IMF'siz de Yola Devam Edebiliriz
Türkiye'nin IMF'siz de Yoluna Devam Edebileceğini Dile Getiren Şimşek, Ancak IMF'nin Katılımı Sağlanınca, Yatırımcıların Gözünde Güvenin Bir Miktar Daha Artabileceğini Söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılara "Türkiye’nin IMF ile veya IMF’siz, kredibilitesi yüksek ve ülkeyi ileri götürecek orta vadeli mali programı ortaya koyacağı" mesajını verdi. Türkiye’nin IMF’siz de yoluna devam edebileceğini dile getiren Şimşek, ancak IMF’nin katılımı sağlanınca, yatırımcıların gözünde güvenin bir miktar daha artabileceğini söyledi.
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki görüşmeleri merak eden uluslararası yatırımcılara, "Türkiye’nin IMF ile veya IMF’siz, kredibilitesi yüksek ve ülkeyi ileri götürecek bir orta vadeli mali programı ortaya koyacağını" söyledi.
Telekonferansla katıldı
İş Yatırım’ın Londra’da düzenlediği "Doğu Akdeniz’in Saklı Hazineleri" konulu toplantıya telekonferans sistemiyle katılan Şimşek, aslında Meclis’in tatile girdiğini, ancak aynı tatilin Bakanlar Kurulu üyeleri için söz konusu olmaması nedeniyle kendisinin çalışmayı sürdürdüğünü, bu nedenle de Londra’ya gidemediğini anlattı. 100 kişilik yabancı yatırımcıya hitap eden Bakan Şimşek sadece üç soru yanıtladı. Konuşmasına, "Ben artık IMF ile görüşen bakan değilim. Bıraktığımda (nisan başı) IMF ile 3 yıllık stand-by için görüşüyorduk" diye başlayan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "IMF ile anlaşma kararı siyasi otoriteye aittir. Hükümet kararıdır. Şu andaki gelişmeleri bilmediğim için yorum yapıp yanlış algılanmak istemiyorum. Yalnız şunu söyleyebilirim; IMF ile veya IMF’siz, kredibilitesi yüksek, ülkeyi ileri götürecek orta vadeli bir programı çok yakında açıklayacağız. Bu programa paralel olarak mali kural da getirmeye çalışıyoruz."
Anlaşma için uzlaşma gerekir
Şu anda IMF ile anlaşma konusunda net bir yanıt veremeyeceğini ifade Şimşek, böyle bir anlaşmanın sağlanabilmesi için iki tarafın uzlaşmasının gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin IMF’nin katılımı olmasa da yoluna devam edeceğini vurgulayan Şimşek, ancak IMF’in katılımının sağlanması halinde, yatırımcıların gözünde güvenin bir miktar daha artabileceğini ifade etti. Türkiye’nin IMF anlaşmasına bağlı olmaksızın bir yol haritası bulunduğunu da ifade eden Bakan Şimşek, krizden etkilenmenin kaçınılmaz olduğunu, ancak yine de yapısal reformları gerçekleştirerek ve bütçe disiplinini sağlayarak yollarına devam edeceklerini kaydetti. Şimşek, ekonomik krizde sürdürülebilir bir toparlanma sürecinin başlaması için henüz erken olduğunu, ancak en azından gerilemenin durduğunu söyleyebileceğini dile getiren Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durgunluk döneminden güçlü bir şekilde çıkmasının beklediklerini, yılın son çeyreği ya da gelecek yılın başında, ilk olumlu sonuçların alınmaya başlanabileceğini ifade etti.
Gelir idaresi ve denetim
Enflasyon konusunda bir risk görünmediğini belirten Şimşek, yıl sonunda enflasyonun hedeflenenin oldukça altında kalabileceğini anlattı. Şimşek, mali dengelerin bütçe gelirlerindeki düşüş nedeniyle bozulduğunu vurguladı. Şimşek, orta vadede sürdürülebilir iyileşme için yapısal reformlara ağırlık verileceğini anlattı. Şimşek, bu reformlar arasında gelir idaresi ve denetim mekanizmalarında reformların gündemde olduğunu ifade etti. Şimşek bir soru üzerine 17 Ekim tarihine kadar bütçenin TBMM’ye sunulacağını hatırlattı.
Türkiye’nin ekonomik yapısalları güçlüdür
İLERİ doğru bakıldığında en önemli unsurun orta vadeli mali programın gerçekleştirilmesi olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, IMF ile anlaşma sağlansa da sağlanmasa da bütçeyle ilgili önlemleri almayı sürdüreceklerini söyledi. Dünya ekonomisinde toparlanmanın eninde sonunda gerçekleşeceğini, hiçbir krizin ilelebet sürmediğini de ifade eden Bakan Şimşek, hükümet olarak yapısal reformlar üzerinde çalıştıklarını, bunların Türkiye’yi bir sonraki ekonomik yükselişe hazırladığını vurguladı. Şimşek, "Türkiye kısa vadede krizden önemli derecede etkilenmiş olsa bile, ekonomik yapısalları güçlüdür. Biz bu yapısalları ekonomiyi ileri götürecek şekilde değerlendirmek istiyoruz" dedi.
IMF’nin İstanbul toplantısı için internette sayfa açıldı
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası 2009 yıllık toplantılarına ilişkin internet sitesi tam olarak hizmete girdi. IMF ve Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, 6-7 Ekim tarihlerinde, Türkiye ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak olan yıllık toplantıların internet sitesi adresine "http://www.istanbul2009turkey.org" olarak girilebilecek. Yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin, 1955’ten sonra, ikinci olarak yıllık toplantılara ev sahipliği yapacağı yıllık toplantı öncesinde, 30 Eylül’den itibaren toplantılar başlayacak. Bu çerçevede, Küresel Ekonomik Görünüm, Küresel Mali İstikrar Raporu açıklanacak. 6-7 Ekim tarihlerindeki genel kurul toplantılarında ise küresel kriz, IMF-Dünya Bankasının çalışmaları grup 24, Mali ve Kalkınma Komitesi toplantılarının gerçekleştirileceği ve bazı seminerlerin gerçekleştirilecek. Yıllık toplantıya, uluslararası kamu kuruluşları, özel sektör ve akademisyenler ile sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katılacak. İki yıl ardı ardına Washington’da yapılan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları, üçüncü yılda ise bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
Pascal Lamy: Daha kötüsü geliyor
DÜNYA Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Pascal Lamy, dünyayı daha ağır ekonomik, politik ve sosyal bir krizin beklediğini öne sürdü. Lamy, "Sosyal ve Politik açıdan krizin daha kötüsü gelecek" dedi. Lamy’e göre, gelecek krizin etkileri DTÖ’nün korumacılık konusundaki direncini de ölçmeye yarayacak.