Maliki: Türkiye'ye Petrol İhraç Edilmesine İzin Vermeyeceğiz
Irak Başbakanı Maliki, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye'ye Bağdat'ın izni olmadan petrol ihraç etmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Reuters'a verdiği röportajda, "Bu asla izin vermeyeceğimiz bir anayasa ihlalidir. Ne bölgeye (Kürdistan), ne de Türk hükümetine izin veririz" dedi.
DESTEĞİ KESMEKLE TEHDİT ETTİ
Maliki, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Türkiye'ye petrol ihracatını sürdürmesi halinde, Kürt yönetiminin federal bütçedeki payını kesmekle tehdit etti.
Maliki, ne Türkiye ne de Kürt yönetimine izin vermeyeceklerini, petrol ihracatının "anayasanın ihlali" anlamına geldiğini belirtti. Sadece merkezi hükümetin Irak'ın enerji kaynaklarını yönetme yetkisini olduğunu belirten El-Maliki, "Türkiye, Irak'ın egemenliğine zarar veren bir konuya müdahale etmemelidir" dedi.
"KÜRT HALKININ BUNDAN ETKİLENMESİNİ İSTEMİYORUZ"
Irak Başbakanı, Kürtlerin, 2013 yılında günlük 250 bin varil petrol ihracıyla hazineye katkıda bulunma taahhüdünü yerine getirmediğini, buna rağmen, Kürtlerin bütçedeki payını kesmediklerini ifade etti. El-Maliki, "Kürt halkının bundan etkilenmesini istemiyoruz ve kabul edilebilir çözümler arıyoruz. Milli birlik ve milli zenginliğimizi korumak istiyoruz. Fakat bu yıl bu durum zor gözüküyor," dedi.
"BİZE PETROL VERMİYORLAR, ÖDEME ALAMAYACAKLAR"
Kürt yönetiminin kontrolündeki bölgede bulunan petrol şirketlerinin maliyetleri ile ilgili tartışmaya da değinen El-Maliki, "Bu şirketlere, 'Bize petrol verin, maliyetinizi karşılayalım' diyoruz. Fakat bize petrol vermiyorlar, o yüzden ödeme alamayacaklar" dedi.
Maliki, petrol gelirleri merkezi hükümete aktarılmıyorken, merkezi hükümetin hem petrol şirketlerinin maliyetini karşılayıp hem de Kürtlere bütçeden yüzde 17 pay vermesinin "adil olmadığını" belirtti.
MASLAHATGÜZARI ÇAĞIRDI
Öte yandan Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani'nin, Türkiye'nin Bağdat Maslahatgüzarı Efe Ceylan'ı bakanlığa çağırarak, Irak petrolünün ülkenin kuzeyinden Ceyhan Limanı'na sevkiyatı ile ilgili itirazını bildirdiği ifade edildi. Şehristani'nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı'nın görüşmede, Türkiye'nin iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara uymasını istediği belirtildi.
"PETROL SEVKİYATINA İTİRAZ EDİYORUZ"
Açıklamada Şehristani'nin, "Irak, hükümetin onayı olmadan ülke topraklarından petrol ihraç edilmesini, anayasada Iraklıların mülkiyetine ait olduğu belirtilen petrol servetine yönelik bir ihlal olarak görüyor. Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatına izin vermesine itiraz ediyoruz" ifadelerine yer verildi. "Irak hükümetinin, Türk yetkililerin, ihraç edilen petrol miktarını denetleyen Iraklı yetkililerin görevine engel olduğunu fark ettiğine" işaret edilen açıklamada, Irak hükümetinin, hukuki sorumluluğu Türkiye'ye yüklediği ve doğabilecek zararlarla ilgili hakkını da saklı tuttuğu kaydedildi.
IKBY İLE BAĞDAT YÖNETİMİ ARALIK AYINDA ANLAŞMIŞTI
IKBY ile Bağdat hükümeti arasında aralık ayı sonunda imzalanan anlaşmayla, bölgedeki petrolün hükümete bağlı Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından çıkarılması, merkezi yönetimin fiyatlandırmasına uygun olarak satışı ve petrol satışından elde edilen gelirin, Irak Kalkınma Fonu'na yatırılarak daha sonra merkezi hükümet tarafından onaylanan yıllık bütçeye dahil edilmesi öngörülüyor.
IKBY ise Kürdistan Petrol Pazarlama Şirketi (KOMO) aracılığıyla petrol ihraç edeceğini duyurmuştu.