Gto, "Renk ve Trend Semineri" Düzenledi
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), triko ve hazır giyim sektörü temsilcilerinin katılımıyla “Renk ve Trend Semineri” düzenledi.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), triko ve hazır giyim sektörü temsilcilerinin katılımıyla "Renk ve Trend Semineri" düzenledi.
Triko ve hazır giyim sektörünün büyük ilgi gösterdiği seminerde, moda tasarımcısı Özlem Süer gelecek yılların renk eğilimlerini analiz etti.
Seminerin açılışında konuşan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep'in triko ve hazır giyim sektörünün önemli merkezlerinden biri olduğunu, aynı zamanda bu iki sektörün Gaziantep ekonomisinin gizli kahramanı olduğunu söyledi. Hem üretim hem de ihracat açısından birçok sektörde "Türkiye lideri olan" kentin triko ve hazır giyim sektöründe de önemli bir kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken GTO Başkanı Hıdıroğlu, "Tekstil sektörü ülkemizin en eski sanayi alanlarından birisidir. Anadolu'daki tekstil dokumacılığının tarihi Hitit ve Asur dönemlerine kadar uzanır. Gaziantep'in bugün bu kadar başarılı bir sanayi kenti olmasının temelinde de tekstil sektörü vardır. Tekstil bu kentin en önemli ekmek kapısıdır. Makine halısında, iplikte, non-woven (dokunmamış) kumaşta lider konumda olmamızın sebebi tekstil sanayiinde sahip olduğumuz güçlü ve zengin üretim kültürüdür. Triko ve hazır giyim sektörü Gaziantep ekonomisinin gizli kahramanıdır. Parlatılması gereken bir cevherdir. Hepimiz bu cevheri parlatmanın yollarını biliyoruz. Bir tek yol var o da katma değer oluşturmak" dedi. Küresel hazır giyim pazarının 2023 yılında 740 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini, ülkemizin hedefinin 52 milyar dolar olduğuna vurgu yapan GTO Başkanı Hıdıroğlu, " Avrupa pazarındaki en büyük rakibimiz olan ve marka ürünleriyle küresel pazarda söz sahibi olan İtalya giyim ihracatında kilo başına 50 dolar, ülkemiz ise 20 dolar kazanmaktadır. Bunun yanında ucuz işgücü maliyetlerinden dolayı rekabet avantajına sahip Asya ülkeleri var. Çin'de işçilik ücretleri artmaya başladı. Bu nedenle önümüzdeki dönemde Çin'in dünya hazır giyim ihracatında aldığı payın gerileyeceği, buna karşılık ucuz iş gücüne sahip diğer Asya ülkelerinin payının artacağı tahmin ediliyor. Bunun yanında teknolojik gelişmeler hız kesmiyor. Yeni kumaş türleri, üç boyut teknolojisi kullanılarak yapılan tasarımlar, giyilebilir teknolojinin her unsuru modayı yeniden şekillendiriyor. Ayrıca sektör istihdam oluşturma noktasında çok önemli bir alan. Sektörün kalifiye eleman ile ilgili ciddi sıkıntısının giderilmesine katkıda bulunabilmek için Gaziantep Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde triko bölümü açtık. Değer oluşturabilme sürecinde, moda ve trend belirlemede öncü markalar oluşturulması çok önemli. Katma değeri yüksek olan marka ürün ihracatını artırabilmek için tasarım başta olmak üzere moda ve kaliteye daha fazla yatırım yapmalıyız. Bugün dünya halı modasını belirleyen kentimizin yarın için hedefi triko modasını belirlemek olmalı" şeklinde konuştu.
Renk ve Trend Seminerine konuşmacı olarak katılan moda tasarımcısı Özlem Süer, gelecek yılların renkleri ve modası ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi. - GAZİANTEP