İnternet Bankacılığına "Güvenli İnternet" Zırhı
Arife Yıldız Ünal - Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş, kullanıcıları aldatmaya yönelik sahte banka sitelerinin engellenmesinin Güvenli İnternet hizmeti kapsamında çok daha hızlı biçimde...
Arife Yıldız Ünal - Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş, kullanıcıları aldatmaya yönelik sahte banka sitelerinin engellenmesinin Güvenli İnternet hizmeti kapsamında çok daha hızlı biçimde gerçekleştiğini bildirdi.
İlbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda internet filtresi olarak bilinen güvenli internet hizmetinin temel amacının kullanıcılara içerik açısından temiz bir internet hizmeti sunmak olduğunu, ancak teknik risklere karşı da kullanıcıları koruyan özelliklere sahip olduğunu belirtti.
"Güvenli İnternet hizmetindeki güvenli teriminin Türkçe'de temiz içerik olarak ifade edilebilecek İngilizce 'safe' sözcüğünün karşılığı" olduğunu ifade eden İlbaş, "Teknik riskler açısından güveni ifade eden 'security' terimi ise amaç olarak mevcut paketlerin kapsamı dahilinde değil. Ancak kullanıcıları aldatmaya yönelik sahte banka sitelerinin engellenmesi Güvenli İnternet hizmeti kapsamında çok daha hızlı biçimde gerçekleşmektedir" dedi.
-Şifre çalma en yaygın bilişim suçu-
İlbaş, sahte banka ve sosyal medya siteleri aracılığıyla şifre çalma işlemlerinin Türkiye'de ve dünyada en yaygın bilişim suçu olduğunu, 2011'de yayınladığı "Türkiye Bilişim Suçları Haritası (1990-2011)" adlı çalışmasında bu konuyu ele aldığını söyledi. Mahkemeye intikal eden ilk bilişim suçunun işlendiği 1990 yılından günümüze kadar her yıl en çok işlenen bilişim suçunun internet bankacılığı ve kredi kartları ile ilgili suçlar olduğunun tespit edildiğini anlatan İlbaş, kullanıcıları özellikle sahte banka sitelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
-Güvenli İnternet nasıl koruyor--
Bir internet sitesinde suç unsuru bulunması durumunda vatandaşların
"www.ihbarweb.org.tr" adresine şikayette bulunabileceklerini anlatan İlbaş, vatandaşların ihbarı veya yetkililerin tespitinin ardından uygun görüldüğü takdirde 5651 sayılı Yasa çerçevesinde yasal prosedürün işletildiğini, mahkemeden tedbir kararı çıktığını ve siteye erişimin engellendiğini anlattı.
2007 yılından itibaren uygulanan bu prosedürde tespit ve erişim engelleme işleminin yeteri kadar çevik ve etkin olmadığını dile getiren İlbaş, "çocuk ve aile profili paketlerinde" ise erişimi engellenen sitelerin tanımlandığı kara listedeki düzenlemelerin birkaç dakika içinde yapılabildiğini, bu nedenle kullanıcıları tehdit eden siteler konusunda çocuk ve aile profili kullanıcılarının güvende olduğunu belirtti. Bu konuda, sosyal medya sitesi Facebook şifrelerini elde etmeye yönelik bir sahte internet sitesinin kapatılmadan günler öncesinde kara listeye alınarak güvenli internet kullanıcılarının daha erken korunmasını örnek gösteren İlbaş, şunları kaydetti:
"İnternetteki bütün siteleri denetleyip sahte sitelere anında müdahale edecek bir yöntem mevcut değil. Bu nedenle pek çok ülke özellikle çocukları zararlı içeriklerden korumak için özel profil paketleri kullanmaktadır. Uydu televizyon platformlarındaki çocuk ve aile paketlerinde olduğu gibi internette de kullanıcıya yönelik paketler oluşturulması hem zararlı içerik hem de sahte sitelerle mücadele edilmesi açısından elimizdeki en etkili yöntemdir.
Ülkemizde 22 Kasım 2011'de Güvenli İnternet hizmeti yürürlüğe girmiştir. Kullanıcıların uygun profil paketlerini seçmeleri ve kişisel bilgilerini isteyen internet sitelerine karşı daha dikkatli olmaları karşılaşacakları riskleri azaltmak açısından önem taşımaktadır."
- ANKARA