İktidar-Cemaat Çatışması Dünya Bankası "Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu"Nda : Büyümeyi...
Orhan Aysezen - Dünya Bankası "Küresel Ekonomik Beklentiler" raporunda Türkiye'de yaşanan iktidar-cemaat çatışmasının sonuçlarına yer verdi.
Orhan Aysezen - Dünya Bankası "Küresel Ekonomik Beklentiler" raporunda Türkiye'de yaşanan iktidar-cemaat çatışmasının sonuçlarına yer verdi. Raporda, " Türkiye'deki büyümenin 2014'te, sıkı finansal koşullar yanında son siyasi belirsizliğe bağlı düşük güvenin sonucu olarak hız keseceği tahmin ediliyor" denildi. DB, Mayıs 2013'te kimi ekonomilerde varlık değerlerinde başlayan kayma anlamı taşıyan iç faktörlerin devam ettiğini kaydederek "Bu, özellikle Endonezya fakat aynı zamanda Tayland ve Türkiye için bir vakıa. Son ikisinde, "tapering'in başlangıcına denk gelen artan siyasi belirsizlik hisse senetlerinde (sırasıyla 18 Aralık ve Ocak'ın ilk haftası arasında yüzde 8.7 ve 13.1) ve para biriminde hızlı bir düşüşe katkıda bulundu. Bu ülkelerin iç büyüme zorluklar ve kırılganlıklarının üzerine gidilmedikçe, ülkelerin küresel finansal koşullardaki değişikliklere karşı duyarlı oldukları görüşünü güçlendiriyor" değerlendirmesi yaptı. DB Türkiye için Haziran'da yaptığı büyüme tahminlerini düşürdü. Dünya Bankası 2013'te yıl yüzde 4.3 büyüyen Türkiye'nin 2014'te yüzde 3.5, 2015'te 3.9, daha sonraki yıl ise yüzde 4.2 büyüyeceğini öngördü. DB Haziran ayındaki tahmininde ise Türkiye'nin 2013'te yüzde 3.6, 2014'te yüzde 4.5, 2015'te yüzde 4.7 büyüyeceğini öngörmüştü.
-DB'NİN "BAYRAK GEMİSİ" RAPORU-
Dünya Bankası Grubu'nun "bayrakgemisi" raporu olarak tanımladığı, yılda iki kez yayınlanan "Küresel Ekonomik Beklentiler / Global Economic Prospects"in Ocak ayına ait olanı yayınlandı. Raporda gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik faaliyetin 2013'e zayıf bir başlangıç yaptıktan sonra güçlendiği belirtildi. Gelişmekte olan dünyada büyümenin 2013'ün ikinci ve üçüncü çeyreklerinden sonra, finansal piyasa gerilimleri ve yüksek gelirli ülkelerdeki zayıf ivmeye rağmen güçlenmeye başladığı belirtilen raporda "Bu güçlenme 2012'nin sonuna doğru başlayan bir zayıflık dönemini izledi. Bununla birlikte toparlanma; Çin, Hindistan, Malezya, Tayland ve Meksika'da büyümede hızlanma, üçüncü çeyrekte Güney Afrika, Türkiye, Endonezya'da dengeli yumuşama ve Brezilya'da daralmayla birlikte eşitsiz gerçekleştir" denildi.
-İÇ BELİRSİZLİKLERE DİKKAT ÇEKTİ-
Birçok orta gelirli ekonomide atıl kapasitenin sınırlı kaldığı, Brezilya ve Türkiye için çıktı açıklarının ya artı da ya da hafifçe negatif kaldığı, bunun son yavaşlamanın, söz konusu ülkelerde dengesizlikler ve kırılganlıkların oluşmasına katkıda bulunan aşırı talebi hafiflettiğini ortaya koyduğu kaydedildi. Raporda Türkiye için şöyle denildi:
"-Gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya bölgesinde büyüme, 2012'deki yüzde 2 rakamından, 2013'teki yüzde 3.4'e güçlendi. İyileşme, ihracatları, güçlenen Avro Bölgesi talebi ve Türkiye ile enerji ihraç eden Orta Asya ülkelerinin devam eden dayanıklılığı sayesinde yükselen Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri öncülüğünde gerçekleşti. Türkiye'de büyüme 2012'deki yüzde 2.2'den, 2013'te yüzde 4.3'e hızlandı, buna ilk yarıdaki canlı iç talep ve ikinci yarıdaki para biriminin değer kaybıyla güçlü dış talep yardımcı oldu. Yaz aylarındaki küresel finansal piyasa oynaklığı, Macaristan, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna'nın aralarında en fazla etkilenenleri oluşturduğu bölgedeki birçok ülkeyi sert vurdu."
Mayıs 2013'te kimi ekonomilerde varlık değerlerinde başlayan kayma anlamı taşıyan iç faktörlerin devam ettiği kaydedilen raporda, "Bu, özellikle Endonezya fakat aynı zamanda Tayland ve Türkiye için bir vakıa. Son ikisinde, "tapering'in başlangıcına denk gelen artan siyasi belirsizlik hisse senetlerinde (sırasıyla 18 Aralık ve Ocak'ın ilk haftası arasında yüzde 8.7 ve 13.1) ve para biriminde hızlı bir düşüşe katkıda bulundu. Bu ülkelerin iç büyüme zorluklar ve kırılganlıklarının üzerine gidilmedikçe, ülkelerin küresel finansal koşullardaki değişikliklere karşı duyarlı oldukları görüşünü güçlendiriyor" denildi.
Raporda, "Türkiye'deki büyümenin 2014'te, sıkı finansal koşullar yanında son siyasi belirsizliğe bağlı düşük güvenin sonucu olarak hız keseceği tahmin ediliyor" denildi.
-BÜYÜME TAHMİNİNİ HAZİRAN'A GÖRE DÜŞÜRDÜ-
DB Türkiye için Haziran'da yaptığı büyüme tahminlerini düşürdü. Dünya Bankası 2013'te yıl yüzde 4.3 büyüyen Türkiye'nin 2014'te yüzde 3.5, 2015'te 3.9, daha sonraki yıl ise yüzde 4.2 büyüyeceğini öngördü. DB Haziran ayındaki tahmininde ise Türkiye'nin 2013'te yüzde 3.6, 2014'te yüzde 4.5, 2015'te yüzde 4.7 büyüyeceğini öngörmüştü.