IMF: Küresel Finans Sistemi Çöküyor
Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss -Kahn, Dünyada Finans Sisteminin Çökmenin Eşiğinde Olduğunu Belirterek, Sanayileşmiş Ülkeler Grubu G -7'nin Kabul Ettiği ve Ardından Diğer Ülkelerin de Benimsediği Beş Maddeli Eylem Planını, Krize Karşı Küresel Koordinasyon İçin İlk Adım Olarak Övdü.
Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyada finans sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu belirterek, sanayileşmiş ülkeler grubu G-7’nin kabul ettiği ve ardından diğer ülkelerin de benimsediği beş maddeli eylem planını, krize karşı küresel koordinasyon için ilk adım olarak övdü.
Strauss-Kahn, IMF’nin politika belirleyen makamı olan ve 185 ülkenin yer aldığı Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin (IMFC) buluşması sonrasında yaptığı açıklamada, "Bazı büyük ABD ve Avrupa finans kuruluşlarına ilişkin kaygıların yoğunlaşması, küresel finans sistemini çökmenin eşiğine getirdi. Bu ortamda, gelişmekte olan ekonomilerin ve düşük gelir grubu ülkelerinin, G-7’nin kararlaştırdığı ilkeler ve eylemler üzerinde anlaşmaya varması çok önemli. Gelişmiş ülkelerle dünyanın geri kalanı arasında ilk koordinasyon, artık rayına oturmuş durumda" dedi.
Kredilerin açılması
G-7’nin eylem planında, kredi akışının yeniden sağlanması ve bankaların desteklenmesi için eldeki bütün imkanların kullanılması öngörülüyor. IMF Başkanı, hükümetlerin alacağı önlemlerin, bankaları yeniden kredi vermeye ikna edecek kadar güçlü olacağını ve böylece kredi krizinin yayılmasının sonuna gelineceğini umduğunu belirtti. IMFC toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada, IMF’nin, küresel finans krizinden çok olumsuz etkilenen ülkelere acil kredi sağlamaya hazır olduğu bildirildi. Açıklamada, "Fon, acil durum prosedürlerini kullanarak, üye ülkelerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması için, önemli ölçüde kaynak sağlamaya hazır" denildi.
Zoellick: Yeni sisteme ihtiyaç var
DÜNYA Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel mali krizin, işbirliği ihtiyacını açığa çıkardığını söyledi. Dün düzenlediği basın toplantısında daha iyi bir sistem inşası için işbirliği içinde çalışılması gerektiğini vurgulayan Zoellick, "Yeni bir küresel ekonomi için çağdaş bir çok taraflı sistem gerekiyor. Gelecekte daha iyi bir sisteme sahip olmak istiyorsak bugün işbirliğiyle hareket etmeliyiz" dedi.