İso Başkanı Küçük: 2012 Cari Açıkta Rekor Yılı Olmasın
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 2012'nin cari açık ve dış ticaret açından yeni rekorlara giden bir yıl olmaması gerektiğini söyledi İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 2012'nin cari açık ve dış ticaret açından yeni...
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 2012'nin cari açık ve dış ticaret açından yeni rekorlara giden bir yıl olmaması gerektiğini söyledi İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 2012'nin cari açık ve dış ticaret açından yeni rekorlara giden bir yıl olmaması gerektiğini söyledi.
İSO'nun Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Küçük, sanayi üretimi ve tüketici güven endekslerini değerlendirirken, Aralık'tan Ocak ayına, tüketici güven endeksinin 92'den küçük bir artışla 92,2'ye, reel kesim güven endeksinin de dikkat çekici bir artışla 97,2'den 101,8'e yükseldiğine işaret etti. Sanayicilerin, Aralık ayında sanayi üretimindeki nispi hız kesişin geçi bir eğilim olarak kalacağını tahmin ettiklerini söyleyen Küçük, "Üretim artışının, 2012'de devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi.
-"DENGE KURMANIN YOLU, YAPISAL REFORMLARDAN GEÇİYOR"-
Üretimin aksamasının, işsizlik başta olmak üzere ekonomide pek çok aksaklığa yol açacağını belirten Küçük, "2012, cari açık ve dış ticaret açığında yeni rekorlara giden bir yıl olmamalıdır. Cari açığı kontrol altına almak, üretim ve büyümeden kabul edilebilir ölçülerin ötesinde ödün vermek anlamına gelmemelidir. Bu noktada sağlıklı bir denge kurmanın yolu, ekonomimizde ihtiyaç duyulan yapısal dönüşüm adımlarını süratle atmaktan geçiyor" dedi.
-"UZAKDOĞU'DAKİ ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ"-
İSO'nun Şubat ayı meclis toplantısına konuk olan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 8 yılda ekonomide farklı bir bilince ulaştığını söyledi. Yurt dışı kaynaklı bir krizin Türkiye'de başarılı bir şekilde yönetildiğine işaret eden Aycı, "Her şey toz pembe değil ancak, geleceğe dair daha umutluyuz. Rakamlarda daha toparlanma ve iyileşme gözüküyor" dedi. Bu yeni dönemde Türkiye'nin yabancı yatırımcılar açısından cazibe merkezi haline geldiğini belirten Aycı, çok uluslu Microsoft, Coca Cola gibi şirketlerin Türkiye'yi merkez olarak seçtiğini kaydetti. Türkiye'nin, seçilen merkez haline gelmeye başladığını vurgulayan Aycı, "Türkiye'yi Ar-Ge üssü olarak kullanan şirketler var. Bunun daha da gelişmesini istiyoruz. Dünya ekonomisi mali krizi üzerinden atamamışken biz, İstanbul'un finans merkezi olmasını konuşuyoruz. Biz, yıla iyi başladık. Bu kapsamda, Japonya, Singapur, Malezya, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerdeki şirketlerle işbirliği yapabiliriz" dedi. Krizde bütün hükümetlerin yatırım ortamını iyileştirmeye çalıştığını söyleyen Aycı, böyle bir ortamda kaynakların iyi kullanılması gerektiğini ve kamu-özel sektör iş birliğinin, şu anda her zamankinden daha fazla olduğunu belirtti. - İstanbul