Haberler

İngiltere Ekonomide Yönünü Çin'e Çeviriyor

Abone Ol

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ardından İngiliz hükümeti serbest ticaret anlaşmasının da içerecek şekilde Çin ekonomisi ile ilişkilerini güçlendirmek istiyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ardından İngiliz hükümeti serbest ticaret anlaşmasının da içerecek şekilde Çin ekonomisi ile ilişkilerini güçlendirmek istiyor.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Çin ekonomisi ile ilişkilerini geliştirmek amacıyla Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Ma Kai'yi makamında ağırladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da iki gün sürecek Birleşik Krallık – Çin Ekonomik ve Finansal Diyalog (EFD) görüşmeler için Ma Kai'ye geniş bir Çinli iş dünyası heyeti eşlik ediyor.

Çinli yetkililerin İngiliz hükümeti ile görüşmelerinde ağırlıklı olarak karşılıklı ticaret, finansal hizmetler, altyapı yatırımları ve enerji gibi ana başlıklara odaklanması bekleniyor.

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Ma Kai aynı zamanda İngiltere Farid farjad May ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Mark Carney ile de görüşecek.

İngiltere Başbakanı May'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği'nde ayrılırken gerçek anlamda iş yapmaya açık bir Britanya'yı oluşturmakta kararlıyım. Hindistan'dan bu hafta aldığım mesaj bu. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Ma Kai'ye de bu mesajı ileteceğim." ifadelerini kullandı.

May, "Birleşik Krallık ve Çin arasındaki ilişkilerimizde altın çağa adım atarken, iki ülke arasındaki yatırım ve ticaretin gelişmesinin yarattığı fırsatlar konusunda heyecan duyuyorum." ifadelerini kaydetti.

Konuya ilişkin olarak İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond ise iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiğini belirterek, "İkili ilişkilerimizle Çin ve Birleşik Krallık doğal ortak durumda. Bu ilişkiyi güçlendirmek bu yıl diyaloğumuz açısında bir dönüm noktası oluşturacak. Karşılıklı faydalar çok açık. Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Birleşik Krallık'ın ihraç ürünleri Çin'de hızlı bir şekilde büyüdü. Aynı zamanda Britanya diğer tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla Çin'den yatırım çekiyor." ifadelerini kullandı.

İkili görüşmeler kapsamında her biri 100 milyon sterlin seviyesinde olan 13 konut ve altyapı projesinin içerisinde yer aldığı "Kuzey Santrali Yatırım Portföyü"nün açıklanması bekleniyor. Bu proje kapsamında içerisinde ITV ve BBC de dahil olmak üzere diğer küçük ölçekli 250 dijital şirketin de yer aldığı MediaCityUK yerleşkesinin alanının iki katına çıkarılması planlanıyor.

Çinli yatırımcıların aynı zamanda Doncaster bölgesinde 3 bin 100 konutu, Sheffield'da ise 4 bin konutu içeren kentsel dönüşüm projesine de yatırım yapması bekleniyor.

İngiliz hükümeti son olarak ekim ayına ülkenin güneyinde Hinkley Point C nükleer santralinin Çinli enerji şirketleri tarafından yürütülmesine onay vermişti.

Yaklaşık 18 milyar sterlin maliyetli santralin finasmanının çoğunluğunu Fransız enerji şirketi EDF karşılarken, Çin de projeye ortak olarak, yüzde 33,5 oranında hisse almıştı.

Nükleer santralinin 2025 yılında tamamlanmasının ardından, ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 7'sini karşılaması öngörülüyor.

Resmi verilere göre Çinli şirketler 2005 yılından 2015 yılının haziran ayına kadar İngiltere'ye toplamda 29,22 milyar sterlin seviyesinde yatırım gerçekleştirdi.

Halihazırda Çinli yatırımcıların Barclays, Weetabix, Pizza Express, Talisman Energy, Apax Partners, Thames Water, Emerald Energy, UPP Group, Anglo American, House of Fraser, Standard Bank, Sunseeker, Diageo, Thomas Cook Group gibi çok sayıda İngiltere merkezli şirkette yatırımları bulunuyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Birleşik Krallık Avrupa Birliği Britanya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title