Haberler

Haberler Kötüleşirse Sıcak Para Çok Hızlı Gider

Abone Ol

Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker,türkiye ile İlgili Haberlerin Kötüleşmesi Halinde Sıcak Paranın Çok Hızlı Bir Şekilde Dışarı Çıkabileceğini Söyledi.

Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker,Türkiye ile ilgili haberlerin kötüleşmesi halinde sıcak paranın çok hızlı bir şekilde dışarı çıkabileceğini söyledi.

Berker, önümüzdeki yıl için, global likiditede sıkışıklık olması durumunda Türkiye'nin bundan etkilenmesi konusunun dikkat çekmeye çalıştıkları noktalardan biri olduğunu ifade etti.

Türkiye'de krizler sonrasında finansal sistemdeki yapısal düzenlemelerin finansal sektörün daha sağlıklı olmasını ve dalgalanmalardan daha az yara almasını getirdiğini vurgulayan Berker, her sistemin riskleri olabileceğini, Türkiye'nin bundan sonraki etkilenmesinin ise likidite sıkışıklığından kaynaklanabileceğini söyledi.

Berker, şunları kaydetti:

“Genel olarak gördüğümüz risklerin en başında, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünden kaynaklanan dış finansmana bağlılık var. Bu hem cari açık hem de yıllık ödenmesi gereken dış borç miktarından, yani finansal ihtiyacının büyüklüğünden ileri geliyor. Dünyada cari açığı milli gelire oranla yüksek çok sayıda ülke var. Doğu Avrupa ülkelerinde, Baltık ülkelerinde bunu görüyoruz. Ancak miktar olarak Türkiye'deki finansman ihtiyacı daha yüksek olduğu için, dışardan sağlaması gereken kaynağın büyüklüğü bir risk unsuru oluşturuyor.”

Global likiditenin uygun olduğu zamanlarda bunun daha kolay sağlanabildiğini dile getiren Berker, gerek doğrudan yatırımlar gerekse daha uzun vadeli borç yaratma açısından bu riskin bir şekilde bertaraf edildiğini, cari açığın finansman kalitesinin de geçtiğimiz yıla göre daha düzgün göründüğünü vurguladı.

“SICAK PARA O KADAR AKIŞKAN Kİ, NEGATİF ETKİLER YAPACAKTIR”

Ayşe Botan Berker, sıcak paranın yaratabileceği risklere ilişkin olarak da, “sıcak para dediğimiz şey o kadar akışkan ki, bütün piyasalarda negatif etkiler yapacaktır. Sadece Türkiye için değil... Ancak bizim sistemimizde bankalar, artık bu tür riskleri daha dikkate alarak çalışıyor. Daha uzun vadeli borçlanmaya çalışıyorlar. Bilançolarındaki vade ve faiz uyuşmazlıklarını bir şekilde çözmeye çalışıyorlar. Onların getirdiği sağlamlıklar var” şeklinde konuştu.

Türkiye'de hisse senedi piyasasına gelen önemli miktarda sıcak para bulunduğuna dikkat çeken Berker, “Bu, Türkiye ile ilgili haberlerin kötüleşmesi halinde çok hızlı bir şekilde dışarı çıkabilir. Bono piyasasına yapılmış önemli miktarda yatırım var. Bunlar sıcak para diye adlandırılan sermaye akımı... Bunların çok hızlı gitmesi mümkün” dedi.

Berker, Türkiye'deki reel faizin çok yüksek olduğuna işaret ederek, faiz konusunda Merkez Bankasının yaklaşımıyla ilgili de, “Merkez Bankasının birincil görevi fiyat istikrarını korumak. Bu açıdan inanıyorum ki Merkez Bankasının, fiyat istikrarı adına ne yapması gerekiyorsa onu yaptığını düşünüyorum. Merkez Bankasının başka tür sıkıntılarının olmaması gerekiyor. Ve attığı adımlarda da bunun böyle olduğunu görüyoruz” görüşünü aktardı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title