İhracatın Metalik Yıldızları' Ödüllendirildi
7 milyar dolarlık ihracatı temsil eden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) 2015 yılının başarılı ihracatçılarını gerçekleştirildiği törenle ödüllendirdi.
7 milyar dolarlık ihracatı temsil eden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) 2015 yılının başarılı ihracatçılarını gerçekleştirildiği törenle ödüllendirdi. Bu yıl 6'ıncısı düzenlenen İDDMİB İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Töreni'ninde demir çelik eşya, alüminyum mutfak eşya, alüminyum inşaat aksamı, metallerden kilitler, metal mobilya, demir çelik döküm gibi 24 farklı kategoride 61 başarılı ihracatçı ödülün sahibi oldu.
İhracatını en fazla artıran, hedef ülkelere en fazla ihracat yapan ve ihracatını son 5 yılda sürekli olarak artıran firmalara da ödül verildiği gecede, başarılı ihracatçı firmalarla, Ekonomi Bakanlığı, TİM ve diğer kurum ve kuruluşların üst düzey yetkilileri bir araya geldiler.
Ekim 2015'de Aluexpo fuarı ile eş zamanlı düzenlediğimiz organizasyonda; 80 projeye sanayicilere görücüye çıkma imkanı ve akademisyenler-öğrenciler arasında fikir alışverişi platformu sağladık. 6 proje ödüllendirdik, 80 bin TL para desteği verdik. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması'nın 11.'sini düzenledik. Bu güne kadar toplam 3500 proje başvurusu elimize ulaştı, 330'dan fazla proje ödüllendirildi. Dünyaca ünlü firmalar yarışmalarımızı takip ederek, tasarımcılarımız ile iletişime geçmek istiyorlar. Tasarımcılar artık iş ararken bizi referans gösteriyorlar.
2008 yılından bu yana 30 tasarımcıyı yurtdışında prestijli akademilerde eğitime gönderdik. Katma değeri yüksek plastik ve metal ambalaj ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla bu sene ikincisini düzenlediğimiz Ambalaj Tasarım Yarışması'nda da 201 tasarım başvurusu aldık, 17 tasarımı, toplamda 110 bin TL ile ödüllendirdik.
YENİ PROJELERİN DOĞMASINA NEDEN OLDU
Yarışmalar, sanayiciler için tasarım dünyasına aralanan bir kapı olmuş, bu aralıktan "ETKİ Projesi" gibi tasarımcı ve sanayicinin birlikte yeni ürün geliştirdiği pek çok projenin doğmasına, tasarımcı istihdamlarına, dolaylı olarak katma değerli ürünlerin Türkiye'de üretilmesine olanak sağladı. Proje ile üretime hazır toplam 17 yenilikçi ürün tasarımı sektöre kazandırıldı. Bu projelerle firmalarımız hem oluşturulan küme içinde birbirleriyle güçlü bir sinerji yaratmış oluyorlar hem de kendi başlarına giremeyecekleri zor ve uzak pazarlara giriş yollarını buluyorlar. Böylece kriz ortamında bizleri biraz olsun rahatlatan pazar çeşitlendirmesine destek vermiş oluyoruz."
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez ise, "İhracat meşakkatli bir iş biz ihracat ailesinin fertlerine yardım etmek için çabalıyoruz. Sektörün son 10 yılda ihracata yaptığı katkılar çok önemli. 2023 hedeflerinde sektörden beklentilerimiz çok fazla. Önümüzdeki yıllarda daha iyi çalışarak, pes etmeyerek, dünyada gidilmedik ülke bırakmayarak yılın son gününe kadar ihracatı artırmak için çabalayacağız" diye konuştu.
İhracatta yaşanan düşüşü sadece çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılara bağlanmaması gerektiğini dile getiren TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise, "Dünya ticareti düşüyor. 35 trilyon dolardan 2009 yılı rakamlarının gerisine düştü. Bu zorlu koşullarda ihracata yaptığı katkılardan dolayı İDDMİB ve üyelerini kutluyorum" dedi.