Haberler

İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu

Güncelleme:
Abone Ol

Kamuoyunda ihracattan dönen gıdaların iç pazarda tüketildiği inanışına Tarım ve Orman Bakanlığı cevap verdi. Bakanlık, ihracat aşamasında geri dönen ürünlerin dönüş nedenine göre resmi kontrolünün yapıldığını ve mevzuata uygun olmayan ürünlerin ülkeye girişine izin verilmeden imha edildiğini açıkladı.

Son haftalarda özellikle "Dubai Çikolatası" çılgınlığının ardından, kamuoyunda ihracata giden fıstıkların geri iadesinden doğan bir satış politikası izlendiği konuşulur olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu aşamada ihracat aşamasında geri dönen ürünlerin geri dönüş nedenine göre resmi kontrolünü yaparken, mevzuata uygun olmayan ürünleri de ülkeye girişine izin vermeden imha edildiğini belirtti.

NUMUNE ALINIP ANALİZ YAPILIYOR

Pestisit kalıntısının tespitine yönelik hasat öncesi üretim alanlarında, hasat sonrasında hal giriş noktalarında, paketleme tesislerinde, toptan ve perakende satış noktalarında denetimler yapılıyor, ihracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit denetimleri sürdürülüyor. Pestisit kalıntısı için alınan numunelerin analizi, cihazın tespit edebildiği toplam aktiflerin numunede aranmasıyla gerçekleştiriliyor. Bir numunede 400-800 arasında etken madde analizi yapılarak kalıntı aranıyor.

İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu

İŞLETMECİLERE CEZA KESİLİYOR

Analizlerin ardından mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespiti ya da tavsiye dışı kullanım belirlenmesi halinde üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırım uygulanıyor. Bu kapsamda, 2021-2023 döneminde, hasat öncesi üretim alanları, hasat sonrası gıda işletmeleri ve ihracat öncesi olmak üzere tüm gıda zincirinde 250 bin numune alınarak analiz edildi.

ÜÇ YILDA PESTİSİT KALINTI ORANI YÜZDE 35 AZALDI

Analiz sonuçlarına göre, üç yılda Türkiye'de pestisit kalıntı oranı yüzde 35, Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimleri de yüzde 54 azaldı. Türkiye, AB mevzuatını dikkate alarak kendi mevzuatını güncelliyor. Söz konusu mevzuat çerçevesinde yurt içi tüketim, ihracat ve ihracattan geri dönen ürünlerin kontrolleri gerçekleştiriliyor. Türkiye'de RASFF bildirimleri "ulusal temas noktaları" tarafından takip ediliyor. Gelen bildirimler hızla incelenerek hatanın kaynağının tespitine yönelik çalışmalar başlatılıyor. Alınan her bir RASFF bildirimi için ayrı takip ve izlenebilirlik denetimleri gerçekleştiriliyor, bildirime konu ürünlere yönelik resmi kontroller artırılıyor.

TEK İADE NEDENİ PESTİSİT KALINTISI DEĞİL

Türkiye, 200'den fazla ülkeye 2 binden fazla tarımsal ürün ihraç ederken, pestisit kalıntısı nedeniyle bildirim alan ürün miktarının tüm ihraç edilen ürün miktarına oranı binde 1-2 seviyesinde bulunuyor. Geçen yıl ihracatı yapılan 4,6 milyon ton taze meyve ve sebzeden 6 bin tonu geri dönerken, toplam geri dönen ürün miktarı yüzde 0,19 olarak hesaplandı. Antep fıstığında fazla aflatoksin nedeniyle bu yıl 1320 sevkiyattan 15'i, kuru incirde fazla aflatoksin-okratoksin sebebiyle 4 bin 836 sevkiyattan 49'u geri döndü. Kuru kayısıda fazla kükürt dioksit dolayısıyla 4 yılda 17 bin 686 ton üründen 41,5 tonunun geri dönüşü gerçekleşti.

RUSYA'DAN TAZE MEYVE SEBZELER DÖNÜYOR

Özellikle Rusya tarafından yapılan bitki sağlığı kontrolleri sebebiyle Türkiye'de varlığı bilinen bitki karantinası zararlısı tespiti nedeniyle taze meyve-sebzeler geri gönderiliyor.

İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu

İHRACATTAN DÖNENLER KONTROL EDİLİYOR

İhracat aşamasında geri gönderilen ürünler, gerekçeler dikkate alınarak, Bakanlıkça yüzde 100 resmi kontrollere tabi tutuluyor. İlgili gümrük müdürlüğünün talebi üzerine il tarım ve orman müdürlüklerince gerekli kontroller yapılıyor. Buna göre, ihraç edilen ürünle geri dönen ürünün aynı olup olmadığı kontrol ediliyor. Üründe bozulma, küflenme, böceklenme olup olmadığına yönelik muayene yapılıyor.

MEVZUATA UYGUN OLMAYAN ÜRÜNLER İMHA EDİLİYOR

Kontroller sonucunda, mevzuata uygun olmayan ürünler ülkeye girişine, başka bir ülkeye gönderilmesine veya başka bir şekilde değerlendirilmesine izin verilmeden imha ediliyor. Ayrıca organik tarım yapan üreticiler de il tarım ve orman müdürlüklerince denetleniyor. Bu kapsamda Bakanlık tarafından 2008-2024 döneminde, çiftçi, pazar ve satış yeri kategorileri başta olmak üzere, toplam 73 bin 221 denetim gerçekleştirildi.

"DENETİMLER SÜRÜYOR"

Bakanlık, sosyal medya üzerinden bir mesaj paylaşarak, "Sağlıklı gıdaya erişim için tarladan sofraya kadar her aşamada pestisit denetimlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Üretim alanlarından hal girişlerine, paketleme tesislerinden perakende satış noktalarına, ihracat süreçlerine kadar her adımı titizlikle inceliyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Ekonomi İhracat Yaşam Dünya Tarım Tarım Yaşam Dünya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (48)

okan:

yalancıyı...

Yanıtla6375
Sokrates:

yalana bak gümrükten çıkarken neden kontrol edilmedi girerken edilsin gösterin madem imha edilen ürünlerin videosunu yersen

Yanıtla6352
Ercan Sönmez:

Bu kadar emek veriyorsunuz da neden bu kadar kiyasal kullanıyorsunuz. Emeğinize yazık ya.

Yanıtla3296
semson 12:

sok bim a101 migros şimdi alıp bize yedirir merak yok

2143
Mengele:

Yani geri dönen ürünler bir uzman kontrolunden gecmis uygun bulunmamis siz tekrar kontrol ediyorsunuz öylemi kim kontrol ediyor buldum kayyum atanmis kontrolden geciyor kendi halkina kaziklayarak satmasina izin veriyor vay vay ysndik

Yanıtla7223
Hacer Kalkan Bayram:

Hahahaha güleyimde boşa gitmesin bari sanki bana almanya sürüyorsunuz iç iyasaya zehirli yiyecek içecekleri millet ne bilsin ucuz diye alıyor yok imha ediyorlarmışta bu koyunlar inanırda ben yutmam

Yanıtla4195
Damla Sengul:

yav he he

Yanıtla2169
Damla Sengul:

keşke biz ulaşabilsek bunlara Avrupa ya sattıkları bunlarsa pazardan aldıklarımizda 100 kat zehir vardır.

Yanıtla3156
Ser_hat:

İncirler ile incirli muhallebi yaparsınız artık.dubai çikolatasının modası geçti....

Yanıtla3138
Koray GENÇ:

Tabi tabi onun için iade edilen fıstıkları piyasaya indirimli kaktınız

Yanıtla2132
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title