Haberler

Türkiye'de, Yılda 10 Bin Kişi Karbonmonoksitten Zehirleniyor

Güncelleme:
Abone Ol

Isınmak için yılda yaklaşık 14 milyar lira harcayan Türkler, her yıl tedbirsizlik ve ihmal nedeniyle zehirlenme kazaları yaşıyor.

Isınmak için yılda yaklaşık 14 milyar lira harcayan Türkler, her yıl tedbirsizlik ve ihmal nedeniyle zehirlenme kazaları yaşıyor. Yılda karbonmonoksitten 10 bin kişi zehirleniyor.

İHMAL VE TEDBİRSİZLİK ÖLÜM GETİRİYOR

Kış aylarının yürek burkan haberleri arasında soba, kombi ya da şofben zehirlenmeleri başı çekiyor. Gencecik bedenler, koca bir aile İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş.'nin (İGDAŞ) deyimiyle "sessiz ölüm"ün pençesine düşüyor. Oysa Avrupa'nın İngiltere, Almanya ve İtalya'dan sonra en büyük dördüncü ısıtma pazarını oluşturan Türkiye'de bu alana birçok yatırım yapılıyor. Özellikle son yıllarda inşaat sektöründeki gelişmeye paralel olarak ısıtmaya harcanan bütçe giderek kabarıyor. Sabah'ın haberine göre, bu rakamın 14 milyar liraya ulaştığı belirtilirken, sektörde ölümcül ya da kalıcı izler bırakan kazalara genellikle ihmal ve tedbirsizliğin yol açtığı belirtiliyor.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ BAŞLATILDI

Toplumun bu alanda bilinçlendirilmesi gerektiğinden yola çıkan Honeywell, konuyla ilgili bir sosyal sorumluluk projesi için kolları sıvadı. Şirket, 81 ilde bin 500 kişiyle yüz yüze konuşarak projenin ilk adımını, yani veri kısmını bir araştırmayla atmış oldu. Honeywell'in araştırmasına göre yılda 10 bin kişi karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalıyor. Bunun yüzde 39'u ise ölümle sonuçlanıyor.

BANA BİR ŞEY OLMAZ

Araştırmaya katılanların yüzde 40'ı evindeki cihazın bu ölümcül gazı yaymasının mümkün olmadığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 30'u ise tehlikeyi koku duyularıyla önceden fark ederek önleyebileceğine inanıyor. Türk insanının sadece yüzde 3'ü cihazlarıyla ilgili bir tedbir almış durumda.

EVLERİN YÜZDE 77'SİNDE BOMBA VAR

Araştırmaya göre Türkiye'deki hanelerin yüzde 77'sinde doğalgaz, odun, kömür, tüp gaz ya da sıvı yakıt kullanılan ısıtma cihazları bulunuyor. Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Orhan Geniş'e göre bu çok büyük bir tehlike arz ediyor. Geniş, "Türkiye'de genel kanı zehirlenmenin sadece soba veya şofbenden kaynaklanacağı yönünde. Oysa yakıt kullanılarak ısı veren tüm cihazlar için bu tehlike geçerli" diyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Gaz Dağıtım Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title