Haberler

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Acar: "Ulusal İstihdam Stratejisi 15 20 gün içinde yürürlüğe girecek. Ulusal İstihdam Stratejisinde 40 hedef, 57 politika ve 204 tedbir var" "Türk...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Ulusal İstihdam Stratejisi'nin 15-20 gün içinde yürürlüğe gireceğini ve içinde 40 hedef, 57 politika ve 204 tedbirin olduğunu bildirdi.

Acar, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı"ndaki konuşmasında düzenli aktif sigortalı sayısında 3 buçuk milyon artış olduğunu söyledi.

Dünyada birçok kişinin iş kazaları sebebiyle hayatını kaybettiğini, bu kazalar nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun uzun süren çalışmalardan sonra hayata geçirildiğini belirtti.

Acar, 1 Ocak 2014'ten itibaren yasanın bütün hükümlerinin yürürlüğe gireceğini bildirdi. Yasa çıktıktan sonra 81 ilde bilgilendirme toplantılarının yapılacağını kaydeden Acar, 250 bin sanayici ve iş adamına bilgilendirme mektupları gönderildiğini ve bu kişilere, yasanın ne yükümlülükler getireceğini anlatacaklarını değindi.

-"Her yıl 850 bin kişi çalışabilir nüfusa dahil oluyor"

İstihdam çalışmalarının da iş adamları için çok önemli olduğuna işaret eden Acar, "G-20 toplantısında, gündem istihdam konusuydu. İstihdam konusunda yapılan çalışmalar, ilgili bakanlar tarafından anlatıldı. Türkiye, gelişmiş 20 ülkenin örnek alabaileceği uygulamaları hayata geçirmiş ve geçirmeye de devam ediyor. İşsizlik oranı açısından AB ortalaması 10,6. Türkiye ise 9,3 ile AB ortalamalarının altında bir işsizlik oranını yakalamıştır. Dünyada işsizlik yeniden artmaya başladı. Türkiye'de de bu aknda çok güzel çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

Acar, Türkiye'de istihdamın yüzde 49 olduğunu ve bunun çok yeterli bir oran olmadığını söyledi.  Bu oranın mutlaka artırılması gerektiği uyarısında bulunan Acar, şunları söyledi:

"Kayıtlarımızda 2 milyon 686 bin işsizimiz gözüküyor. İşsizlik oranımız 9,3 ve bu oranı da mutlaka aşağıya indirmemiz gerekiyor. Türkiyenin iş gücü piyasasının temel özellikleri her yıl ortalama 850 bin kişi çalışabilir nüfusa dahil oluyor. İş gücünün eğitim düzeyi de çok düşük. İŞKUR ve Çalışma Bakanlığımız bir çalışma yaptı. İş ve meslek danışmanları tüm illerdeki iş yerlerine gitti. Yapılan araştırma sonucunda 100 bin 852 iş yeri ziyaret ediliyor. 259 bin açık iş var. Ziyaret edilen her 3 iş yerinden birisinin açık işi var. En fazla açık iş tekstil işçiliği, dikiş makinesi operatörü, satış elemanı ve garson. Her 100 iş verenden 75'inin nitelikli çalışana ihtiyacı var. Bu çalışmanın sonucunda mesleksizlik sorunun da olduğu ortaya çıktı."

-"40 hedef, 57 politika ve 204 tedbir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının istihdamla ilgili çalışmalar yaptığına dikkati çeken Acar, ilk olarak Ulusal İstihdam Stratejisi'yle ilgili çalışmaları başlattıklarını ve bir kaç hafta içinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Ulusal İstihdam Stratejisi'nde 40 hedef, 57 politika ve 204 tedbirin olduğunu ve yürürlüğe girdiği zaman 2023'te işsizlik oranının yüzde 5'lere düşeceğini söyledi.

İŞKUR'un da işsizlikle ilgili çok önemli programları olduğuna değinene Acar, "3 bin 914 tane iş ve meslek danışmanları var. Onların görevi, her işsize iş bulmak. Toplam 650 kişi zimmetlenmiştir. Bir buçuk sene içinde 484 bin iş yeri ziyaret edilmiş, 2 milyon 67 bin kişiyle bire bir görüşme yapılmıştır. İŞKUR olarak 2013 yılındaki hedefimiz, 1 milyon kişiyi işe yerleştirmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Organize Sanayi Bölgesi Başkanları ve temsilcilerine öneride bulunan Acar, "İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili ortak bir sağlık birimi kurabilirsiniz. OSB üst kuruluşu olarak size bağlı organize sanayi bölgeleri eğer bir çalışma yapar, 'Bizim OSB olarak şu nitelikte insanlara ihtiyacımız var' diye toplu bir çalışmayı bakanlığa getirirseniz biz de 280 tane OSB'deki nitelikli eleman bulamama sorununu 2014 yılı içinde bitirebiliriz. Ocak 2014'ün sonunda bunları bize teslim ederseniz, biz de en geç 2 ay içinde fotoğrafı net şekilde size iletiriz" diye kouştu.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu da 208 tane OSB'leri olduğunu söyledi. Bunlar içinden 198'inin işletme aşamasında olduğunu belirten Nakıboğlu, şu ana kadar bir buçuk milyonun üstünde istihdam sağladıklarını ama bu sayının 2 milyonu geeceğini bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Cahit Nakıboğlu Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title