Haberler

Gül'le Çin'e Giden İşadamları 2 Milyar Euro'luk İmza Atacak

Abone Ol

14 Yıl Aradan Sonra Çin'e Resmi Ziyaret Yapan İlk Türkiye Cumhurbaşkanı Olan Abdullah Gül'ün Beraberindeki İşadamları, Birçok Ortak Projeye İmza Atacak. Bu Projelerin Toplam Büyüklüğü İse 2 Milyar Euro'yu Buluyor.

14 yıl aradan sonra Çin’e resmi ziyaret yapan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün beraberindeki işadamları, birçok ortak projeye imza atacak. Bu projelerin toplam büyüklüğü ise 2 milyar Euro’yu buluyor.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hu Jintao’nun davetlisi olarak beraberindeki işadamlarıyla Çin’e çıkarma yaptı. Gül, 1995’te Süleyman Demirel’in seyahati sonrasında 14 yıl aranın ardından Çin’e giden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı Gül bu akşam kültür, enerji ve müteahhitlik alanlarında devletlerarası anlaşmaları sonuçlandıracak. Gül yarın da özel sektöre destek olarak bir çok projeyi Türkiye’ye kazandıracak. Abdullah Gül ile birlikte Çin’in yolunu tutan işadamlarının 2 milyar Euro’luk anlaşmaya imza atıp Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

En büyüğü Cenay olacak

Gül’ün heyetinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yanısıra, Çin’le yeni işbirliği imkanları arayacak olan çok sayıda işadamı ve kamu kuruluşu yetkilisi de yer aldı. Çin’de en büyük anlaşmaya Cenay Group’un imza atması bekleniyor. Cenay Group’un proje konusunu ise Türkiye’de metro projeleri, Azerbaycan’da otoyol ve enerji yatırımları oluşturuyor.

Özel sektör projeleri

26 Haziran’da gerçekleşecek forum sonrasında ise Cumhurbaşkanı Gül’ün huzurunda sonuçlandırılacak kamu birimleri özel sektör anlaşmalarına geçilecek. Bu anlaşmalar arasında ise İş Bankası-Çin Eximbank, Akbank-Çin Eximbank, Fındık Tanıtım Grubu-Megniu, Türkiye Yatırım Tanıtım ve Destek Ajansı-Huawei anlaşmaları bulunuyor. Özel sektörün projeleri arasında ise kömür santrali, inşaat projesi, metro projesi, çelik fabrikası, mermer ticareti, telekomünikasyon hizmetleri, maden ihracatı, fındık ihracatı, yassı ürünler bulunuyor.

15 milyar dolarlık açık

Türk tarafı, Gül’ün ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ticarette Çin’in lehine olan 15 milyar dolarlık açığın önemli boyutta kapatılmasını hedefliyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 17 milyar dolar olduğunu belirten yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye’nin payına düşen miktar sadece 2 milyar dolar. Aradaki açığın çok büyük olmasından Çin tarafı da rahatsızlık duyuyor. Çin dünyada hemen her ülkeyle ticaret hacminde fazla pay alan bir ülke. Türkiye açığını başta alt yapı olmak üzere çeşitli sahalardaki müteahhitlik faaliyetleri ve teknoloji alanındaki işbirliği ile kapatabilir. Bu nedenle dünyanın en önemli teknoloji merkezi olan Shenzhen’in ziyaret programına dahil edilmesi çok önemli. Hem özel, hem de kamu kuruluşları burada işbirliği yapabilecek imkanlar bulabilirler." Gül, dün akşam Çin’de yeni iş imkanları arayan Türk işadamları ile de bir değerlendirme toplantısı yaptı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Buradan elimiz boş dönmeyeceğiz. Çin’in büyük ihtiyaç duyduğu bakır ve krom gibi ham maddelerini Çin’e satabiliriz" dedi.

Gül: İstikamet AB de olsa Çin’le ilişkiyi kesmeyiz

ÇİN Halk Cumhuriyeti’nde resmi ziyaretlerde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine uzak olan Latin Amerika, Afrika gibi bölgelerle yakından ilgilenen Türkiye’nin, Asya’nın doğusu ile de yakın ilişki içinde olmak istediğini belirterek, "Ama AB ve ABD ile ilişkilerin alternatifi gibi görmemek gerekir. Sadece bir istikametle ilgilenen ülkeler zayıf ülkelerdir" dedi. TRT Türk’ün Pekin’de açılan bürosunu ziyaret eden Gül, burada Genel Yayın Yönetmeni Ümit Sezgin’in sorularını yanıtladı.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği resmi ziyaretin siyasi boyutuna dair soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Çin’in dünya siyasetinde belirgin bir rol üstlenmeye başladığını dile getirdi ve "Çin, Türkiye ile istişarelere çok önem veriyor. Orta Doğu’da, Kafkaslar’da, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Türkiye’nin dünyanın önemli siyasi olaylarıyla yakından ilgilenen Çin’in dikkatinden kaçması mümkün değil" dedi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasi ilişkiler istikrar getirir; bu da ekonomik çıkar sağlar. Ama bunlar birbirine alternatif değildir. Türkiye’nin istikameti, devlet politikası tabii ki AB ile bütünleşmektir; ama bu Türkiye’nin, Asya, Latin Amerika, Afrika, İslam dünyası ile ilişkilerini zayıflatacağı anlamınaasla gelmez."

