İpek Koza Holding Bünyesindeki Şirketlere Kayyum Atandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Ankara 5. Sulh ceza hakimliği, iş adamı Akın İpekin yönetim kurulu başkanı olduğu Koza İpek Grubu bünyesindeki 22 ayrı şirkete Kayyum atanmasına karar verdi.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Şirket yönetimi için kayyum tayini" başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen kararda, "Cumhuriyet Başsavcılığının talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denildi.
KAYYUM NE ANLAMA GELİYOR
Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanıyor. Uygulamada, gerek ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi, gerekse şirketin organsız kalması durumlarında mahkemelerden şirket için kayyum atanması istendiğine sıklıkla rastlanır. Bazı durumlarda da, kayyum atamaları, savcılığın talebi sonrası mahkeme yolu ile yapılıyor.
OPERASYON YAPILMIŞTI
Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere geçtiğimiz aylarda operasyon yapılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gruba bağlı çok sayıda şirektte arama yapılmıştı.
41 TON ALTIN REZERVİ
Koza Grubu'nun ilk halka arzı 2003 yılında yapıldı. Faaliyet konusu davetiye, tebrik, duyuru kartları, kartvizit, bloknot, ajanda satışı olan İpek Matbaacılık'ın iştiraki Koza Davetiyeleri yüzde 45'ini 18.9 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı. Halka açıldıktan sonra başka sektörlere de girildi. İlk olarak özelleştirilen Eti Gümüş ihalesini Söğüt Seramik ile kazandı. Ancak daha sonra gümüş işinden vazgeçti. 2005 yılında Bergama Ovacık'ta altın çıkaran Normandy Madencilik'i 44.5 milyon dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra şirketin piyasa değeri yükseldi. Daha sonra Gümüşhane'deki Mastra altın madenini 48 milyon dolara aldı. Bu iki satın almayla şirket 41 ton altın rezervinin sahibi oldu.
2005'TE BASIN SEKTÖRÜNE GİRDİ
2010'da da Koza Altın halka arz edildi. İpek Grubu 2005 yılında basın sektörüne girdi. Bugün Gazetesi'ni aldı. 2008'de Kanaltürk'ü aldı. Koza İpek Grubu'nun çatısı altında şu an; Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu META Madencilik İşletmeleri, Özdemir Antimuan Madenleri, İpek Doğal Enerji Kaynakları, Koza-İpek Basın, ATP İnşaat, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık, ATP Havacılık Ticaret, ATP-Koza Turizm Seyahat, KANALTÜRK Televizyon-Radyo, BUGÜN Gazete-Televizyon, Koza İpek Sigorta, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı bulunuyor.
Başsavcılığı'nın talebi üzerine kayyum atanan 22 şirket şöyle:
Koza İpek Holding AŞ
Koza Altın İşletmeleri AŞ
Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri AŞ
Özdemir Antimuan Madenleri AŞ
İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
Konaklı Metal Madencilik ve Sanayi AŞ
Bugün Televizyonu ve Radyo Prodüksiyon AŞ
Yaşam Televizyon ve Yayın Hizmetleri AŞ
Koza Prodüksiyon ve Ticaret AŞ
Rek-tur Reklam ve Pazarlama Ticaret Şirketi
İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi
Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Ticaret AŞ
Az İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon İşleri Ticaret AŞ
BBB İpek Danışmanlık Reklam ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret AŞ
ATP İNşaat ve Tşcaret AŞ
Koza İpek Basın ve Basın Sanayi Ticaret AŞ
ATP Koxa Gıda Tarım ve Hayvancılık AŞ
ATP Koza Turizm ve Seyahat Tişcaret AŞ
ATP Havacılık ve Ticaret AŞ
Koza İpek Sigorta Hizmetleri Aracılık AŞ
Atlantik Eğitim Yayın Taş Bilgisayar Ticaret AŞ