Haberler

Hekimlerin Cerrahi Branşlara İlgisi Azalıyor

Güncelleme:
Abone Ol

İlkbahar dönemi TUS sonuçlarına göre, hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi.

İlkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, Türkiye'de hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ÖSYM'nin 2015 ilkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucu 3 bin 854 aday 2 bin 859 kontenjan için tercih yapma hakkı kazandı.

KONTENJANLAR BOŞ KALDI

Bu adaylardan 2 bin 690'ı aldıkları puanlara göre en uygun tercihlerine yerleştirildi, 169 kontenjan ise boş kaldı. TUS'da ilk 100'e giren adaylardan 23'ü deri ve zührevi hastalıklar (dermatoloji), 18'i göz hastalıkları, 16'sı radyoloji, 12'si fiziksel tıp ve rehabilitasyon bilim dallarını tercih etti.

PUANLARI DÜŞTÜ

Başarılı öğrencilerin tercihlerinde cerrahi gerektiren bilim dallarına yer vermemesi nedeniyle bu branşlardaki yerleştirme puanları da düştü. Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Erbil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cerrahi branşların zor ve riskli olduğunu söyledi.

"SÜREKLİ SUÇLANIYORUZ"

Türkiye'de normal komplikasyonların bile basın aracılığıyla kamuoyuna "hekim hatası" olarak yansıtıldığını öne süren Erbil, "Tabii biz 'hekim hata yapsın' demiyoruz, yapmasın. Ancak cerrahi ağır bir ihtisas. Hekime karşı da son yıllarda artan şiddet var. Özellikle bu cerrahi branşlarda yaygın. Ölen arkadaşlarımız bile oldu. Bu nedenle hekimler 'Ben niye başımı derde sokayım, riski olmayan branşı seçerim' diyor" ifadelerini kullandı.

"TIBBİ DAVALAR İÇİN İHTİSAS MAHKEMESİ KURULMALI"

Tıbbi davalar için özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini vurgulayan Erbil, "Türkiye'de bu tür davalara ceza mahkemeleri bakıyor. Ancak her vaka kendi içinde özeldir. Bu tür davalara bakacak özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerekir" diye konuştu.

"RİSKLİ BRANŞ DİYE TERCİH EDİLMİYOR"

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem ise hekimlerin ortalama 24 yaşına kadar süren öğrencilik dönemlerinde bütün branşlarda eğitim aldıklarını ve bunların zorluklarını yakından gördüklerini kaydetti.Cerrahinin zor olmasının yanında riskli de bir branş olduğunu ifade eden Öktem, çeşitli nedenlerle cerrahi branşlara ilginin azaldığını belirterek, "Eskisi kadar cerrahi branşlara ilgi gösterilmiyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Türkiye Erbil Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (11)

ALLAH DÜŞÜRMESİN:

ŞİMDİKİ CERRAHLAR BİLDİĞİN ESNAF OLMUŞ DAHA ÇOK PARA KAZANACAM DİYE MİLLETİN CANINI HİÇE SAYIYORLAR

Yanıtla210
drMobil-ANDROID:

hastaneye gelen vatandas aksaray esnafi gibi.kavga etmeye geliyor.o yuzden degmez bu insanlara nerde ameliyat oluyorlarsa olsunlar.

Yanıtla110
drMobil-ANDROID:

millet farkinda degil.hastanede iki ilac yazdirinca saglik sistemi muthis zannediyor.allah korusun birinin ciddi bi hastaligi olsa kimse el surmuyor ortada kalio olumu bekliyor.kolumdan kan alirken kan disari cikti diye sikayet edersen doktoru adam senin ameliyatini yaparmi??? bu isin iyice suyu cikti

Yanıtla09
MERAK EDİYORUM:

MECBURİ HİZMETLE YANİ ZORLA GÖNÜLSÜZCE GİTTİĞİ BİR YERDE DOKTOR NE KADAR VERİMLİ OLUR O DA AYRICA MEÇHUL ?

Yanıtla36
ALİ:

BU HEKİMLERİN EGOSU TÖRPÜLENMELİ

Yanıtla63
>>>>>>Mobil-IOS:

Vallahi ben dahiliyeciliği yapıyorum. Keyfim yetinde:)) Hasta veya yakını yaptığı ilk Saygısızlık hareket ya da söz hemen şutluyorum. Bana ne derim. Saygısıyla gelen başımın üstünde yeri var... Birde milletin yarısından fazla leştir onu da söyleyim. Dokunasım gelmiyor, Acil şartlar hariç tabiki!!!

Yanıtla62
DOKTORLAR ENAYİ Mİ GENEL CERRAHİ SEÇSİN:

Genel cerrahide her şehirde 10-15 civarı ünlü professor cerrahlar özelde ameliyatlarla servetleri götürüyorlar (takribi 1-2 civarı ) geride kalan 98-99 civarı cerrah boğaz tokluğu maaşlarla zar zor geçinmeye çalışıyorlar. Üstelik de devamlı malpraktis iddiasıyla mahkemelere maruzlar, kaybettikleri her davaya nerdeyse 10 senelik maaşının toplamını ödemek durumunda kalıyor.

Yanıtla13
cosmos:

her şey para bu ülkede sağlık ve eğitim bedava olmalı mecbursunuz çünkü hayat meselesi bırakın ya her şey paraya endeksli sömürü insan hayatı bile ticaret olmuş eczaneler yüzlerce işe yaramayan ilaç satıyor insanları sağlıklı iken hasta ediyorlar k. ycm hepsininbilmen nesine

Yanıtla13
Caranbula:

cok kotu bir gelisme cerrahlik doktorlugun en.onemli kolu en gerekli dali :(

Yanıtla03
1987 ilk TUS''tan beri böyledir:

''Türkiye''de hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi. '' . HENÜZ YENİ FARKETMİŞSİNİZ HERHALDE. GÖZ, KBB, KADIN DOĞUM HARİCİNDEKİ CERRAHİ BRANŞLARA EN DÜŞÜK TUS PUANLARIYLA GİRİLİR. AYRICA DA FARKINDA DEĞİLSİNİZ GALİBA AMA GÖZ CERRAHİ BRANŞTIR VE HEP EN YÜKSEK TUS PUANI İLE GİRİLİR.

Yanıtla03
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title