Haberler

İhracatın Şampiyonları Ödüllendirildi

Abone Ol

İstanbul İhracatçı Birlikleri 2008 Yılı En Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni'nde Küresel Ekonomik Krize İnat Yılmadan Yeni Pazarlar Bulup İhracatta Başarılı Olan Firmaları Ödüllendirdi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) 2008 Yılı En Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni’nde küresel ekonomik krize inat yılmadan yeni pazarlar bulup ihracatta başarılı olan firmaları ödüllendirdi.

Birlik Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet gösteren 6 Birliğin, 2008 yılı ihracat kayıt rakamlarına göre en çok ihracat yapan firmalara ödülleri takdim edildi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreninde firmalar, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Tarım Bakanlığı üst düzey yetkilileri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Bizim sanayicimiz krize karşı şerbetlidir. 4 kriz atlattık gene ayaktayız. Kriz var diye oturmayacağız. Gerekirse kapı kapı dolaşıp mallarımızı satacağız. Bu ay itibariyle Çin, Brezilya, Şili, İran, Irak, Cezayir gibi çok sayıda ülkeye üst düzey ticaret heyetleriyle birlikte gideceğiz. Kapıdan kovarlarsa bacadan gireceğiz ama gene de ihracatçımızın önünü açacağız. Kriz Türkiye’yi etkiledi ama aynı zamanda bizim için bir By-Pas fırsatı oldu. Yeni Teşvik yasasıyla Türkiye yatırım için dünyanın en avantajlı ülkesi haline geldi” dedi. İİB Başkanlar Kurulu Başkanı Latif Ünal ise ihracatçının sorunlarını saymak yerine krizi fırsata çevirmeye kafa yormak gerektiğini vurguladı.

TUSKON’un başarısı ihracatçılara cesaret veriyor

Bakan Çağlayan, bundan 8 sene önce Türkiye’nin toplam ihracatının 20 milyar dolar olduğunu belirterek bugün sadece 3 firmanın bu ihracatı yaptığını ifade etti. Türkiye’nin küresel krizin etkisi altına girdiğini anlatan Çağlayan, “Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi. Serbest piyasa şartlarında Türkiye’nin etkilenmemesini beklemek hayal olurdu. Maalesef biz de diğer ülkeler gibi kazazede olduk. Hasarın en iyi şekilde atlatılabilmesi için ihracatçıya yatırımcıya uygun yatırım ortamı hazırlıyoruz. En son Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü programı kapsamında 33 üst düzey bakan ve 2 bin 300 iş adamı Türkiye’ye gelerek alım anlaşmaları yaptı. Bu başarı krize kafa tutma ve yılmadan çalışma anlamında büyük önem taşımakta. Bu çalışmalar sayesinde 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmada cesaret buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Sorunlardan şikayet etme değil, krizi fırsata çevirme zamanı

Türkiye’nin en stratejik ürünlerinin ihracatını kayıt altına alan İİB, 2005 yılında başladığı başarılı ihracatçıları ödüllendirmeye bu sene de devam ediyor. İİB Başkanlar Kurulu Başkanı Latif Ünal yaptığı konuşmada 8 bin üyesi bulunan Birliğin 2008 yılında 5 milyar dolarlık ihracata imza attığını belirtti. Global krizle birlikte 2008 son çeyreğinde ihracatta yaşanan düşüş eğiliminin 2009 yılının ilk 5 ayında da hissedildiğini kaydeden Latif Uyan, bu dönemde İİB’in ihracatının yüzde 27 gerileyerek 2.1 milyardan 1.5 milyar dolara düştüğünü aktardı. 2009 ikinci yarısıyla birlikte düşüşün yavaşlamasını beklediklerini dile getiren Uyan, “Dün sorunlarımız vardı bugünde var, yarın da olacak. Sorunları konuşmak yerine kriz ortamını fırsat bilerek markalaşma, tasarım, kümelenme, inovasyon ve yeni pazarlar bulmaya kafa yormamız gerekiyor. Ucuz üretim yoluyla değil ürün çeşitliliğimizle ürünlere ve ülkelere yönelik  ihracat stratejileriyle yolumuza devam etmeliyiz. Bugün burada düşünenleri, fikir oluşturanları, üretenleri, çalışanları, cesaret edenleri, risk alanları, istihdam sağlayanları, katma değer yaratanları, mücadele edenleri, kendi dünyasından çıkıp dış dünyaya açılanları, rekabet edenleri, bir saniye durmadan koşanları, hep koşanları, krize inat yılmayan ihracatçılarımızı ödüllendirerek onlara cesaret vermek istiyoruz” diye konuştu.

Törende ödül alan sektör birincileri

Törende toplamda 175 kişiye ödül ve plaketleri verildi. Gıda, mobilya ve ambalaj sektörlerinde birincilik ödülüne layık görülen firmalar ise şunlar:

Kağıt, Karton, Ambalaj ve Kırtasiye Ürünleri; Procter ve Gamble Tüketim, Gemi; Yardımcı Gemi İnşa A.Ş, Ağaç ve Ağaç Mamulleri; Kastamonu Entegre Ağaç, Mobilya; Boydak Dış Ticaret A.Ş, İşlenmiş Tarım Ürünleri; İstanbul Gıda Dış Ticaret, Gıda Müstahzarları; Perfetti Van Melle Gıda, Değirmencilik Ürünleri; Ulaş Gıda Un Tekstil, Bitkisel Yağ; Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2008 yılı ihracat birincisi; Progıda Pazarlama A.Ş, Balıklar ve Su Ürünleri; Kemal Balıkçılık, Süt ve Süt Ürünleri; İstanbul Gıda Dış Ticaret, Hayvansal Mamuller; Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi, Yaş Meyve- Sebze Mamulleri; Tat Konserve, Yaş Meyve-Sebze; Akya Mantar, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2008 yılı ihracat birincisi; Aydın Kuruyemiş.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title