Holdinglerin Yeni Gözdesi Hayvancılık
Gıda güvenliğine verilen önemin artması, verim odaklı hayvancılığın gelişimi gibi nedenlerle geleceğin sektörü olarak gösterilen tarım ve hayvancılık, holdinglerin de ilgisini çekmeye başladı.
Gıda güvenliğine verilen önemin artması, verim odaklı hayvancılığın gelişimi gibi nedenlerle geleceğin sektörü olarak gösterilen tarım ve hayvancılık, holdinglerin de ilgisini çekmeye başladı. Özellikle hayvancılığa Saray Halı, Okan Holding ve Koza Holding gibi pek çok büyük şirket yatırım yapmaya başladı.
TETA Teknik Tarım Genel Koordinatörü ve İzmir Tarım Grubu eski Dönem Sözcüsü Sümer Tömek Bayındır'ın verdiği bilgilere göre tarım ve hayvancılığa dayalı büyük sanayi yatırımı yapan gruplar gün geçtikçe artıyor. EGİAD Yarın Dergisi için yaptığı analizde belli büyüklükteki yatırımlar için öngörülen sıfır faizle kredilerin de sektörü cazip hale getirdiğini kaydeden Bayındır, "Devletin verdiği kredi ile ancak 400 sağmal kapasiteli bir işletme kurabiliyorsunuz. Ancak 1000 sağmal kapasiteli yatırımlar devam ediyor. Bu gösteriyor ki holdinglerin bir kısmı sıfır faizli kredi olduğu için bu sektöre girdiyse de önemli bir kısmı da hayvancılığın parlayan yeni bir iş dalı olduğunu görüyor" dedi.
'ONLARCA ÖRNEK VERİLEBİLİR'
Bayındır, hayvancılığa yatırım yapan söz konusu gruplar hakkında da bilgi verdi. Bayındır, "Bu konuda Türkiye'de önder olan çiftlik Saray Halı Grubu'na bağlı Saray Tarım İşletmeleri'dir. Bu şirketin 2012 yılı haziran ayı itibariyle 2 bin 500 sağmal, 32 bin baş besi olmak üzere işletmesi çalışır durumdadır. Entegrasyon olarak yem fabrikaları, et fabrikaları ve günlük 300 ton kapasiteli süt fabrikaları çalışmaktadır. Yem üretimi için ise 30 bin dekar arazi işlemektedirler. Saray Tarım ile 1999 yılında çalışmaya başladık ve bu yıl yaptıkları genişlemede hala birlikte çalışıyoruz. Koza Holding Ekişehir'de 1000 sağmal kapasiteli işletme kurmaktadır. Projelerinde sütü işleyecek bir fabrika da var. bir örnek daha verecek olursak Kırklareli'de Okan Holding 500 sağmal kapasiteli bir çiftlik kurdu. Bu yıl içinde hayvanları gelecek ve üretim başlayacaklar. Buna benzer onlarca örnek verilebilir" diye konuştu.
SÜREKLİLİK İÇİN SABIR VE DOĞRU BİLGİ GEREK
Sektörle ilgili bir uyarıda da bulunan Sümer Tömek Bayındır, işletmecilerin ilk 3 yılda hemen kazanmayacaklarına, olası kayıplarla 3 yılın sonunda başladıkları sürüye ulaşacaklarını, işin doğasının bu olduğunu söyledi. Bayındır, "Devamlılıktan bahsedeceksek üçüncü yılını tamamlamış çiftlikleri esas almak gerekiyor. Ancak yatırımcıların önemli bir kısmı doğru bilgiye ve doğru makine ile ekipmana ulaşamadıklarından ciddi hayvan kaybına uğramakta ve bu süreci tamamlayamadan ne yazık ki çiftliklerini satılığa çıkarmaktadırlar. Şu anda Türkiye genelinde 200 sağmal kapasite üzeri yaklaşık 40 adet çiftlik satılık ve içinde hayvan yok. Bu üzücü bir durum" dedi. - İzmir