İhracat Zirvesi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, "Birkaç gündür Gaziantep Valisiyle, Kilis Valisiyle görüşüyoruz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, "Birkaç gündür Gaziantep Valisiyle, Kilis Valisiyle görüşüyoruz. Şu anda Kilis'te bulunan Çobanbey kapımız ve Gaziantep Karkamış kapımız da inşallah hizmet verecek hale gelecek. Çünkü karşı taraf artık temizlendiği için terör örgütleri yok." dedi.
Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016 kapsamında düzenlenen son oturum olan Lojistik ve Gümrük Paneli'nde konuşan Aşcı, Türkiye'nin, dış ticaretini hızlandırmayı ve güvenli hale getirmeyi amaçladığını söyledi.
Türk şirketlerinin Suriye'den ihracat alacaklarına ilişkin bir soru üzerine Aşçı, şöyle konuştu:
"Biz uluslararası hukuka uyan bir ülkeyiz. Terör örgütleriyle ticaret yapamayız. Bu gerekçeyle Suriye'yle işlemler durdurulmuştu. Sonrasında Öncüpınar ve Cilvegözü kapılarımızdan ilkel yöntemlerle ihracat yapılır hale gelmişti. Kamyonlarımız kapılara gidiyor, orada karşıdan gelen Suriye plakalı kamyonlara aktarılarak devam ediyordu. Şoförlerin ve araçlarımızın güvenliği açısından böyle yapmak zorundaydık.
Birkaç gündür Gaziantep Valisiyle, Kilis Valisiyle görüşüyoruz. Şu anda Kilis'te bulunan Çobanbey kapımız ve Gaziantep Karkamış kapımız da inşallah hizmet verecek hale gelecek. Çünkü karşı taraf artık temizlendiği için terör örgütleri yok. Buna göre karşılıklı olan bir şey varsa ve terör örgütleri bunun ticaretini yapmıyorsa onun gelmesinde bir engel olmayacak. Buradaki koşul muhatapların terörle bağlantının olmaması. Yetkili kurumlarla biz bunu görüşüyoruz."
- "Bir araya gelip birbirimizi avutmanın anlamı yok"
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu ise 10. Kalkınma Planı'nda lojistiğin çok iyi tanımlandığını vurgulayarak, "Lojistik performans endeksini göre tüm kurumlarımız kendilerine verilmiş görevler çerçevesinde çalışıyorlar. 2017'de bambaşka bir Türkiye vadediyoruz. Nelerimizin eksik olduğunu biliyoruz ve ona göre çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul da Türkiye'nin, ihracatın önündeki mevzuat engelini süratle giderememesi halinde yurt dışına ticarette geri kalacağını, incir ve fındık dışında ürün satmakta zorlanacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığını milli takıma benzeten Musul, "Tüm bakanlıklar, ülke olarak ligimizse Gümrük Bakanlığı milli takım. İhracatımızın iyileşmesi için pratik çözümleri süratle devreye almalı. Yoksa bir araya gelip birbirimizi avutmanın anlamı yok. Bizim bir tane ülkemiz var, iyi niyet sözlerini birbirimize anlatıp duruyoruz ama ihracatın önündeki mevzuat engelini süratle kaldırmazsak ihracatımız için tehlike çanları çalıyor." değerlendirmesinde bulundu.
- "THY geçen yıl ülkeye 7,7 milyar dolar getirdi"
Zirve kapsamındaki "Hizmet İhracatının Yükselen Yıldızları" başlıklı oturumda konuşan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, küresel hizmet ihracatının geçen yıl 4,8 trilyon dolara ulaştığını belirterek, küresel hizmet ihracatının küresel ticaretin yüzde 23'ünü oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2015 yılında hizmet ihracatının 46,3 milyar dolara yükseldiğini anlatan Büyükekşi, "Hizmet ihracatında toplam ihracatımızın yüzde 25'i gibi bir rakam söz konusu." bilgisini verdi.
THY'nin yolcu taşımacılığının yanında Türkiye'ye döviz girdisi sağlaması nedeniyle de önemli bir hizmeti sürdürdüğünü belirten Büyükekşi, şirketin geçen yıl ülkeye 7,7 milyar dolar getirdiğini kaydetti.
- "15 Temmuz terörist darbe girişimi sonrası transfer yolcu oranı yüzde 62'lere çıktı"
Büyükekşi, THY'nin 2015 yılında toplam hizmet ihracatı içindeki payının yaklaşık yüzde 17 olduğunu ifade ederek, "THY'nin 2000 yılında dünya taşımacılığındaki payı yüzde 0,9 idi. 2015'te rekor kırarak yüzde 1,7'ye ulaştı. Bu da bize şunu gösteriyor, Türkiye'nin 2023 hedefleri var biliyorsunuz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılında 500 milyar dolar ihracat veya dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay alma. Şu anda hava taşımacılığı sektöründe hedefimizi yakalamış durumdayız." diye konuştu.
THY'nin 116 ülkede 291 noktaya uçuş yaptığını aktaran Büyükekşi, şirketin geçen yıl 64 milyon yolcu taşıyarak 10 milyar dolar gelir elde ettiğini, gelirin yüzde 80'inin ihracat geliri niteliği taşıdığını dile getirdi.
Büyükekşi, THY'nin iştirak şirketlerle beraber yaklaşık 50 bin kişiyi istihdam ettiğini hatılatarak, kurumun sadece Afrika'da 48 noktaya uçtuğunu belirtti.
Şirketin Eylül ayı itibarıyla 17 iştirakiyle 19 milyar dolarlık aktif büyüklüğe, toplamda 15 milyar dolarlık ciroya ulaştığını açıklayan Büyükekşi, ülke gündemini etkileyen olumsuz hadiselerin ciroya etkisine ilişkin şöyle konuştu:
"İnşallah 2017 yılında daha iyi bir yıl bekliyoruz. Türkiye'deki gerek terör olayları gerekse 15 Temmuz terörist darbe girişimi yurt dışından gelen yolcu sayısında olumsuz bir etki yarattı ama sonrasında bizim özellikle taşıdığımız transfer yolcu oranımız 50'lerden yüzde 62'lere çıktı. Gelecek yıl durulması beklenen siyasi iklim nedeniyle işlerin daha iyi olacağı kanaatindeyiz."
- "Dizi satıyoruz ama kültür satamıyoruz"
Panelde kendi sektörünü değerlendiren Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Başkanı Birol Güven ise Türk dizilerinin 106 ülkeye ihraç edildiğinin altını çizerek, "500 milyon insanın etkisi altına alan bir sektörden bahsediyoruz. Biz dizi sektörü için paha biçilemez diyoruz. Diziyi bedava bile verseniz ihraç edilen ülkelerde etkisi büyük olabiliyor. Türkiye'de yurt dışına satılamayacak dizi yapılmıyor. Yani Türkiye'de bir dizi ürettiğinizde, bu diziyi Türk insanı izlemiyorsa, yurt dışına da satamıyorsunuz. Biz dizi satıyoruz ama kültür, yaşam stili satamıyoruz. Amerikalılar yaşam biçimi satıyor." ifadelerini kullandı.