İstanbul, Finans Merkezleri İçinde 27 Basamak Birden Atladı
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "İstanbul yaklaşık son iki yılda dünyadaki finans merkezleri içerisinde 27 basamak birden yükseldi"
GÖKHAN KURTARAN - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul'un iki yılda dünyadaki finans merkezleri arasında 27 basamak birden yükseldiğini söyledi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turhan, son yıllarda İstanbul'un küresel finans merkezleri içerisinde hızla yükseldiğini belirterek, "İstanbul dünyadaki finans merkezleri içerisinde 2011 yılında 71.sıradaydı. Şu anda 44. sıraya yükseldik. Uluslararası finans merkezlerini sıralayan ve notlandıran bir şirketin araştırmasına göre biz 71. sıradan bu sıraya yükseldik" dedi.
İstanbul'un küresel finans merkezleri içerisinde hızla yükselmesinin ana nedeni olarak son yıllarda gerçekleştirilen yapısal reformların olduğunu belirten Turhan, "Yaptığımız yapısal yeniliklerin, bilişim teknolojisinde yaptıklarımız, yeni ürünleri piyasaya sokmamız, sermaye piyasası kanununun değişmesi, uluslararası tahkim merkezinin kurulması sıralamayı olumlu etkiledi" ifadelerini kullandı.
"NASDAQ OMX İstanbul'u daha üst sıralara taşıyacak"
Borsa İstanbul'un son yıllarda imzaladığı stratejik anlaşmaların İstanbul'un küresel finans merkezleri arasındaki sıralamasını olumlu yönde etkilediğini belirten Turhan, "NASDAQ OMX ile stratejik anlaşma olduktan sonra inanıyorum ki o İstanbul'u çok daha iyi sıralara taşıyacak. O henüz sonuçlanmadığı için değerlendirmeye konu değil. O olduktan sonra şu andan görebiliyorum ben çok daha iyi bir pozisyona geleceğiz" şeklinde konuştu.
Kuzey Irak'taki doğalgaz ve petrol kaynaklarının çeşitli boru hatları ile uluslararası piyasalara iletilmesi sonrasında, bölgedeki doğalgaz ve petrolün Türkiye'de enerji borsasında fiyatlanmasına dair soruya Turhan, "Tabii, hedefimiz o. Bunun olması mümkün. Olması bazı şartlara bağlı. Biz bu şartların yerine getirilmesi için çağrıda bulunuyoruz" şeklinde cevap verdi.
Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgedeki doğalgaz ve petrol fiyatlarının Türkiye'deki enerji borsasındaki fiyatları gösterge alması için asıl önemli olanın Enerji Borsası'nın kurumsal altyapısının düzgün ve şeffaf bir şekilde kurulması olduğunu vurguladı.
Turhan, bölgenin enerji kaynaklarının büyük bir fırsat yarattığını belirterek, "Eğer o borsada alım satım yapanlar, gelen kuruluşlar itibariyle, fiyat keşif sürecinin bütün herkes tarafından kabul edilen, şeffaf, tarafsız ve anlaşılır olması halinde müthiş bir potansiyel tetiklenebilir. Biz de bunun için bakanlıkla olan temaslarımızda ısrarla piyasa altyapısının dünyada bu işim yapan piyasa neresiyse onu benchmark alarak oluşturulması çok önemli" diye konuştu.
Enerji Borsası'nın dünyadaki diğer büyük piyasalar uyumlu olmasının Türkiye'nin şansını artıracağını belirten Turan, şunları kaydetti:
"Yatırımcılar gereği kadar güven duymaz, şeffaflıkla ilgili endişeleri olursa, o zaman sadece borsayı kurmakla bir sonuç elde etmek mümkün değil. Fakat bunların hayata geçirilmesi halinde sadece fiziken Türkiye'ye gelen enerji değil, Türkiye'nin civarındaki enerji merkezleri de Türkiye'de oluşan fiyatı benchmark alacaktır. Nasıl şimdi Batı Teksas petrolünden, brent petrolünden bahsediliyor? Bu sadece orada çıkan petrolü ilgilendirmiyor. Dünyadaki birçok enerji sözleşmesi de o fiyatlar benchmark alarak oluşturuluyor. Burada bizim böyle bir fırsat yakalama fırsatımız var. Bu yeni enerji kaynaklarının kazandırılıyor olması hiç kuşkusuz çok önemli." - İstanbul