Haberler

Hükümetten Elektrik Şirketlerine Kaçak Kıyağı

Güncelleme:
Abone Ol

Yeni düzenlemeyle birlikte hedef kayıp kaçak oranları değişeceği için şirketler ortaya çıkan zararı ödemekten kurtulacak.

Elektrik dağıtım bölgelerini özelleştirip şirketlere veren hükümet, kayıp kaçakla mücadele edemeyen şirketlere adeta kıyak sağlayan bir düzenlenmeye imza attı. Yeni düzenlemeye göre, tüketilen her 100 liralık elektrik ücretinin sadece 25 lirasını tahsil edebilen dağıtım şirketlerinin ödemesi gereken zarar şirketlerden değil, vatandaşın vergileriyle finanse edilen bütçeden karşılanacak.

AYRICALIK HAKKI GELDİ

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan elektrik kayıp ve kaçak sorununu özelleştirmeye rağmen çözemeyince çareyi şirketleri kurtarmakta buldu. Bu amaçla Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıya, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki elektriği dağıtan Dicle, Vangölü ve Aras elektrik dağıtım şirketlerinin uğrayacağı zararı devlete yıkan bir madde eklendi. Bu maddeye göre, kayıp kaçak oranı yüzde 75 gibi çok yüksek boyutlara ulaşan elektrik dağıtım bölgelerine hedef belirlemede ayrıcalık tanınacak. Bu bölgelerin kayıp kaçak hedefleri daha yüksekte tutulacak. Böylece kayıp kaçağı düşüremeyen şirketler 100'lerce milyon lirayı bulan zararı karşılamaktan ve ceza ödemekten kurtulacaklar.

460 MİLYON LİRALIK ZARAR

Enerji Müsteşarı Metin Kilci, sadece Dicle bölgesinde tüketilen 4 milyar liralık elektrik parasının sadece 1 milyar lirasının tahsil edilebildiğini, geri kalan 3 milyar liralık elektrik bedelinin ise tahsil edilemediğini bildirdi. Kilci, kayıp kaçak oranlarını tutturamadığı için sadece Dicle EDAŞ'ın yıllık 400 milyon lira zarara uğradığını, diğer iki şirketin zararının da 60 milyon liraya yaklaştığını bildirdi. Yeni düzenlemeyle birlikte hedef kayıp kaçak oranları değişeceği için şirketler ortaya çıkan zararı ödemekten kurtulacak, bu zarar 76 milyon vatandaşın ödediği vergilerle finanse edilen bütçeden karşılanacak.

İHALEYE HERKES GİRERDİ

Muhalefet milletvekilleri, söz konusu şirketlerin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki kayıp kaçak oranını bilerek özelleştirme ihalesine girdiğine işaret ederlerken, "Eğer bugün böyle bir ayrıcalıklı düzenleme yapılacağını bütün şirketler bilseydi herkes ihaleye girer, ihalede devletin yararına daha iyi fiyatlar oluşurdu. Bu yapılan eşitlik ilkesine aykırı" dediler. (Kaynak.Sözcü)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Metin Kilci Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Memur Dicle Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (53)

yilmazmobilWeb@haberler.com:

Allah belalarini versin, zengine peşgel cekiliyor. Yazıklar olsun.

Yanıtla131
Ak gençlikmobilWeb@haberler.com:

Bir kerede ağlamadan ödeyin,sanki birtek siz fatura ödüyorsunuz.Sigara içersiniz iyi,her türlü israf edersiniz iyi ama iş fatura ödemeye gelince kötü öylemi.

Yanıtla265
ahmet:

zehir zıkkım olsun gursağınızda kalsın milletin hakkı yiyemeyin inşallah.

Yanıtla028
ak genclik:

ne var bunda sonucta verilen vergiler bir sekilde vatandasa geri dönüyor, sizin cebinizden ödenmiyorki vergilerle ödeniyor

Yanıtla270
ZAZA58Mobil-ANDROID:

DURMAK YOK YOLA DEVAM...BU KAZIK BU MILLETE AZ BILE...400 milletvekili için benzin 10 tl, vergi yüzde 500...yoksa bu millet oy vermez akp ye

Yanıtla123
VETERİNER HEKİM:

HÜKÜMETE BİR ÖNERİM VAR :HER İL KENDİ BÖLGESİNDEKİ KAYIP KAÇAK BEDELİNİ KENDİSİ ÖDESİN. BÖYLECE OTOKONTROL OLUR. ADALET YERİNİ BULUR.

Yanıtla023
Tarafsız YorummobilWeb@haberler.com:

YETER BE NERENIZLE OKUYONUZZ.. KAYIP KACAK BEDELI KIMSE ODEMIYOR KALKTI KALKTI KALKTI.... AKP HARCLARI KALDIRDI KEYI GERI ODEDI KAYIP KACAGI KALDIRDI VE DAHA ONCE ALINANLAR GERI ODENIYOR... BU SADECE FIRNA ILE DEVLET ARASINDAKI ODEME SİZE DOKUBAN YOKKKKKKKKKKK

Yanıtla210
babamobilWeb@haberler.com:

Adalet ve kalkınma partisiya, hani adalet göreniniz varsa söylesin arkadaşlar

Yanıtla119
hasan tahsin:

bu akp kimin hükümetiymiş kiminnnnnnn!. . . alo!. . hani fakir fukara garip gureba idi!. . vay dünya vay!. . gariplerden oy al, vekil ol, sonra holdinglerin çıkarına yasa çıkart. . . vay akp vay, vay vay dünya vay!. .

Yanıtla217
aaaa:

lanet olsun akp sana

Yanıtla514
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title