İstanbul'da Taksi Ücretlerine Zam Geldi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı kararla taksi ücretleri zamlandı. Açılış fiyatı 3,20'den 3,45 liraya, kilometre başı ücrette 2 liradan 2,10 liraya yükseldi.
İstanbul'da taksimetre açılış ücreti 3,20 liradan 3,45 liraya, kilometre başına ücret 2 liradan 2,10 liraya çıkarıldı.
YÜZDE 15 ZAM TALEBİ DEĞERLENDİRİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) dün gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın taksi ücretlerine yüzde 15 zam talebi değerlendirildi.
AÇILIŞ ÜCRETİ 3,45 LİRAYA YÜKSELDİ
Buna göre, taksimetre açılış ücreti 3,20 liradan 3,45 liraya, kilometre başına ücret 2 liradan 2,10 liraya yükseltildi. Zam kararı, imzadan geçtikten sonra uygulamaya konulacak.
TAKSİCİLER TEPKİLİ
Büyükşehir Belediyesinin zam oranını beklentilerinin altında bulan taksiciler, duruma tepki gösterdi.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taksicilerin gelişime yönelik projelerini görmezden geldiğini belirttiği UKOME yetkililerinin kendi ulaşım ağına düzenli olarak zam yaptığını savundu.
Uğur, buna karşın yetkililerin, enflasyonu göz ardı ederek taksicilere istenen oranda zam yapmayı reddettiklerini söyledi.
YÜZDE 5 ORANINDA ZAM YAPILDI
Büyükşehir Belediyesinden yüzde 15 oranında zam talep ettiklerini anlatan Uğur, kendi oranlarını kabul edilmeyip kilometre başına yüzde 5 oranında zam yapıldığını aktardı.
Uğur, hükümetin taksicilerin ÖTV muafiyetini içeren taleplerini dikkate aldığını hatırlatarak, muafiyet müjdesinin ardından oda olarak İstanbullulara konforlu taksilerle hizmet verme yolunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
"ENGELLENİYORUZ"
Büyükşehir Belediyesinin, 2010'dan beri çağrı merkezi kurma sözü verdiğini belirten Uğur, "Ancak hala hazırlıkları tamamlanmadı. Belediye, sarı, turkuaz ve siyah olmak üzere üç farklı taksi seçeneği ile müşterilerine hizmet vermeye hazırlanan taksicilerin çalışma isteklerini de engelledi. Taksicilikte kalite ve konforu hedefliyoruz. Ancak, belediye bürokratları tarafından engelleniyoruz." diye konuştu.
İstanbul'daki taksiciler olarak 24 aydır Büyükşehir Belediyesinden almaları gereken taksimetre zammının çeşitli bahanelerle engellendiğini aktaran Uğur, defaatle başvuruda bulunmuş olmalarına rağmen belediyenin taksicinin sesini duymamakta kararlı olduğunu öne sürdü.
"İSTANBULLULARI KONFORLA BULUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ"
Uğur, ÖTV muafiyetinden faydalanarak farklı segmentlerdeki taksilerle müşterilerine hizmet vermeyi amaçladıklarını anlatarak, "Büyükşehir Belediyesi, taksilerde gelişime duyarsız olduğunu göstermiştir. Belediye, turizm şehri olan İstanbulumuza yakışacak farklı fiyatlarla hizmet verecek üç farklı segment ve renkte taksi grubu önerimize teknik alt yapıları hazır olmadığı gerekçesiyle onay vermemiştir. İTEO olarak, müşterilerden aldığımız şikayetleri değerlendirerek sürekli proje geliştirdik. Ancak Büyükşehir Belediyesi bürokratlarını aşamadık. Göreve geldiğimizde hem İstanbulluyla taksiciyi kolaylıkla buluşturacak, hem can güvenliğini sağlayacak, hem de yakıt tasarrufu ve trafik sorununu çözecek Çağrı Merkezi projemizi de belediye ile paylaştık. Belediye başkanımız Aralık 2010'da 'Uzay Taksi Geliyor' diye müjde verdi. Ama geçen 6 yıl içerisinde proje bir türlü hayata geçirilmedi." ifadelerini kullandı.
Kısa mesafe sorununu çözmek için hem esnafın, hem müşterilerinin, hem de medyanın olumlu karşıladığı kademeli taksimetre projesini sunduklarını hatırlatan Uğur, belediye hazır olmadığı için bu projenin de gerçekleştirilemediğini kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da 2010'da destek verdiği farklı tarifeli taksicilik projesinin de engellediğini iddia eden Uğur, şöyle devam etti:
"Bizler taksiciler olarak yaklaşık 50 bin kişilik bir aileyiz ve günümüzün büyük bir kısmı direksiyon başında trafikte geçmekte. Dolayısıyla müşterilerimiz kadar bizlerin de konforlu araçlarda hizmet vermek gibi bir hakkı ve talebi var. Bugün bize sunulan ÖTV muafiyetini değerlendirerek kaliteli araçlarla farkla taksimetre fiyatı ile hizmet verme talebimiz yine teknik alt yapı bahanesi ile geri çevrilmiştir. İTEO olarak Büyükşehir Belediyesi gibi bir yaptırımımız bulunmayabilir ama 'Halka hizmet Hakk'a hizmettir' gibi bir düsturumuz bulunmaktadır. Yıllık enflasyonun yüzde 10 olduğu bir zamanda, hala taksiciden kar etmeyi planlayan belediye bürokratlarının, hükümetin esnafı ve vatandaşı koruyan politikaları ile aynı düşüncede olmadığını üzülerek görmekteyiz. Belediye taksiciliğin gelişmesine takoz koymakta, araçların gelişmesi yönündeki taleplerimizi reddetmekte ve kabul edilemez oranda bir zamda diretmektedir. Taksiciler oyuna gelmeyecek ve bu dayatma ile yapılmak isteneni yapmayacaktır."