Haberler

Prof. Dr. Atilla Bilgin: Yeni Araçlarda Kilometre Değil, Kaporta Önemli

Güncelleme:
Abone Ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin, ikinci el otomobil alırken kilometreden ziyade kaportaya bakmanın daha mantıklı olduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makina Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin, ikinci el otomobil alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmanın daha mantıklı olduğunu söyledi.

Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüz teknolojisinde otomobildeki motorların çok gelişmiş olduğunu ve ömürlerinin uzun olduğunu ifade etti. İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler olduğunu vurgulayan Bilgin, "İkinci el araç alırken motorundan, aracın yaptığı kilometreden çok diğer aksamlarına bakmak gerekir" dedi.

"100 BİN KİLOMETRE YENİ MOTORLAR İÇİN BİR ŞEY DEĞİL"

Yeni nesil araçların artık çok daha fazla kilometre yapabildiğini kaydeden Bilgin, "İkinci el araç alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmak daha mantıklıdır. Yeni nesil motorlu araçlarda 100 bin kilometreler çok da büyük rakamlar değil. Yani bakımları zamanında ve yerinde yapılmış araçların motorlarının yapmış olduğu kilometre çok önemli değildir, alırken kaportası daha önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Küçük motorlu araçların vergisi ve yakıtı dolayısıyla ilgi gördüğünü ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Günümüzde büyük motorlu araç almanın da çok fazla avantajı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü günlük kullanımda 130 beygir güçlü bir aracın ancak 20 beygirlik gücünü kullanıyoruz. Geri kalan 110 beygir gücü ancak rezerv güç olarak kalıyor. Yani çok güçlü motorlu bir taşıt almanın çok fazla bir anlamı yok. Ancak ani sollamalarda, ani hızlanmalar da bizim rezerv güce ihtiyacımız oluyor, onun dışında çok fazla ihtiyacımız olmuyor. Bu yüzden düşük güçlü araçları tercih etmek hem satın alırken, hem kullanırken çok daha ekonomiktir."

GELECEĞİN TAŞITLARI DİZEL HİBRİT MOTORLU ARAÇLAR

Geleceğin taşıtlarının dizelle kombine edilmiş hibrit taşıtlar olacağını anlatan Bilgin, "Hibrit taşıtlar hem içten yanmalı motoru hem elektrik motoru bulunduruyor. Günümüzde benzinli motorlar daha yumuşak çalıştığı için benzinli ve elektrikli hibrit taşıtlar çok yoğun. Dizel teknolojisindeki gelişmeler bu şekilde devam ederse dizel ve elektrikli taşıtlardan oluşan hibritli taşıtlar yakın ve orta derece gelecekte bana göre çok tercih edilecek" diye konuştu.

Elektrikli motorların hem moment karakteristikleri bakımından çok uygun hem de frenleme ve kalkış sırasında elektrikli motorları çok daha verimli olduğunu belirten Bilgin, "İçten yanmalı motorların noksan kısımları elektrik motorları tarafından tamamlanıyor. Böylece iki motor birlikte çok daha verimli oluyor" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Atilla Bilgin Ekonomi Ekonomi Otomobil Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (50)

murat:

bizim türkler 20 yaşında araba aliyor 60 bini geçmesin istiyor boyle bi millette başkayerde varmıdır merakediyorum araç alırken adam var 200, 000 km yapmıştır uzun yolda kibar kibar gitmiştir adam var şehir içinde aracı hırpalamış allah ne verdiyse yardıra yardıra çukur dinlemeden gitmiş 150, 000 km de buaracın hangisini almak mantıklı acaba. . .

Yanıtla134
YİRMİBEŞİNCİ EL:

YURDUM İNSANI İŞTE UFACIK BEYNİYLE 72 MODEL RENO ALIYOR BOYA ORJİNAL DEYİLMİ DİYE SORUYOR.

Yanıtla126
AKEPE BİTİRDİN MEMLEKETİ.:

DÜNYADA KOMŞU ÇATLASIN DİYE ARABA ALAN TEK MİLLET BİZİM MİLLET.

Yanıtla420
!:

E BUNUN ADALET VE KALKINMA PARTİSİYLE NE ALAKASI VAR SIIR

04
AKINCI:

efendiii prof olmuşsun ama halen at gözlüğü takıyorsun. km sadece aracın motorunun durumu ile ilgili değildir. bir araç 150 bin km kullanılmış ise bunun direksiyonu koltuğu yürüyen aksamı turbosu şaftı volanı şanzımanı hep birlikte çalışmış ve belli ölçüde yıpranmış demektir. motor 100 bin gider belki ama diğer aksamların değişmesi gerekebilir. bunu tespit edebilmek için doğru km yi bilmek şarttır. bir bilim adamı olaya böyle yaklaşıyorsa vay halimize.

Yanıtla221
Magic:

Dediğin doğru ama en önemlisi kullanıcı. . . 20 bin kilometrede olup şanzımanı dağılmış, freninden ses gelen , amortisörler haşat otomobile de rastlayabilirsin. Eğer kullanıcı dikkatli ise, bakımları aksatmayorsa, dizel arabada eurodizelden vazgeçmiyorsa , turboyu korumanın yolunu biliyorsa 500 bin kilometre yaparsın hiçbir sıkıntıda yaşamazsın.

00
VIZVIZARI:

Bir de boya takıntısı olan tek milletiz herhalde, Avrupa'' da adamlar boyalı arabaya bakımlı araba gözüyle bakar, bizimkiler de 10 yıllık arabada ''boya var mı?'' diye sorar.

Yanıtla017
elmuro:

benim 16 yaşındaki palio aracıma 145 binde oo çok yapmış bide kapı boyalı diyor huahahahah ne millet varya sonra km ile oynayınca günah oluyor

03
haklı:

değişen bile bir yere kadar önemli. hele boya var mı sorusuna illet oluyorum. uyuz eşek gibi sağı solu solmuş güneş yakmış araba orijinal diye fazla paraya satılıyor. bizim millete ait bir zekanın sonucu herhalde.

Yanıtla116
MELİK:

AGA SOLMUŞ OLMASI DEĞİL. ÇAKMA PARÇA OLUP OLMAMASI YANİ KAZASINA BAKAILIYOR.

01
Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title