje süresinin tamamlanmasını beklemeden abone kaydı yaparak hizmet vermeye başlayacak şekilde düzenleme yapıldı" dedi.

Muhabir: Arife Yıldız Ünal

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Tayfun Acarer Atilla Çelik Türkiye Ekonomi Gsm Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title