Haberler

Hacılar 224 Milyon Dolar Harcadı

Abone Ol

Türkiye'den 100 Bin Müslüman, Suudi Arabistan'a Giderek Hacı Oldu. 80 Bin Kurban Kestiren Türk Hacılar, 70 Milyon Dolarlık Alışveriş Yaptı. Hacılarımızın Toplam Harcaması 224 Milyon Dolara Yaklaştı.

Türkiye’den bu yıl 100 bin Müslüman, Suudi Arabistan’a giderek hacı oldu. 80 bin kurban kestiren Türk hacılar, 70 milyon dolarlık alışveriş yaptı. Hacılarımızın toplam harcaması 224 milyon dolara yaklaştı.

BU yıl Türkiye’den Suudi Arabistan’a hac görevini yerine getirmek için giden 100 bin Müslüman bölgede önemli bir ciroya da imza attı. Burada 80 bin kurban kesen Türkler, hacca gitmek için 224 milyon dolara yakın para harcadı. Konaklama, yeme-içme, ulaşım, kurban ve alışveriş için bölgede para harcayan Türk hacıların bölgede büyük bir ekonomi oluşturduğu belirlendi. Suudi Arabistan’a giden hacıların artık 7-8 kişilik odalarda da kalmadığını belirten yetkililer, "Daha çok 2-3 kişilik odalarda kalındı. Ulaşım ve yemek sorunları giderildi. Alışverişe ise çok para harcandı" dedi.

100 MİLYON DOLARA KONAKLADILAR: Çoğu 5 yıldızlı otellerde konaklayan Türk hacılar, sadece otellere 100 milyon dolar ödedi. Bölgede yemek yemek için ise Türkler 20 milyon dolar para harcadı. Bunların yanı sıra Arafat, Medine ve Mekke’ye ulaşım 25 milyon dolara sağlandı. Bu yıl toplam 80 bin kurban kestiren Türkler bu kurbanlar için ise 8 milyon 320 bin dolar ödedi. Suudi Arabistan’da bolca alışveriş yapan hacı adaylarımız toplam 70 milyon doları hediyelik eşya ve hurma için harcadı.

KURBAN 104 DOLAR: Suudi Arabistan’da Türkler tarafından büyük bir ekonomi oluştuğuna dikkat çeken İkram Turizm Genel Müdürü Ekrem Özkaymaz, bölgedeki fiyatlar hakkında şu bilgileri verdi: "Suudi Arabistan’a gelen Türkler bölgede 80 bin kurban kesti. Bunların tanesi 104 dolar. Konaklama ücreti olarak da kişi başına ortalama 1000 dolar para harcandı. Ulaşım için kişi başı yaklaşık 250 dolar ödendi. Hacıların yemek ihtiyaçları çok organize bir şekilde yapıldı ve kişi başı ortalama ücretlerde burada 200 dolardı. Bu yıl Türk hacıları alışveriş için çok para harcadı. Türkiye’den gelirken yanlarına ortalama 1000 dolar para aldılar ve bu paraların çoğunu Suudi Arabistan’da bıraktılar."

100 BİN KİŞİ GİTTİ: TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan turların bu yıl çok başarılı geçtiğini dile getiren Özkaymaz, "Bu yıl 100 bin kişi hac için Suudi Arabistan’ın yolunu tuttu. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sorunlar bu yıl minimuma indirildi" dedi. Eskiden, şeytan taşlama ve yemeklerde Türk hacılarının sıkıntı yaşadığını anlatan Özkaymaz, "TÜRSAB olarak elimizden gelini yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Türk hacı adayları daha rahat edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Hacı adaylarına eğitim verilsin

DİYANET İşleri Başkanlığı tarafından Türk hacı adaylarına Suudi Arabistan’a gitmeden önce eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Bölgede en iyi hizmeti Türkiye veriyor. Ancak artık hacı adaylarına gitmeden önce eğitim verilmesi gerekiyor" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı ile irtibat halinde olduklarını anlatan Ulusoy, şöyle konuştu: "Hizmet kalitesini her geçen gün artırıyoruz. Bölgede Türk hacılarının rahat etmesi için tüm sorunları dinliyoruz. Diyanet ile irtibat kurup hacı adaylarımıza gitmeden önce eğitim vermeyi düşünüyoruz."

Hacca gidenler ne kadar para harcadı

Konaklama: 100 milyon dolar.

Yemek: 20 milyon dolar.

Ulaşım: 25 milyon dolar.

Kurban kesimi: 8 milyon 320 bin dolar.

Alışveriş: 70 milyon dolar.

Toplam harcama: 223 milyon 320 bin dolar

Hacı başına harcama

Konaklama: 1000 dolar.

Ulaşım: 250 dolar.

Yemek: 200 dolar.

Kurban: 104 dolar.

Sultanhamam’da 50 milyon YTL’lik hac pazarı var

TÜRK hacıların böyük bölümü, dönüşte yakınlarına verecekleri hediyeleri Türkiye’den almayı tercih ediyor. Bu sayede uçakta kendilerine tanınan 30 kilo bagaj sınırını aşmıyor. Yanlarında hediye taşımaktan kurtuluyor. Sultanhamam’daki hac hediyelikleri satan esnafa göre, takke, tespih, seccade, yüzük, hurma, zemzem kaseleri, gülsuyu şişeleri, elektronik tespih, ezan okuyan saatler, kıbleyi gösteren pusulaların Türkiye’de oluşturduğu pazar hacmi yıllık 50 milyon YTL’yi buluyor.

ÇİN MALLARI KALİTESİZ:

Her yıl yaklaşık 100 bin Türk, hac için Suudi Arabistan’a gidiyor. Hacı adaylarının orada giyecekleri, dönüşte dağıtacakları hediyeler Türkiye’den alınıyor. Ortalama olarak her hacı, hediyeler için 500 YTL harcıyor. 19 yıldır Sultanhamam’da hacı malzemeleri satan Kesimoğlu Ticaret’in Müdürü Şeref Çağlar, "Çin malları kalitesiz. Arabistan’da Çin mallarını ancak az gelişmiş Endonezya, Hindistan gibi ülkelerden gelen hacılar satın alıyor. Türk hacılar da oradaki kalitelinin ürün Türk malı olduğu için buradan satın almayı tercih ediyorlar. Son 5-6 senedir böyle. Yük taşımamış oluyorlar. Hurma’yı da Mısır Çarşısından alıp tüm alışverişlerini burada yapıyorlar" diyor. Suudi Arabistan’da satılan Çin tespihlerinin boyalarının döküldüğü, iplerinin koptuğu, seccadelerin Türk seccadelerinin baskı kopyaları olduğunu söyleyen Burak Hac Malzemeleri’nin sahibi Muhammed Kılıç da, "Çin malı seccade orada 3 riyal, Türk malı 20 Riyal. Ama Çin malı kalitesiz olduğundan Türkler Türk malını tercih ediyorlar" diye konuştu. En az 20 seccade aldığını söyleyen Bereket Hacı Malzemelerinin sahibi Abdülaziz Güzel sezonun Ramazan’dan Kurban Bayramı’ndan bir kaç hafta sonraya kadar sürdüğünü belirtti.

Sultanhamam’da hacı hediyelikleri ne kadar

Seccade: 1.5-10 YTL

Tespih: 0.25-1 YTL

Takke: 0.50-0.75 YTL

Yüzük: 5-20 YTL (Pakedi)

Başörtüsü: 0.75-1.5 YTL

Elbise: 20-40 YTL

Bijuteri-Hediyelik: 0.75 YTL

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title