Haberler

IMF, Türkiye'nin Gelecek Yılki Büyüme Yüzdesini Düşürdü

Güncelleme:
Abone Ol

IMF, Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3'den yüzde 3,4'e yükseltirken, gelecek yıla ilişkin tahminini ise yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e düşürdü.

IMF'nin 9-10 Şubat günlerinde İstanbul'da düzenlenecek G-20 Toplantısı öncesi yayımladığı rapora göre, Türkiye 2015 ve 2016′da yüzde 3,4 büyüyecek. Bu oranlar, geçen yılın ekim ayında güncellenen bir önceki IMF raporunda, bu yıl için yüzde 3 ve gelecek yıl için yüzde 3,7 olarak belirlenmişti.

GENEL OLARAK KÜRESEL EKONOMİYE ODAKLANDI

Raporda genel olarak küresel ekonomiye odaklanan IMF, düşen petrol fiyatlarının dünya ekonomisini desteklemesine karşın olumsuz faktörlerin büyümeyi yavaşlattığını vurgulayarak, G20 ülkelerini iyileşmeyi hızlandıracak güçlü politikalar uygulamaya teşvik etti. IMF, bu yılki küresel büyüme beklentisini yüzde 3,8′den yüzde 3,5′e ve gelecek yıla yönelik tahminini de yüzde 4′ten 3,7′ye çekmişti.

DÜŞEN YATIRIMLAR KRİTİK ROL OYNADI

"Finans piyasalarına yönelik aşağı yönlü riskler, petrol ihracatçısı ülkelerin ödemeler dengesindeki olası kırılganlıklarla katlandı. Avro Bölgesi ve Japonya'daki durgunluk, deflasyon endişeleri ve jeopolitik gerilimler ciddiyetini korumaya devam ediyor" ifadelerinin kullanıldığı raporda, düşen yatırımların ekonomideki zayıflıkta kritik rol oynadığı kaydedildi.

"YAPISAL REFORMALARI ACİL EYLEME GEÇİRİN"

Raporda, gelişmiş ülkelerin ekonomiyi destekleyici parasal politikaları sürdürmeleri gerektiği savunulurken, Avrupa merkez bankası'nın (ECB) kısa süre önce açıkladığı varlık alım programı memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Parasal genişlemenin "büyüme dostu" mali politikalarla desteklenmesi ve altyapı yatırımlarının güçlendirilmesini tavsiye eden IMF, G20 ülkelerine yapısal reformları acilen eyleme geçirmeleri çağrısını tekrarladı.

"TÜRKİYE PROAKTİF POLİTİKALAR UYGULAMALI"

IMF, gelişmekte olan ülkelerin büyümeyi destekleyecek politikalarının daha kısıtlı olduğuna işaret ederken, düşük petrol fiyatlarının enflasyon baskısını hafifleteceğini öne sürdü. Bu olumlu etkinin para politikasının kademeli olarak sıkılaştırılmasına imkan sağlayacağının belirtildiği raporda, kur esnekliğinin özellikle Rusya gibi ülkelerde şoklara karşı tampon görevi üstleneceği görüşü paylaşıldı. Raporunda Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelere de yer veren IMF, "Türkiye gibi dış finansmana ihtiyaç duyan ülkeler proaktif politikalar uygulamalı" iddiasında bulundu. Ayrıca, Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan'ın mali konsolidasyonu yüksek enflasyon ve dış borçlanma nedeniyle sürdürmek zorunda olduğu vurgulandı.

"YENİ TİCARET ANLAŞMALARI PARÇALANMALARA YOL AÇMAMALI"

IMF raporunda son yıllarda azalan küresel ticaret hacmine de değinildi. Ticaretin büyüme için son derece gerekli olduğuna dikkati çeken IMF, dünya ekonomisinin "yeni vasat"a girmemek için küresel ticarete ivme kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. Raporda, yeni ticaret anlaşmalarının parçalanmaya neden olmaması uyarısında bulunulurken, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP), Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ve Hizmetlerin Serbestleştirilmesi Anlaşması (TISA) gibi girişimlerin şeffaf bir yaklaşımla sürdürülmesi çağrısı yapıldı.

"PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİ REFORMLAR İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT"

IMF, son 7 ayda yüzde 55′e yakın değer kaybeden petrol fiyatlarını, enerji teşvik ve vergilerine yönelik reformlar için önemli bir fırsat olarak nitelendirirken, kaldırılan teşviklerin bütçe açıklarını azaltmak için kullanılması gerektiğini savundu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (31)

demokrat:

Doları yukarıda görüyormusunuz, ne kadar yükseliyorsa o kadar küçülüyoruz.

Yanıtla1342
baba yaku bmobilWeb@haberler.com:

Ekonomimi kaldi buyume olsun.ulkede satacak bisede kalmadi.Neyse turk kizlarinin cani saolsun.anladin .karsinizda dunyanin en buyuk hirsizlari var.kimle assik atiyonuz

Yanıtla392
mücahit11:

İmf borcu kapandı diye sevinen embesiller; 450 milyar dolar dış borcu niye konuşmuyorsunuz? Devlet kasasından mı ödendi o İmf borcu? Vatandaşların gebe bırakıldığı bankalara bakın ve devletin 450 milyar dolar kimlere borcu varmış öğrenin. Bu arada araştırın, öğrenin derken sizden çok şey istiyor olabiliriz. Kafa basmıyorsa kalsın araştırmayın. . !!!

Yanıtla364
halidmobilWeb@haberler.com:

Yanlis soylemis bu yil asgari ucretli sayisi gecen yila gore artis gostermis diyeceklerdi galiba turkiye buyuyor evet taseron firmalar ve zalim ozel sektor milletim kanini emiyor ve bunada birileri musade ediyor kimler acaba bas harfi rte olmasin

Yanıtla324
nukleer fuzeemobilWeb@haberler.com:

Cidden cok onemsiz bir haber ciddiye almaya degmez. Imf de kim oluyormus 2016 ya kadar kim öle kim kala, acaba bölgede ve dünyada ne gibi gelismeler olacak, ülkeler nasil etkilenecek. Imf müneccim mi

Yanıtla033
İSMAİL:

AH BE KARDEŞİM MESELE SEN BEN MESELESİ DEĞİL. KAPİTALİST SİSTEMDE BAĞLI TÜRKİYE. DOLARIN DÜNYA ÜZERİNDE HEGAMONYASI OLDUĞU SÜRECE ELİMİZ MAHKUM. İPLER FED İN (Amerikan merkez bankası) ELİNDE. TABİ SON ZAMANDA EKONOMİST GEÇİNEN CUMHUR BAŞKANIN YORUMLARI MESELEYE TUZ BİBER OLDU. İŞİ BİLDİĞİNİ ZANNETMEK KADAR TEHLİKELİ BİRŞEY YOKTUR ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN HALKIN SATIN ALMA GÜCÜ ERİTİLİYOR VE MALESEF KORKUDAN MERKEZ BANKAMIZ BİR ŞEY YAPMIYOR OLACAKLAR HİÇ İYİ DEĞİLLLLL. !

Yanıtla1813
KILIÇ:

ÇOK YAKINDA İMF NİN KAPISINI ÇALARIZ HANİ SEN İMF YE BORÇ VERİYORUZ DİYORDUN ŞİMDİ MERKEZ BANKASINDA DOLAR YOKKİ MÜDAHALE ETSİN NERE GİTTİ BU DOLARLAR.

Yanıtla148
bakkal ali:

nutukçuların nutuklarına bakmayın. dal sallanıyor, kırılması yakindir. .

Yanıtla126
BeşiktAŞK Mobil-IOS:

Neden IMF den borç almıyoruz diye mi?

Yanıtla412
CihangirmobilWeb@haberler.com:

13 yıldır çökmedi gitti şu ekonomi... Başlığı böyle atıncada ayrı bir havalı oluyor değilmi haberleriniz..

Yanıtla016
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title