Gül, ilke imza attı Çin’e DTP’li götürdü

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, 22 Temmuz seçimleriyle Meclis’e giren ve bugüne kadar yurtdışı gezilere çağrılmamaktan şikayetçi olan DTP’nin sesine kulak verdi. Gül, bir ilke imza atarak Çin’e yaptığı gezi için DTP’den de temsilci istedi. Gül’ün Çin Halk Cumhuriyeti gezisine DTP grubu adına Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş eşlik etti. DTP, Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı tarafından ismen daveti üzerine geziye katıldığını bildirdi. DTP’li Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık, Gül’ün davetini çok olumlu karşıladıklarını belirterek, "Biz yurtdışı seyahatlere gitmeye can atan bir anlayışta değiliz. Ama hak, hukuk, adalet diğer partilere nasıl uygulanıyorsa bize de öyle uygulanmalı. Böyle bir davet ilk kez oldu. Bunun Türkiye’nin iç barışını yan yana gelip oturup konuşmak için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Başbakan da, meclis başkanı da cumhurbaşkanının gösterdiği bu hassasiyeti göstermelidir" dedi.

Kim hangi işe imza atacak

KÖMÜR SANTRALI: Bandırma’da 135 MW tek ünite termik santral. Türkiye’den AB Energy ile Çin Ulusal Elektrik Ekipmanı şirketi 40 milyon Euro’luk projeyi görüşecek.

KÖMÜR SANTRALI: Dilovası’nda 330 MW tek ünite termik santral. Çolakoğlu Metalurji, 300 milyon Euro’luk proje için Çin Ulusal Elektrik ekipman şirketiyle masaya oturacak.

PETROL RAFİNERİSİ: Türkiye ve Litvanya’daki petrol rafineri ve inşaat projeleri işbirliği. Türkiye’den Sinotrade ile Çin’den Compnlant görüşecek. Proje bedeli 450 milyon Euro.

METRO PROJESİ: Türkiye’de metro Azerbaycan’da otoyol ve enerji yatırımları. Türkiye’den Cenay Group, Çin’den CEEC’le 540 milyon Euro’luk proje için masaya oturacak.

ÇELİK FABRİKASI: Türkiye’deki konverter projesi. Türkiye’den Sinotrade ile Çin’den Shouganf Capital Steel görüşecek. Proje bedeli 40 milyon Euro.

MERMER TİCARETİ. Mermer ve inşaat projelerinde işbirliği. Türkiye’den Sinotrade, Eurasia China ile görüşecek. Proje bedeli 230 milyon Euro.

TELEKOMÜNİKASYON: Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin ZTE Corporation da içeren Çin firmalarından yapacağı alımların finanse edilmesi. The Export-Import Bank of China ile görüşülecek. Proje bedeli 360 milyon Euro.

MADEN İHRACATI: Krom ticareti. Chemchina Petroleum Development Corporation (Çin) ile Altıs Dış Ticaret görüşecek. Proje bedeli 72 milyon Euro.

YASSI DEMİR ÜRÜNLERİ: Türkiye’den yassı ürün ihracatı için işbirliği. Minmetals Steel (Çin) ile Promeks Dış Ticaret görüşecek. 10 milyon Euro’luk iş doğacak.

YASSI DEMİR ÜRÜNLERİ: Türkiye’den yassı ürün ihracatı için işbirliği. Sinosteel Steel ile Promeks Dış Ticaret görüşecek. 10 milyon dolarlık iş çıkabilecek.

Teknoloji Vadisi ve Uygur jestleri

ÇİN, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tarihi ziyareti nedeniyle Ankara’ya iki önemli jestte bulundu. Pekin yönetimi, ülkenin güneyinde bulunan, yılda 400 milyar dolar ciro yapan ve dünyanın en önemli "Teknoloji ve telekomünikasyon tasarım ve üretim merkezi" Shenzhen’in kapılarını Gül’e açtı. Pekin’in diğer önemli jesti, Uygur bölgesiyle ilgili oldu. Çankaya Köşkü, Çin’in hassasiyetini dikkate alarak Uygur bölgesinin ziyaret edilmesine ilişkin Pekin’e herhangi bir talep iletmedi. Ancak Çin Ankara’ya, "Uygur bölgesi dost Türkiye’ye açıktır" diyerek bu bölgeyi Gül’ün programına dahil etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title