İstanbul Deri Fuarı Açıldı
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya'ya deri ürünleri ihracatının ocak ayında yüzde 8 arttığını belirterek, "Yani ivme çıkışa geçti.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya'ya deri ürünleri ihracatının ocak ayında yüzde 8 arttığını belirterek, "Yani ivme çıkışa geçti. Burada Rusya ekonomisine, petrol ve gaz fiyatlarına bağlı düşüşler görüldü ama kriz bana göre geçti." dedi.
Alleather-IDF İstanbul Deri Fuarı, İDMİB Başkanı Şenocak'ın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde açıldı.
Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deri ve deri konfeksiyonu sektörünün ciddi bir kriz dönemini atlattığını, Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin sektörü yeniden güçlendireceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Rusya'ya ihracatta önceki yıllarda da düşüş var ama geçen yıl büyük düşüş görüldü. 535 milyon dolar olan deri ve deri mamulleri ihracatı 100 milyon dolarlara düştü. Yani 2000 yılından önceki rakamlara düşmüş olduk. Ciddi bir düşüş yaşadık ama son iki ayın rakamlarına bakınca Rusya'ya deri ürünlerinde ihracat ocak ayında yüzde 8 arttı. Yani ivme çıkışa geçti. Burada Rusya ekonomisine, petrol ve gaz fiyatlarına bağlı düşüşler de görüldü ama kriz bana göre geçti."
Rusya'daki Türk firmalarının yaşanan gelişmeler nedeniyle şirketlerini başkalarına devrettiğini, bu firmaların kurumlarını geri almaya başladığını belirten Şenocak, Rusya ile bozulan ilişkilerin bir günde düzelmesini beklemenin doğru olmadığını vurguladı.
Şenocak, şunları kaydetti:
"Rusya'yla ticari ilişkiler yavaş yavaş düzeliyor. Zamanla daha iyi olacağı kanaatindeyim. Diğer yandan ticaretin önünde zaman zaman engeller yine çıkıyor. Mesela Rusya çip uygulaması getirdi. Türkiye'nin hemen hemen yüzde 90'ını karşıladığı yünlü deride bizim karşı karşıya kaldığımız bir uygulama... Çok katı kuralları olan bir uygulama... 30-40 dolara gönderdiğimiz bir ürün 120 dolarlara çıktı. Bu da bir dezavantaj oluşturuyor. Bunu da ilgili paydaşlarla görüştük. Umarız zaman içinde haksız rekabetten kurtulmuş olacağız."
"İhracat kilogram fiyatlarımız 140 dolarlara çıktı"
Mustafa Şenocak, deri konfeksiyonunda Kanada ve Amerika'ya da ihracat yapıldığını ifade ederek, geçen yılı 1,4 milyar dolar ihracatla kapattıklarını bildirdi.
Türk deri sektörünün ürün kalitesini artırdığını belirten Şenocak, "Birçok sıkıntıya rağmen ihracat kilogram fiyatlarımız 140 dolarlara çıktı. Türkiye'nin ihracat ortalama kilogram fiyatı yaklaşık 1,3 dolar. Bizim sektör onun 100 katı fazla katma değerli." ifadelerini kullandı.
Şenocak, Alleather-IDF İstanbul Deri Fuarı'na 15 ülkeden 100 kişilik satın alma heyetinin katıldığını da bildirdi.
"Rusya'ya ürün satan birçok ülke ve sektör olarak daha kısıtlı bir dairenin içindeyiz"
Türkiye Deri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Mızraklı da petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisini durağanlaştırdığını belirterek, şunları kaydetti:
"Deri ve deri ürünlerinde en büyük pazar da Rusya… Rusya'nın deri ürünlerini daha fazla alabilmesi için ekonomik gücüne tekrar kavuşması lazım. Petrol fiyatları ancak 70 dolar seviyesine geldiği zaman Rusya ekonomisi bir başa baş noktasına geliyor. Şu anda halkın alım gücü düşük olduğu için tüm sektörlerle beraber deri sektörü de etkileniyor. Avrupa'daki büyük markaların da en büyük müşterileri Ruslar. Dolayısıyla 2015'ten beri Rusya'ya ürün satan birçok ülke ve sektör olarak daha kısıtlı bir dairenin içindeyiz."