Haberler

İit Üyesi Ülkelerde Rekabet Hukuku ve Politika Çalıştayı

Abone Ol

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Ekren: "Reel sektörün dinamiklerini, iş yapma biçimlerini anlarsak, piyasa koşullarını da göz önünde bulundurursak daha sağlıklı rekabetin önünü açarız"...

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, "Reel sektörün dinamiklerini, iş yapma biçimlerini anlarsak, piyasa koşullarını da göz önünde bulundurursak daha sağlıklı rekabetin önünü açarız" dedi.

Rekabet Kurumu tarafından düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerde Rekabet Hukuku ve Politika Çalıştayı'nda konuşan Ekren, rekabet, piyasa ve küresel ekonomik krizlere ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Ekren, rekabet kavramının büyüme ile çok yakından ilgili olduğunu belirterek, rekabetçiliğin sürdürülebilirliği açısından kuralların önemine değindi.

Rekabet politikalarının içermesi gereken en önemli konunun "rekabet ekonomisi" olduğunu dile getiren Ekren, "Piyasa dinamiklerini iyi gözeten bir rekabet kuralları sistemi çok önemli. Reel sektörün dinamiklerini, iş yapma biçimlerini anlarsak, piyasa koşullarını da göz önünde bulundurursak daha sağlıklı rekabetin önünü açarız. Çünkü bugün baktığımızda değer üretenler katma değer oluşturanlar büyük oranda şirketlerdir, piyasalardır, özel sektördür" ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomik krizlerden sonra oluşan daralma ortamlarında üzerinde durulması gereken birçok konu olduğuna işaret eden Ekren, hizmetler sektörünün toparlanamamasının dünya ticaretini olumsuz etkileyen unsurların başında geldiğini aktardı.

"Ulusal ekonomik güvenlik konsepti"

Rekabet otoritelerinin şirketlerin iş süreçlerini dikkatle izlemesi gerektiğini belirten Ekren, "Şirketlerin iş yapma biçimleri son derece önemlidir. Basit bir göstergeden bahsedersek, kayıt dışılığın da ayrı bir gözlem alanı olması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Ülke ekonomi yönetimlerinin kendi ekonomik ulusal ekonomik güvenlik konseptini oluşturmasının önemine değinen Ekren, "Ulusal ekonomik güvenlik konsepti, 'Kaliteli bir hayat standardını sürdürecek bir üretim yapıları oluşturulabilmiş mi' bununla ilgilidir. Vatandaşlarımızın kaliteli bir şekilde hayat standardını oluşturmuş muyuz? ya da bunu sağlayacak bir düzenlemeye sahip miyiz? Kurumsal şirketlerin, mukayeseli rekabet avantajına sahip olup olmaması, o ülkedeki rekabete ilişkin somut bir yanıt oluşturuyor. Kamu otoriteleri makro çerçevede belirlenmiş politika ya da hedefler setini, ilgili rekabet otoritesinin de algılama biçimine bağlı olarak uygulamaya sokmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Nazım Ekren Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title