Haberler

İkinci Çeyrek Büyümesi Beklentilerin Altında...

Abone Ol

Ekonomist Uğur Gürses, açıklanan 2.çeyrek büyüme verilerinde iç talepteki gerilemeye dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde işlerin daha da zorlaşacağını öne sürdü.

Ekonomist Uğur Gürses, açıklanan 2. çeyrek büyüme verilerinde iç talepteki gerilemeye dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde işlerin daha da zorlaşacağını öne sürdü.

TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarını yorumlayan Gürses, toplam ekonominin yüzde 70'ine yakın olan hane halkı tüketimindeki büyümenin ilk çeyrekte sıfıra yakın olduğunu ve bunun geçici olmadığının, ikinci çeyrekte de yüzde yarıma yakın küçülme ile anlaşıldığını kaydetti.

Gürses, sözlerine şöyle devam etti:

"Yatırımlardaki yavaşlama da ikinci çeyrekte yüzde 8'e yakın bir küçülmeye dönüşmüş. İç talepteki küçülmenin yüzde 2 gibi bir orana gelmesi düşündürücü. İhracatın büyümeye 5,7 puanlık katkısı olmasaydı ikinci çeyrek büyümesindeki yüzde 2,9'luk orana ulaşamayacaktık. Avrupa'daki durgunluk ve komşu ülkelere olan ihracatın yavaşlaması gibi unsurlar üçüncü ve son çeyrekte daha belirgin hale gelecek. Dış talebin katkısı ilerleyen çeyreklerde azalabilir. İçeride faizleri düşürmek için fazla yer de kalmıyor. İşimiz daha zorlaşacak."

TÜİK tarafından ikinci çeyrek büyüme verilerine göre, Türkiye 2. çeyrekte yüzde 2,9 oranında büyüdü. Öte yandan temmuz ayı sanayi üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında arttı.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Uğur Gürses Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title