İnegöllü Firmalar İranlılara Mobilyacılığı Öğretti
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İran'la yaşanan gümrük krizinin 2015 yılı Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecek anlaşmayla ortadan kalkacağını söyledi.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İran'la yaşanan gümrük krizinin 2015 yılı Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecek anlaşmayla ortadan kalkacağını söyledi.
İran'a mobilya ihracatının gümrük maliyetlerinin yükselmesinden dolayı azaldığını belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "2015 yılı Ocak ayından itibaren İran'la Türkiye arasında yapılan gümrük anlaşması geçerli olacak. Bu anlaşma 11 kalem ürünü kapsıyor. Bu ürünler içinde mobilya da var. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle mobilyada gümrük maliyeti düşecek. Fakat bu 1 Ocak 2015 tarihinden sonra olacak. Bu anlaşmanın faydalı olduğunu söylemek için en azından 2-3 ay geçmesi gerekiyor" dedi.
Şu an İran'a ihracat anlamında bir hareketlilik olmadığını ifade eden Başkan Ayhan, "Ocak ayında anlaşmanın yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Şu an ise yarı mamul mobilyalar İran'a gidiyor. Sonra İran'da bu ürünler toparlanıyor. Gümrük maliyetleri yükseleli yaklaşık 4-5 sene oluyor. İranlılara bu sanatı biz öğrettik. Zaten mobilyacılarımız İran'a gidip fabrikalar açtı. Sonra fabrikaları İranlılara devrettik. Mesleği bilmeyenlere mesleğimizi öğrettik. Bir çok işi öğrettik. Belki eskisi gibi İran'a mobilya ihracatı olmayabilir. Fakat fiyatlar cazip gelirse, gümrük maliyetleri tam anlamıyla yarı yarıya düşerse belki ihracat olabilir. Burada yapılan bin dolarlık bir koltuk, İran'a 2 bin dolara gidiyor. Gümrük maliyetlerinin yüksek olması rekabeti de etkiliyordu. İran'da iç piyasada yapılan ürün bin dolara mal ediliyorsa, buradan giden benzeri bir ürün 2 bin dolara gidiyor. Bu da cazip gelmiyor. Bu sebeple mobilya ihracatı düştü, yarı mamul ihracatı arttı. ve orada montaj yapılmaya başladı. Ama bu arada da İranlılar bu mesleği öğrenmeye başladı. İranlılar koltuk işini iyi bilmezlerdi. Koltuk işini şu an kavradılar. Ama bu son 4-5 sene içerisinde İnegöl mobilyasının kalitesi arttı. Biz onların yaptıklarının üstünde ürün yapmaya başladık. Yine bizim ürünlerimize talip olabilirler. Fakat bunu görmemiz gerekiyor. İran bir zamanlar iyi bir pazardı. Fakat bu pazarı kaybettik" diye konuştu.
İRAN, 85 MİLYON NÜFUSUYLA İYİ BİR PAZAR
Anlaşmanın ardından İran'a yönelik çeşitli programlar düzenlenebileceğini belirten Özcan Ayhan, "2015 yılında İran'a mobilya anlamında çeşitli faaliyetler yapılabilir. Fuar, tanıtım, iş gezileri yapılabilir. Bunu odamız yapabilir, İMOS, MÜSİAD veya İhracatçılar Birliği yapabilir. Kimin yaptığı mühim değil. 2015 yılında İran'a iyi asılmak gerekir. Çünkü, İran iyi bir pazar. 80-85 milyon nüfusu olan bir ülke. Aynı zamanda mobilya anlamında iyi bir tüketim var. Bizim gibi mobilyayı çok uzun süre kullanmıyorlar. 2-3 yıl içinde mobilya, çok sık olarak da koltuk değiştiriyorlar. Bu İnegöllü mobilyacılarımız için iyi bir fırsat olabilir" şeklinde konuştu. - BURSA