Haberler

Isaf Exclusive Konferansı

Abone Ol

HAVELSAN Teknoloji ve Akademi Direktörü İzzet Gökhan Özbilgin, dünyada 2015'te 75 milyar dolar olan güvenlikle ilgili yazılımlara harcanan paranın, 2018'de 101 milyar dolara, 2020'de ise 170 milyar dolara yükseleceğinin tahmin edildiğini söyledi.

HAVELSAN Teknoloji ve Akademi Direktörü İzzet Gökhan Özbilgin, dünyada 2015'te 75 milyar dolar olan güvenlikle ilgili yazılımlara harcanan paranın, 2018'de 101 milyar dolara, 2020'de ise 170 milyar dolara yükseleceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Özbilgin, ISAF Exclusive Konferansı'ndaki "Siber Güvenlikte Milli Çözümler" konulu sunumunda, bilişim sektöründe her geçen gün daha da önemli hale gelen nesnelerin internetinin, 2020'de ciddi bir pazar haline geleceğini belirtti. Dünyayı 2020'de farklı bir pazarın beklediğini anlatan Özbilgin, pazarlama, satış ve güvenlik yöntemlerinin farklı sahalara taşınacağını ifade etti.

Pazar değişirken, insan hayatı teknolojiyle kolaylaşırken, güvenlik konusunun gündeme gelmeye başlayacağını dile getiren Özbilgin, uzaktan yönetilen akıllı cihazların riskleri beraberinde getirdiğini, burada da bilişim teknolojilerine yönelik harcamaların önem kazandığını kaydetti.

Özbilgin, "Yapılan araştırmalara göre, dünyada 2015'te 75 milyar dolar olan güvenlikle ilgili yazılımlara harcanan paranın, 2018'de 101 milyar dolara, 2020'de ise 170 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor." ifadelerini kullandı.

Dünya ekonomisinden yaklaşık yüzde 2 pay alan Türkiye'nin, siber güvenlik pazarından alacağı payın da aynı oranda olmasının beklendiğini anlatan Özbilgin, buna göre 2017'de Türkiye'nin siber güvenlik pazarındaki payının 1,5 milyar dolar olarak kabul edebileceğini ancak burada yerliliğe ayrılacak payın önem kazandığını kaydetti.

Özbilgin, ülkede yerli ve milli ürünler üreten firmaların, pazarda daha çok yer alması için herkese görev düştüğüne dikkati çekerek, global ürünlerinde kullanılması gereken sektördeki yerlilik oranının iyi ayarlanarak, ekosistemin yaşatılması gerektiğini söyledi.

"Pazar büyük, insan kaynağında açık var"

Siber güvenlik pazarının hızla geliştiğini ancak bu alandaki insan kaynadığının aynı hızla sağlanamadığını ifade eden Özbilgin, "Pazar büyük, insan kaynağı konusunda ciddi bir açık var." dedi.

Siber güvenliğin bugünün olduğu gibi geleceğin de önemli konularından birisi olduğunu vurgulayan Özbilgin, 2020'ye kadar siber saldırı alanına giren 4 milyar kişi, 50 milyar cihazın olmasının beklendiğini kaydetti.

HAVELSAN'ın ana faaliyet alanında yer alan siber güvenlik konusunda yaptığı çalışmalara da değinen Özbilgin, ekosistemdeki siber güvenlik firmalarının önünü açarak birlikte çalıştıklarını, siber güvenlikle ilgili eleman açığını kapatmak için eğitimler verdiklerini bildirdi.

"Türkiye siber güvenlikte ilk tedbir alan ülkeler arasında"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü Siber Güvenlik Dairesi Başkanı İlhan Kesgin de bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımının çeşitli siber tehditleri de beraberinde getirdiğini ve bunun da toplumda güvenlik kaygılarına yol açmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ifade etti.

Kesgin, amaçlarının, siber tehditlere yönelik proaktif davranıp, saldırıları önlemek ve bertaraf etmek olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title