İhracatın Parlayanları - Turquality ile Yakalanan Uluslararası Başarı
Türkiye'de 1990 yılında kurulan ve 2009'dan bu yana devlet destekli markalaşma programı Turquality kapsamında faaliyette bulunan Silkar Madencilik, 40'tan fazla ülkeye ihracat yapıyor.
SİNAN BALCIKOCA - Türkiye'de 1990 yılında kurulan ve 2009'dan bu yana devlet destekli markalaşma programı Turquality kapsamında faaliyette bulunan Silkar Madencilik, 40'tan fazla ülkeye ihracat yapıyor.
Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa, Bilecik, Sivas ve Çin'de üretim tesislerinin bulunduğunu söyledi.
Dünyada mermer konusunda yapılan herhangi bir ticari işlemin yüzde 25'inin Türkiye kaynaklı olduğuna işaret eden Akbulak, "Çok zengin ve çeşitli mermer rezervine sahibiz. Son 15-20 yılda ciddi bir başarı hikayesi yazıldı. Biz 1990'lı yıllarda sektöre girdiğimizde Türkiye'nin ihracatı 200-300 milyon dolardı, şimdi 2 milyar dolar oldu. Türkiye bu konuda ciddi bir başarı hikayesi yazdı." dedi.
Akbulak, Türk firmalarının dünyada markalaşmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:
"2009 yılında devlet destekli markalaşma programı olan Turquality kapsamına alındık. Bu alanda sektörde Turquality desteği alan ilk ve tek şirketiz. Turquality şirkete bir disiplin getiriyor. Kurumsallaşma çalışmalarınıza ve dünyada tutunmak için ciddi destek veriyor. Bu sayede daha çok katma değerli ürünlere odaklandık. 40'tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle ABD'deki 400 bayimizle ülke çapında 48 saatte teslimat yapabilecek bir servis ağına sahibiz. Manhattan'da bin metrekarelik mağazamızda hizmet sunuyoruz. Katma değerli ürün ihracatına önem veriyoruz. Bütün bunlar zamanla oluyor. Biz bu yola baş koyduk. Markalaşmayı devam ettirmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
ABD'ye dünyanın her tarafından ürün geldiğine dikkati çeken Akbulak, özellikle İtalyan mallarının ön planda olduğunu ancak Türk mermerinin de giderek daha fazla tercih edilmeye başlandığını dile getirdi.
"ABD'de ilk 5'teyiz"
Akbulak, rekabet için tasarım ve yenilenmenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Başka yerde bulunmayan ve geliştirdiğimiz koleksiyonlarımız, ürünlerimiz var. Tasarımı bize ait bu ürünler katma değer yaratıyor. Tasarım ve inovatif ürünlerle farklılığınızı ortaya koymanız lazım. Bu nedenle yerli ve yabancı tasarımcılarla çalışıyoruz. Manhattan'daki mağazamızda sürekli etkinlikler düzenleyip mimarları davet ediyoruz." diye konuştu.
Yıllık 60-70 milyon dolarlık ciro yaptıklarını ifade eden Akbulak, şunları kaydetti:
"Ciromuzun yüzde 95'i yurt dışı satışlarımızdan oluşuyor. ABD'de üst segmentte marka bilinirliği açısından yaptığımız araştırmalarda yer ve duvar sert zemin malzemeleri satan markalar arasında ilk 5'teyiz. Tüm eyaletler çapında 400 bayide ürünlerimiz AKDO markasıyla sergileniyor."