Haberler

"Günah Keçisinin Yerine Gerçeğin Peşine Düşmeliyiz"

Abone Ol

Özcan Yıldırım - Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı M."İş kazalarının önlenebilir olması için herkese sorumluluk düşüyor."

Özcan Yıldırım - Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörü başta olmak üzere yaşanan iş kazalarından büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek,

"İş kazalarının önlenebilir olması için herkese sorumluluk düşüyor. Tek bir günah keçisine tüm sorumluluğu yüklemek ne yazık ki diğer kazaları önlemeyecek" dedi.

İNTES Başkanı Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esenyurt Marmara Park AVM İnşaatı Şantiyesi'nde yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, inşaat sektörünün dünyada en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektörlerden birisi olduğuna dikkati çekti.

ABD'de işgücünün yüzde 5'inin inşaat sektöründe çalışmasına karşın iş kazası sonucu ölümlerin yüzde 15'inin bu sektörden kaynaklandığını aktaran Koçoğlu, Türkiye'de inşaat sektöründe yılda ortalama 7 bin 728 işçisinin kazaya uğradığını, bunlardan 400'ünün sürekli iş göremez duruma geldiğini, 314'ünün ise yaşamını yitirdiğini söyledi.

Önlenebilir iş kazaları için herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Koçoğlu, şunları kaydetti:

"İnşaat sektöründe çekirdek kadro dışında çalıştırılan işçilerin değişken olması, iş güvenliğine yönelik çalışmaları aksatabiliyor. Çünkü iş güvenliği dediğimiz kavram, ciddi bir eğitim süreciyle şekilleniyor. Ancak çalışan kişilerin sürekli değişmesi bu eğitim sürecini sekteye uğratabiliyor. Ne yazık ki, mesleki eğitim kapsamında da iş sağlığı ve güvenliğine henüz gereken önemi vermekten uzak kalıyoruz. İş kazalarının önlenebilir olması için herkese sorumluluk düşüyor. Tek bir günah keçisine tüm sorumluluğu yüklemek ne yazık ki diğer kazaları önlemeyecek. Bu nedenle, hepimizin günah keçisi yerine gerçeğin peşine düşmemiz gerekiyor."

-"Maliyet değil gereklilik"-

İNTES Başkanı Koçoğlu, her önüne gelenin kendisini müteahhit olarak tanımladığı bir ortamın iş güvenliği ve kalitesi anlamında sıkıntılara yol açacağını savunarak, hangi koşullarda, kime müteahhit olarak çalışma izni verilmesi gerektiğinin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Şantiyelerdeki işgücünün hangi koşullar altında çalıştığı konusunda belirsizliğin olduğuna dikkati çeken Koçoğlu, "Kayıt dışı çalışan işçilerin sosyal ihtiyaçları maalesef düşük düzeyde kalıyor. Bu da sektörün kanayan yaralarından biri. Bu yüzden sorumluluğun herkese düştüğünü vurgulamak istiyorum. İşçi ve işverenimiz bu konuda bilinçlendirildikçe, iş sağlığına yönelik yapılacak her çalışmanın bir maliyet değil, bir gereklilik olduğunu anlayacaklarına ve buna göre hareket edeceklerine inanıyorum" diye konuştu.

İnşaat sektöründe eğitimin şart olduğunu ve iş kazasının önlenmesinde önceliğin eğitime verilmesi gerektiğini ifade eden Koçoğlu, İNTES olarak bu doğrultuda iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitimler vererek, sektörde bilincin oluşması adına çaba harcadıklarını belirtti.

- ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Özcan Yıldırım Şükrü Koçoğlu Esenyurt Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title